Machokulturen ökar i byggbranschen

Enligt sju av tio chefer som deltog i undersökningen dras grova skämt om etnicitet, sexuell läggning och ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen. Foto: Getty Images.

Alla uttryck för machokultur ökar i byggbranschen och mest de sexistiska, homofobiska och rasistiska skämten. Det visar Byggchefernas machoindex 2022.

Trots att strålkastarljuset i flera år riktats mot machokulturen i byggbranschen syns ingen förbättring. I Byggchefernas årliga mätning av ett machoindex – utvecklat i samarbete med forskare – har machokulturen förvärrats. (Läs om mätningen i faktarutan.)

Machoindex 2022 visar att machokulturen har ökat från 46 procent i mars 2020 till 50 procent i dag. (Ett högt index anger en hög grad av machokultur.) Enligt sju av tio chefer dras grova skämt om etnicitet, sexuell läggning och ”hur kvinnor är” på arbetsplatsen.

Färre chefer har i den senaste mätningen svarat att skämten aldrig förekommer. Ett annat genomgående mönster är att kvinnliga chefer och chefer yngre än 40 år, mer än andra chefer, uppfattar att det skämtas diskriminerande.

Svårare att upptäcka

Mätningen visar också stora skillnader mellan olika delbranscher. Bland tekniska konsulter är indexet 39 procent medan det bygg- och anläggningsbranschen är 52 procent.

Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna, säger att machokulturen ofta är tydligare i byggproduktion, men det betyder inte att den inte finns bland tjänstemän.

Jeanet Corvinius, ordförande i Byggcheferna

­– Där kan den vara svårare att upptäcka när den kläs i ett mer välpolerat språk. Exempelvis kan någon göra ett sexistiskt eller rasistiskt uttalande och snabbt lägga till ”men så får man ju inte säga”. Det är svårare att bemöta än de sexistiska skämten i byggbodarna.

Mätningen visar att machokulturen ökar, men kan det bero på att äldre chefer ersätts av yngre och allt fler kvinnor med en lägre tröskel?

– Så kan det absolut vara och vi tror att index kommer att öka till innan det kan sjunka. För att vända kurvan är viktigt att prata om machokultur på arbetsplatserna. Det finns en risk att unga nyanställda anpassar sig till de äldre erfarna i branschen för att passa in.

Mindre macho ger mer lönsamhet

Svevia är det första företaget i byggbranschen som har valt att göra en egen mätning av machoindex. Man använder samma verktyg och batteri av frågor som Byggcheferna. Förra året adderades frågorna i medarbetarundersökningen för de 2 000 anställda.

Mattias Gretzer, regionchef på Svevia

– Resultatet för hela företaget blev 26 procent, betydligt lägre än Byggchefernas resultat men vi är inte nöjda, vi ska bli bättre, säger Mattias Gretzer, regionchef på Svevia Anläggning i Stockholm.

Nu har företaget brutit ner resultaten på arbetsgrupper som diskuterar sina svar och tar fram handlingsplaner. Man kommer också fortsätta att ha stort fokus på frågorna i introduktionen av nyanställda, i utbildnings- och utvecklingsprogram och i medarbetarsamtalen.

Mattias Gretzer ser flera viktiga anledningar till att få bort machokulturen i företaget.

– Vi har en stor kompetensbrist i vår bransch. Om vi inte har en kultur där alla kan trivas kommer vi inte kunna rekrytera alla vi behöver.

Det är också välkänt att machokulturen påverkar säkerheten på byggplatserna.

­– Vi måste ha en kultur där medarbetare vågar be om hjälp, säga ifrån och visa sig sårbara. Sista men inte minst påverkar det lönsamheten. Hög kompetens och bra säkerhet i anläggningsbranschen ger helt enkelt bättre lönsamhet.

Karin Virgin

Så genomförs Byggchefernas machoindex

  • Bygger på ett nordamerikanskt mätinstrument, Masculinity Contest Culture, varifrån åtta frågor har översatts till svenska.
  • Dessa åtta frågor och tre frågor om diskriminerande skämt har ställts i Byggchefsbarometern 2021, en webbaserad undersökning genomförd av Novus.
  • Baserat på de elva frågorna har ett genomsnitt, ett index, beräknats. Indexet omfattar de svar som anger någon grad av överensstämmelse med påståendena i de elva frågorna. Ett högt index anger en hög grad av machokultur.
  • Utvecklat i samarbete med Magnus Johansson, leg psykolog och forskare vid Oslo universitet.
  • Byggchefsbarometern hade 1 800 svar och en svarsfrekvens på 12 procent.

2 kommentarer

  • Lena

    För att det är utmattande att vara ny och byta arbetsplats tätt. När problemet dessutom är utbrett och kombineras med ett högt arbetstempo finns det få garantier att det blir bättre på nästa plats och energin och orken tar slut. Det är heller ingen egentlig lösning på problemet och garanterar inte att du inte råkar på samma personer i senare projekt, även om ni arbetar för olika företag. Det tar också självkänslan ganska rejält men det kommer smygande.

    03 februari 2022
  • Patrik

    Och, om där är det ni kallar machokultur. Om du inte trivs med läget på ett jobb, varför inte söka dig vidare?

    26 januari 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Morgonens klädstrejk. Stress vid hämtning och lämning. Löss, springmask, vabb och skärmtid. Får du skavsår i öronen av kollegornas barnprat? Här är tipsen för bättre balans i samtalsämnena i fikarummet.
Fler artiklar