Campus öppnar för studenter
– men allt blir inte som vanligt

På Blekinge tekniska högskola kan studenterna komma tillbaka till campus i höst. "Men jag ser inte att föreläsningar som samlar många studenter bör flytta in – de kan fortsatt ges digitalt" säger rektor Mats Viberg.

Redan i sommar kan universitet och högskolor gå tillbaka till vanlig undervisning på campus igen. På högskolorna välkomnar man beskedet, men förbereder sig för att även i fortsättningen kunna hålla viss utbildning på distans.

För drygt en vecka sedan kom Folkhälsomyndigheten med ett efterlängtat besked till lärare och studenter på gymnasier och högskolor – från och med den 15 juni kan studierna återgå till det normala. I praktiken finns det dock fortfarande en del frågetecken kring höstens arbete.

Torbjörn Ilar, LTU

– Mycket är fortfarande osäkert och det beror också på om riktlinjerna kring att samla max 50 personer och att hålla avstånden till varandra ligger kvar, säger Torbjörn Ilar, Sveriges Ingenjörers representant i den lokala SACO-styrelsen på Luleå tekniska universitet, LTU.

Beredskap för båda varianter

Det osäkra läget innebär att LTU just nu arbetar för att ha beredskap för både distans- och campusundervisning. Alla nya studenter kommer dock att få börja på campus, medan det kan bli andra lösningar för övriga studenter, åtminstone för den första läsperioden.

Generellt sett tycker Torbjörn Ilar att det fungerat bra med distansundervisning, både studenter och lärare har tagit situationen på allvar och arbetat för att lösa situationen så bra som möjligt.

Största utmaningen har varit examinationerna och hur man rent praktiskt löser övervakningen men även hur examination på distans kan ske på ett rättssäkert sätt.

Torbjörn Ilar tycker att det ska bli skönt att komma tillbaka till kollegor och studenter igen. Foto: Viveka Österman.

Detta är frågor som de fortfarande diskuterar och där det går försöker man göra om salsskrivningar till hemtentor, även för höstens första kurser. Under sommaren uppmanas alla att fortsätta arbeta hemifrån i första hand, men den 15 augusti kan de, förutsatt att det inte kommer några nya riktlinjer, gå tillbaka till jobbet igen.

– Det ska bli skönt att komma tillbaka till kollegor och studenter igen. För vissa har det funkat bra, men jag vet att många har mått dåligt av att inte kunna vara på campus. Att vara lärare på distans är inte alls samma sak, det blir inte alls samma roliga interaktion och utbyte med studenterna som man är van vid, säger Torbjörn Ilar.

Väcker vissa frågor

På Blekinge tekniska högskola, BTH, hade man redan innan Förlhälsomyndighetens nya besked aviserat att fortsätta med distansundervisningen till hösten. Mats Viberg, rektor på BTH, ser inte att beskedet från Folkhälsomyndigheten förändrar så mycket i praktiken.

Mats Viberg, rektor BTH

– Det var givetvis positivt med beskedet, men samtidigt väcker det en del frågetecken för hur vi ska kunna bedriva undervisningen och samtidigt följa de allmänna rekommendationer som gäller idag, och troligtvis fortsatt i höst, säger han.

Inför hösten har man gett institutionerna i uppdrag att lista de moment på kurser där man ser att det blir svårt att bedriva digital undervisning. Dessa hoppas de kunna genomföra på campus, och kanske även ytterligare moment nu när Folkhälsomyndigheten öppnat för vanlig undervisning.

– Vi har också redan planerat för att öppna campus för studenter igen i höst, och där blir vi stärkta i att det är rätt väg att gå. Men jag ser inte att föreläsningar som samlar många studenter bör flytta in – de kan fortsatt ges digitalt.

Oro inför hösten

Mats Viberg konstaterar att det finns en hel del oro både från chefer och lärare kring återgången, särskilt från de som tillhör en riskgrupp.

– Det finns givetvis både lärare och studenter som tillhör en riskgrupp, och vi måste kunna hantera det på ett klokt sätt. Det finns också en viss oro rörande försäkringsfrågor. Vi har inte tittat på detaljplaneringen ännu, men grundsynen är att ingen i en riskgrupp ska behöva genomföra undervisning på campus, säger han.

KTH ser en chans att dra nytta av erfarenheterna från vårens distansundervisning för att utveckla utbildningen framöver. Foto: Jann Lipka

På Kungliga tekniska högskolan, KTH hade man redan innan Folkhälsomyndighetens besked börjat förbereda sig för campusundervisning till hösten. Rektor Sigbritt Karlsson ser därför positivt på de nya riktlinjerna.

– Vi har sett fram emot att kunna öppna våra campus igen, säger hon.

Drar nytta av erfarenheterna

Men allt kommer inte att vara som vanligt för studenterna som börjar på KTH i höst. Vissa delar i mottagningen av nya studenter kommer att genomföras digitalt via filmer istället för genom informationspass i stor sal. När det gäller examination planerar man för andra former än salstentamen och räknar med att kunna fasa ut digitalt övervakad skriftlig examination under höstterminen.

Sigbritt Karlsson, rektor KTH. Foto Tobias Ohls.

– Våra campus öppnar och görs successivt tillgängliga för studenter. Vi kommer också att använda oss av det vi lärt oss under våren och använda andra former än till exempel storföreläsningar när det är möjligt. Tanken är att utveckla och använda det bästa av båda varianterna i vår utbildning så att de stärker och kompletterar varandra, säger Sigbritt Karlsson.

Gradvis återgång

På KTH har man i dagsläget inte beslutat om möjligheten att fortsätta jobba på distans, men Sigbritt Karlsson tror att övergången sannolikt kommer att ske gradvis.

– Vi kommer att anpassa verksamheten så att personal och våra studenter ska känna sig trygga, samtidigt som alla har ett eget personligt ansvar, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Högskolorna bör erbjuda  praktik på ingenjörsutbildningar”

”Högskolorna bör erbjuda praktik på ingenjörsutbildningar”

Högre studiebidrag för ingenjörsstudenter och möjligheten att kunna göra praktik under utbildningen var två förslag från teknologerna till årets Ingenjörsfullmäktige. En av deras fem motioner fick stöd.
Fler artiklar