”Ingenjörer är ingen lagervara” 

Ingenjörer är ingen lagervara på hyllan som man kan plocka ut närhelst det behagar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Att utbilda fler räcker inte, arbetsgivarna måste ta ett större eget ansvar för att säkra kompetensen. ”Företagen måste sluta se ingenjörer som en slit-och-släng-vara” säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand i en intervju i Helsingborgs Dagblad.

Digitaliseringen i kombination med stora teknikskiften har ökat behovet av teknisk kompetens i företagen. Batteriteknik, maskininlärning, AI och teknik för koldioxidrening är bara några exempel på områden där konkurrensen om ingenjörer har hårdnat.

Med sådan explosiv utveckling blir det också en eftersläpning i utbudet av kompetens, konstaterar Ulrika Lindstrand i en intervju i Helsingborgs Dagblad.

– I dessa områden finns det helt enkelt inte tillräckligt många nyexaminerade ingenjörer här och nu, säger hon.

Matematiken blir ett hinder

Att lösa bristen genom att utbilda fler tror hon inte är rätt väg att gå. Redan idag påbörjar 12 000 studenter en ingenjörsutbildning på högskolenivå varje år, en fullt rimlig siffra enligt Ulrika Lindstrand.

Men här finns det andra problem. Endast cirka hälften fullföljer sin utbildning – de tycker att matematiken är för svår. Om målet är att utbilda fler ingenjörer behövs det mer grundläggande åtgärder redan i grundskolan.

Och det löser inte problemen här och nu.

Måste göra egna uppoffringar

För att lösa den rådande ingenjörsbristen måste arbetsgivarna själva ta tag i situationen, menar Ulrika Lindstrand. Företagen kan inte längre förlita sig på rekryteringsfirmor och förvänta sig att få rätt kompetens serverad. De måste vara beredda att göra egna uppoffringar för att hänga med i teknikutvecklingen och säkra den kompetens som behövs för att vara konkurrenskraftig.

– Ingenjörer är ingen lagervara på hyllan som man kan plocka ut närhelst det behagar. Företagen måste sluta se ingenjörer som en slit-och-släng-vara och satsa mer på att vidareutbilda sin personal, istället för att bara nyanställa så fort nya behov av kompetens dyker upp, säger Ulrika Lindstrand till Helsingborgs Dagblad.

Hon menar att det är orimligt av företagen att förvänta sig att de kan anställa exakt den specialistkompetens de söker. De måste våga anställa nyexaminerade ingenjörer och ge dem upplärning på företaget. Och satsa på kompetensutveckling av befintlig personal.

Måste betala för eftertraktad kompetens

Samtidigt pågår det en förändring av arbetsmarknaden. Behovet av kompetens har tidigare varit koncentrerad till storstadsregionerna, men nu är det i de norra delarna av Sverige som arbetsmarknaden för ingenjörer växer snabbast. Löneläget för ingenjörer i Västerbotten och Norrbotten är dock mycket lägre.

För att klara rekryteringsbehovet måste företagen även vara redo att höja lönerna.

– Lönen betyder verkligen inte allt, men man ska absolut heller inte underskatta betydelsen av bra betalning. Så nu är det upp till bevis för företagen att ge bättre betalt till ingenjörer med eftertraktad kompetens, säger Ulrika Lindstrand.

5 kommentarer

  • JL

    Ångrar att jag läste till högskoleingenjör på Chalmers. Lade ned så otroligt mycket tid och energi för en utbildning med usel lön. Kunde börjat jobba direkt istället med samma lön. Sedan diskussionen om att lönen blir bättre med tiden tvekar jag starkt på. Jag har insett med livserfarenhet att ha en silvertunga/vara extrovert alltid tar dig längre. Och många ingenjörer är underanställda på grund av att de saknar en silvertunga. Tyvärr men så är det. Många besvikna ingenjörer som kommer tjäna dåligt framöver.

    29 december 2022
  • erik

    Visst är det tragiskt, lönerna är usla och löneutvecklingen är i det närmaste patetisk. Jag har förvisso mest erfarenhet av större bolag (ingenjörstunga) men attityden är och har varit de senaste 10 åren att ”det är svårt att rekrytera och få folk att stanna” när lönerevisionen sen hamnar under inflationen… Gee wonder why?

    17 februari 2022
  • Kim Samuelsson

    Företagen är arga som bålgetingar eftersom Ulrika Lindstrand ger en annan bild än den som förmedlas via företagens sedvanliga propagandaartiklar för att öka utbudet av ingenjörer. Se deras kontra-artikel på IDG:

    https://computersweden.idg.se/2.2683/1.762513/oforskamt-och-okunnigt-uttalande-om-bristen-pa-ingenjorer

    Lite lustigt att företagen i artikeln på IDG skriver:

    ”Försök att hitta en senior Javautvecklare, med ingenjörsbakgrund. Jag misstänker att Ulrika Lindstrand kommer att gå bet.”

    Detta med tanke på att just Java-utvecklare är en av de mer generiska ingenjörs-kategorierna som det finns ett enormt utbud av.

    Jag skulle vilja ställa en motfråga till företagen: Har ni provat att i era jobbannonser erbjuda Java-utvecklarna 20% högre lön än vad de har för tillfället? Fortfarande ingen som söker? Skulle inte tro det.

    Saken är den att företagen vill ha ett stort utbud av ingenjörer så de slipper att konkurrera om personal genom att höja lönerna. Svårare än så är det inte.

    11 februari 2022
    • Sura Ingenjörern

      Det är bra iallafall att han är ärlig. Bristen handlar om seniorer, ingenting annat. Jag kan berätta en helt annan historia om Consid och deras påstådda ”kompetensbrist”. Efter att ha fått uppleva hur min ingenjörsutbildning bedöms som värdelös så har jag börjat yrkeshögskola. I denna utbildning så ingår två praktikperioder där den första praktikperioden börjar om ca 2 månader. Consids representant stod på fullt allvar och ville att vi studenter skulle tycka synd om företaget eftersom det var så dyrt för dem att ta in folk på praktik eller att ta in juniorer. Det är dags för facket att prata klarspråk, svenska it-företag har försökt bromsa sig ut ur en uppförsbacke i 15 år nu, man har haft näsan i vädret mot juniorer och betalar nu med att det inte finns några seniorer att rekrytera.

      14 februari 2022
    • ABC

      De tjänar dubbelt på att påstå att de saknar personal: Dels håller de lönerna nere, som du säger, och dels så garanterar de tillgången. Det är en enkel ekvation för dem. En win-win situation. De förlorar dubbelt om de inte hävdar att ”branschen skriker efter personal”.

      17 februari 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar