För ett mindre företag kan steget att rekrytera en ingenjör lyfta verksamheten. På Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad ökade omsättningen med 60 procent på tre år.
– Den tillväxten är till stor del vår tekniska säljare Claes Adelins förtjänst, säger vd:n Cajsa Lundberg.
Långt ifrån alla industriföretag har anställda ingenjörer. Många mindre företag i regioner utanför storstadsområdena är familjeföretag som drivits i generationer. Kunskapen sitter i väggarna och maskinerna tuggar på. Några tvingas varje år lägga ner, ofta på grund av konkurrensen, framför allt från Asien.
Men vad händer när ett mindre företag anställer sin första ingenjör? Kan en enda person vända utvecklingen? Svaret är faktiskt ja. Det visar erfarenheterna från projektet Den första ingenjören som drivs av Sveriges Ingenjörer.
Nu har pilotprojektet som genomfördes i Jönköpings län 2015–2017 utvärderats och resultaten är övertygande. Läs rapporten. Både vinsten och omsättningen i de tio företag som anställde sin första ingenjör har ökat. I samtliga fall har tillväxten inneburit ett behov av att anställa. Och utvecklingen sker ofta snabbt.
– Det märktes direkt på flera sätt, berättar Cajsa Lundberg vd på Lundbergs pressgjuteri i Vrigstad i Jönköpings län. Hon gick för 20 år sedan in som vd i företaget som hennes far och farfar startade 1947.
Rätt bakgrund
I mars 2016 rekryterade Cajsa Lundberg ingenjören Claes Adelin som teknisk säljare. Han hade exakt den bakgrund som Cajsa sökte, en ingenjör som jobbat som produktionstekniker och teknisk säljare på företag i flera olika branscher.
– Det gjorde att han var van vid våra typer av kunder. Dessutom bor han nära Vrigstad och det är viktigt. En erfarenhet som vi och andra småföretag har är att det är svårt att behålla rekryteringar om pendlingsavståndet är för långt, säger Cajsa Lundberg.
Vad hände i företagen?
35 företag ingick i pilotprojektet som genomfördes i Jönköpings län 2015-2017.
Några av resultaten för de tio företag som anställde sin första ingenjör:
- I alla företag utom ett ökade vinsten efter två år med mellan 30 och 400 procent
- Ett företag dubblade sin omsättning och vinst och blev uppköpta efter 1,5 år.
- Nettoomsättningen i företagen ökade i genomsnitt med 43 procent
- Alla företag ökade antalet anställda, i genomsnitt med 5 procent
Innan Claes Adelin kom till Lundbergs Pressgjuteri hade företaget låg aktivitet av försäljning mot nya kunder. Cajsa Lundberg hade själv lämnat de flesta offerterna till den trogna men begränsade skaran av kunder. Lönsamheten pekade nedåt och analyser som hon genomfört tillsammans med konsulter visade tydligt vad som måste bli företagets viktigaste mål – att öka omsättningen.
Cajsa Lundberg kom i kontakt med pilotprojektet Den första ingenjören och fick ett stort stöd vid rekryteringen som genomfördes med stor noggrannhet för att hitta en person med rätt profil.
Vd:n släppte kontrollen
När Claes Adelin till slut anställdes fick han ett tydligt uppdrag – att hitta nya kunder. Cajsa Lundberg medger att det var en utmaning att lämna över och släppa kontrollen.
– Jag behöver få information om vad som händer och det var jag tydlig med. Claes rapporterade hela tiden och jag märkte snabbt att det fungerade bra. Han avlastade mig, dokumenterade noggrant och offerterna fick mer tekniskt innehåll, något som stora kunder också kräver.
För att ge Claes ett tydligt uppdrag blev det också nödvändigt att besluta vilka kundgrupper som han skulle fokusera på. Marknadsplanen behövde förfinas och ledningsgruppen tvingades bli bättre på att sätta mål och göra uppföljningar.
– Rekryteringen av Claes bidrog till att jag och hela ledningsgruppen behövde ta nya beslut och förändra vårt arbetssätt, säger Cajsa Lundberg.
Claes Adelin som tidigare jobbat i större företag uppskattar de enkla beslutsvägarna.
– Förändring är svårt i alla företag men det är mer dynamiskt i ett litet, och lättare att påverka eftersom färre är inblandade. Det är lättare att förstå både kulturen och verksamheten, man är mer som en stor familj och det är viktigt med relationer och kemi, säger han.
På Lundbergs Pressgjuteri var målet med rekryteringen av en säljare med teknisk kompetens var att öka omsättningen med 15 procent per år och det har man klarat med god marginal. På tre år har omsättningen ökat med 60 procent och företaget har fått många nya kunder som Cajsa Lundberg säger att man inte hade fått utan en säljare med teknisk bakgrund.
Ingenjörer i mindre företag
Ingenjörerna som anställdes skapade värde i företagen genom många olika roller.
- Ledde företaget som vd
- Avlastade vd genom att ta över rollen som produktionschef
- Effektiviserade produktionen
- Arbetade med logistik, uppföljning och hantering av affärssystem
- Stärkte försäljningsorganisationen och tog fram nya lösningar till kunder
- Ersatte konsulter och drev projekt
- Skapade nya produkter
- Var ett bollplank till anställda och konsulter
– Han skapar förtroende hos kunderna därför att han är ingenjör.
Efter rekryteringen av Claes Adelin har Lundbergs Pressgjuteri anställt ytterligare en ingenjör som produktionschef och nu söker man en produktionstekniker.
Stöd från regeringen
Projektet Den första Ingenjören har spridit sig från Jönköping till andra delar av landet och pågår nu i Dalarna, Värmland och Gävleborg. I slutet av februari 2019 beslutade Tillväxtverket att stödja projektet i norra Mellansverige med 5 miljoner kronor.
Vad som får en mindre ort att överleva och växa hänger naturligtvis på en mängd olika saker.
– Vi tror att en viktig faktor är att de små och medelstora företagen utvecklas. Statistik från SCB visar att mer än hälften av de arbetstillfällen som tillkommit sedan 1990 har gjort det i företag med färre än 50 anställda, säger Annika Jederström, projektledare för Den första Ingenjören på Sveriges Ingenjörer.