Från svårflirtade till villiga – it-företag tecknar kollektivavtal  

It-företag
Foto: Getty images

Osexigt. LO-aktigt. Inget för oss. Så har många it-företag resonerat om kollektivavtal. Men coronakrisen har gjort att det ändrats.    

10 bra saker med kollektivavtalet

  1. Avtal om kompetensutveckling, jämställdhet, uppfinningar med mera.
  2. Rätt till lönerevision varje år
  3. Tjänstepension och försäkringar
  4. Stöd från Trygghetsrådet vid uppsägning
  5. Löneutfyllnad när du är sjuk i mer än två veckor
  6. Löneutfyllnad vid föräldraledighet
  7. Rätt till extra ersättning vid övertidsarbete eller resor
  8. Rätt till kompetensutveckling
  9. Bra villkor för alla på arbetsplatsen
  10. Rätt till inflytande på arbetsplatsen

Läs mer på Sveriges Ingenjörers sida. 

– Intresset har varit svalt från it-företag att teckna kollektivavtal. En del av de stora it-bolagen har avtal, men det är väldigt många små och medelstora som inte har det. It-sektorn har alltid varit en av våra stora utmaningar, säger Jonas Dreyfert på Sveriges Ingenjörer, som jobbar med att bilda och stötta lokalföreningar.

Jonas Dreyfert

Jonas Dreyfert

Han tror att det finns många anledningar: att villkoren varit bra i branschen, att många bolag är unga och saknar facklig tradition. Men också fördomar: att kollektivavtal ger en löpande band-känsla, att man inte kan styra sitt bolag som man vill, och en skepsis mot att medarbetarna, genom en fackklubb, är med och bestämmer över verksamheten.

– I grund och botten handlar det nog om okunskap. De vet inte vad kollektivavtal är och varför man ska ha det, och när intresset saknas så tar man inte reda på vad det är.

329 nya företag till Almega

Men nu har det ändrats. Arbetsgivarorganisationen Almega har i år fått en nettoökning med 329 medlemsföretag, till drygt 11 000. Och särskilt tydlig är ökningen inom branscher där det varit en relativt låg andel som anslutit sig till en arbetsgivarorganisation och tecknat kollektivavtal. Som teknik- och it-konsultbolag, rapporterar Ekonomiekot i Sveriges Radio den 26 augusti.

– Ja, en stor del av de nya företag som blivit medlemmar finns inom innovationsrika tjänsteföretag, som tidigare valt att stå utanför men som nu ser nyttan av att vara med, säger Almegas vd Thomas Erséus till Ekonomiekot.

En nytta är stödet vid korttidspermittering under coronakrisen, där reglerna utformats så att det gått snabbare och lättare för bolag med kollektivavtal att få statlig hjälp.

Fördelar med kollektivavtal

Kollektivavtalet tryggar för det första arbetsförhållanden och villkor i stort: arbetstid, pension, sjuklön, föräldraledighet, arbetsmiljöfrågor och vad som gäller vid arbetsbrist och uppsägningar.

Som en andra del ingår personlig trygghet i form av tjänstegrupplivförsäkring, arbetsskadeförsäkring och tjänstepension.

Den tredje delen ger medarbetare möjlighet till medbestämmande på arbetsplatsen. Avtalet ger en lokalförening rätt att vara med och förhandla chefstillsättningar, omorganisationer och lokala tilläggsavtal.

Kollektivavtalet etablerar en lägsta-nivå för villkor och förmåner. Om du har ett individuellt eller lokalt avtal som i delar är bättre kan du behålla dessa. Här är det bra att kontrollera med sin personalavdelning vad som gäller för en själv.

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius instämmer i bilden och säger i Ekonomiekot att de här företagen normalt sett är “ganska så svårflirtade när det gäller att bli medlemmar i en arbetsgivarorganisation och teckna kollektivavtal” och att det är en god trend att de nu ändrat sig.

Hon menar också att det nu är viktigt att nu visa på nyttan med kollektivavtal och den svenska modellen – alltså att fack och arbetsgivare gör upp om vad som ska gälla.

Bygga upp medvetenheten

Så nu satsar Sveriges Ingenjörer på att synas i it-branschen och uppmärksamma medlemmarna på vad kollektivavtal innebär. Att det är bra på fler sätt än för arbetsgivaren.

– Och om arbetsgivaren vill säga upp kollektivavtalet när krisen är över vill vi att medlemmarna talar om att de vill ha kvar det, säger Jonas Dreyfert på Sveriges Ingenjörer.

Han hoppas också många medlemmar i it-företag tar chansen att bilda lokala föreningar.

– Det är då man kan ha hands on-inflytande varje dag. Det är arbetsgivaren som fattar beslut, men man har rätt att vara en aktiv del och säga vad man tycker, att kunna påverka sin arbetsplats och genom det utveckla företaget tillsammans med arbetsgivaren.

Karin Thorsell

Vill du starta en förening?

Här finns information om hur du gör. 
Jobbar du i privat sektor finns också information och praktisk hjälp på akademikerförening.se
För Kom igång-kurs för nya föreningar, kontakta kontakt@akademikerforening.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt