Nytt avtal för ingenjörer i kommuner

Nya branschavtal som berör ingenjörer som arbetar inom kommunal verksamhet börjar gälla i januari. Foto: Getty Images

I januari träder helt nya branschavtal i kraft som berör ingenjörer som arbetar inom kommunal verksamhet. Flexibla arbetstider och arbetstidsförkortning var de stora knäckfrågorna i förhandlingarna.

Kortare tid för att kvalificera sig för extra föräldrapenning och längre uppsägningstid för de som uppnått pensionsålder. Det är de stora förändringarna i det nya avtalet med Sobona. Akademikeralliansen fick dessutom igenom kraven på att flexibla arbetstider och arbetstidsförkortning blir kvar i det nya avtalet.

– Vi fick igenom det viktiga. Avtal är alltid en kompromiss – vi hade kunnat få mer, men det hade också kunnat bli mindre. För oss var det viktigt att säkerställa att medlemmarna fick ett bra avtal, så på så vis är jag nöjd, säger Sam Najafian från Sveriges Ingenjörer, som har förhandlat avtalet för Akademikeralliansens räkning.

Olika utgångspunkt i förhandlingarna

Sobona bildades 2018 då de tidigare arbetsgivarorganisationerna KFS och Pacta slogs samman. Därmed har arbetsgivare i kommunalförbund och kommunala företag nu samlats under samma flagg. I och med sammanslagningen ville Sobona förhandla om sina branschavtal, med ambitionen att minska antalet avtal och få en mer gemensam grund för de olika avtalen.

Men Pacta och KFS kommer från två helt olika avtalsstrukturer, med olika historik och ideologiska inriktningar. Medan KFS varit mer konkurrensutsatt och rört sig närmare avtal som finns i den privata sektorn, så har Pacta varit närmare knuten till SKR.

Så att jämka de olika avtalen har varit en stor utmaning.

– Vi hade helt olika utgångspunkter. Sobona ville ha ett helt nytt avtal som liknar de kommunala avtalen, men för oss har det varit viktigt att behålla de värden som finns i de gamla avtalen, berättar Sam Najafian.

Viktiga knäckfrågor

En viktig fråga har rört arbetstidsförkortning. I de tidigare KFS-avtalen har man haft ett system med timpool som de anställda kan nyttja som ledighet. Inom Pacta har man däremot haft semesterlösningar som innebär att man får fler semesterdagar ju äldre man blir.

KFS-avtalen har dessutom haft fler flexibla lösningar när det gäller övertid och flextid.

– Många kommunala bolag är konkurrensutsatta, inte minst inom energiområdet. Villkoren i de gamla KFS-avtalen var därför mer lika de som finns i de privata energiavtalen och det ville vi värna om.

Ett års övergångstid

Efter utdragna förhandlingar, som även försenades på grund av pandemin, blev det nya avtalet med Sobona klart i december förra året. Den stora förändringen är att alla avtal nu bygger på en gemensam struktur, med samma upplägg och samma paragrafer. Istället för dryga 25 olika branschavtal som spretar åt olika håll har man nu fem branschspecifika avtal inom områdena energi, vatten och miljö, fastigheter, besöksnäring samt flygplatser.

Utöver de fem nya branschavtalen fortsätter Sobona organisera företag som använder sig av det Kommunal-Regionala avtalet HÖK-T/AB.

För att ge alla parter tid och möjlighet att utbilda och sätta sig in i förändringarna bestämde man att avtalet skulle träda i kraft först i januari 2022.

Fick igenom förbättringar

Som alltid i en förhandling är det ett givande och tagande. Sam Najafian konstaterar dock att de fick igenom de viktiga kraven vad gäller flexibilitet och ledighet. Lokala avtal kommer att fortsätta gälla och medlemmarna kommer att behålla modellen med arbetstidsförkortning och regler kring övertid, obekväm arbetstid, restid, jour och beredskap i de nya branschavtalen.

– Vi fick igenom det viktiga och kunde säkerställa att det blev ett avtal som skyddar våra medlemmars intressen. Grunden är på plats, sedan får vi satsa mer i nästa avtalsrörelse, säger Sam Najafian.

Akademikeralliansen fick även igenom förbättringar när det gäller föräldraledighet och pension:

  • Kvalifikationstiden för att få ett tillägg på föräldrapenningen minskar från ett år till ett halvår.
  • Uppsägningstiden för personer som uppnått pensionsålder ökar från en månad till två.

Det som ligger i andra vågskålen är förändringar inom de rättsliga skyldigheterna där Akademikeralliansen accepterat att grundavtalet rört sig närmare de som finns inom kommunala avtal. Till exempel kan brott eller olämpligt beteende numera vara grund för avstängning, vilket det inte var tidigare.

Berör 2 400 medlemmar

Totalt omfattas närmare 2 400 medlemmar i Sveriges Ingenjörer av Sobona-avtalet. Flest medlemmar, cirka 950, finns inom energiavtalet och ungefär 80 procent ingick i de tidigare KFS-avtalen. För dem blir skillnaderna med det nya avtalet inte så stora.

Störst skillnad blir det förmodligen för de ingenjörer som ingår i branschavtalet för vatten och miljö, där ungefär hälften hade Pacta-avtal tidigare. Där kommer man att använda sig av en dualitetsprincip som innebär att samtliga villkor förutom semester och arbetstidsförkortning är desamma för bolagen.

– Här behöver vi satsa på riktade insatser för att de ska få insikt i hur de nya avtalet fungerar. Men i praktiken blir förändringarna inte så stora för våra medlemmar, konstaterar Sam Najafian.

Nätverk för förtroendevalda

Under hösten kommer Sveriges Ingenjörer via Akademikeralliansen att bjuda in till träffar för förtroendevalda där förändringarna i avtalen presenteras. Tanken är också att bygga upp ett nätverk där förtroendevalda kan lyfta frågor och svårigheter som de stöter på.

Det nya avtalet gäller fram till 2024.

– Det känns bra att det är ett långt avtal, det ger oss tid att fånga upp synpunkter och frågor, men även se var i avtalen det uppstår problem med tolkningsfrågor och misstag, säger Sam Najafian.

Läs mer om de nya branschavtalen här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.