Permitteringen öppnade dörren för en ny karriär

– Jag vill att det ska kittla i magen när jag tar mig an ett nytt uppdrag, säger Therese Sundström som startat eget som konsult.

Som många andra blev ingenjören Therese Sundström permitterad under pandemin. Men för henne blev det en vändpunkt i yrkeslivet. Nu driver hon ett eget konsultbolag och är på god väg att förverkliga en app för barn med diabetes.

Therese Sundström är civilingenjör och har sedan hon tog examen 2005 jobbat i olika positioner och uppdrag inom IT-branschen. 2020 arbetade hon som konsult på IT-företaget Altran, nuvarande Capgemini Engineering. Där var hon anställd som projektledare och trivdes med det.

När pandemin bröt ut blev hon permitterad. Men det blev också en vändpunkt i hennes liv.

– Jag fick tid att börja fundera över vilka saker jag tycker är roliga i mitt jobb. Vad är det som driver mig, hur vill jag ha det i mitt liv? Gör jag saker för att jag vill det, eller för att det förväntas av mig?

Frihet att styra över sin tid

Funderingarna landade i en insikt om att hon nog är mer intresserad av arbetssätt, människor och att utveckla idéer än själva tekniken. Att jobba åtta till fem var inget för henne. Hon längtade efter mer frihet att styra över sin tid och att kunna jobba med saker där hon kan göra skillnad, där hon kan skapa värde för andra.

I samma veva fick hon ett jobberbjudande från Karlstad Innovation Park. Jobbet gick bland annat ut på att koordinera Techniqual, ett nätverk som jobbar för att skapa en mer jämlik teknikbransch i Värmland som hon också varit involverad i via sitt gamla jobb. Jobbet var på 25 procent.

– Ibland faller saker väldigt bra på plats. Med en fast anställning på 25 procent blev steget till att starta eget inte så långt och jag bestämde mig för att satsa på att bli egen konsult, berättar hon.

Gillar att lösa problem

Som konsult hjälper hon företag att ta sig an utmaningar. Med sitt utifrånperspektiv kan hon facilitera verksamheter att utvecklas på olika sätt. Det kan handla om arbetssätt eller kulturen på arbetsplatsen, att utveckla idéer, transformera företag eller jobba med affärsutveckling.

Utveckling och problemlösning är något som går som en röd tråd genom hennes yrkesliv och är på så vis kärnan i det hon brinner för.

– Jag har en förmåga att strukturera och se lösningar och är dessutom bra på att läsa organisationer och människor och sätta ord på deras behov. Det var det jag insåg, att jag gillar att se saker utvecklas och ta form. På så vis har jag nog alltid varit en entreprenör, ända sedan jag var liten, säger hon.

Namnet på företaget, Innothr, är också en lek med orden ”innovation”, förmågan att omsätta saker ”i andra ord” och hennes eget namn ”Therese”.

App för barn med diabetes

Parallellt med anställningen och konsultuppdragen har Therese Sundström också ett eget utvecklingsprojekt, Min diabetes, som hon snart hoppas blir verklighet. Det är ett koncept för en teknisk lösning, en app, som kan användas för att ge barn med diabetes ett bättre stöd i vardagen.

Som förälder till ett barn med diabetes har hon själv upplevt hur svårt det är att sortera i all information och veta vilka behov just hennes barn har och hur man sedan ska utbilda andra som ska stötta barnet.

– Det är lite mycket att ha tre parallella spår igång samtidigt. Samtidigt är jag ju fri att styra över min tid och den närmaste tiden kommer jag nog att fokusera lite mer på min startup för att se om den kan bära, förklarar hon.

Viktig att veta sitt ”varför”

Therese Sundström tycker att den stora skillnaden nu jämfört med livet som anställd är tiden. Även när hon jobbar mycket så kan hon frigöra tid för sig själv på ett helt annat sätt än som anställd. Det gör att hon mår bättre och även får mer energi i vardagen. Dessutom kan hon styra över sina egna uppdrag.

Therese Sundströms tips för att starta eget 

  1. Börja med ditt varför. Vad skulle det göra för skillnad för dig att bli din egen? På vilket sätt skulle det vara bra för dig?
  2. Sätt dig i sammanhang med andra som startat eget. Vilka erfarenheter har de? Vad behöver du tänka på innan du drar igång?
  3. Se till att du har koll på vilka regler och riktlinjer som finns på ditt företag.
  4. Ta hjälp från experter för att räkna på din företagsidé. Vad krävs för att den ska vara ekonomiskt hållbar?

Samtidigt finns det alltid en risk med att vara sin egen. Det kan vara svårt att säga nej till uppdrag och det kan bli mycket jobb på kvällar och helger. Men Therese Sundström tycker att hon är bra på att värdera sina uppdrag och att hålla fokus på sitt eget ”varför”. Stämmer det här uppdraget med det hon vill och hur hennes livssituation ser ut just nu?

Det är också ett av de viktigaste råden hon har till andra som funderar på att starta eget. Tänk igenom ditt ”varför” – vad är viktigt för dig, varför vill du starta eget?

”Det ska kittla i magen”

– Det gör det lättare att ta rätt beslut. För mig är det viktigt att uppdraget stämmer med mina värderingar. Dessutom vill jag att det ska det ska kittla i magen när jag tar mig an ett nytt uppdrag, det ska kännas roligt och utmanande, förklarar hon.

Att ta steget från anställd till att vara sin egen kan kännas som ett stort och svårt steg. Det finns också mycket att ta med i beräkningarna. Hur mycket ska man ta betalt för att få en rimlig inkomst, hur gör man en affärsplan och hur får man verksamheten att bli hållbar?

Som anställd gäller det också att ha koll på vad som gäller på det företag du jobbar. Får du starta en konkurrerande verksamhet och vad gäller kring uppsägning och att starta eget?

Hämta inspiration från andra

Therese Sundström tipsar om att ta kontakt med andra som du kan bolla dina tankar med. Det kan vara gamla kollegor som gjort en liknande resa eller nystartade företag som kan dela med sig av erfarenheter och goda råd. Men även verksamheter som Nyföretagarcentrum och Almi kan vara ett värdefullt stöd i den processen.

– Det finns mycket du kan göra innan du trycker på knappen och startar företaget. Prata med andra, bolla dina tankar. Att starta eget kräver mod och det får du inte genom att sitta på din egen kammare, säger Therese Sundström.

Funderar du på att starta eget?

Sveriges Ingenjörer har bra stöd att ge till både nya och etablerade egna företagare:

Therese Sundström konstaterar att det varit en trygghet för henne att ha en anställning att luta sig mot. Det är skönt att veta att det finns någon typ av inkomst redan från dag ett, vilket också gjorde det lättare att ta steget. Men förhoppningen är förstås att det egna företaget ska bära framöver.

– Ja, jag vill kunna leva på min egen verksamhet, det är målet, konstaterar hon.

Anna Nyström

Har du startat eget? Ingenjören vill gärna intervjua ingenjörer som startat eget, gärna parallellt med att vara delvis anställd – hör av dig till redaktionen med tips: ingenjoren@sverigesingenjorer.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.