Hur gör man ingenjörers arbetsplatser jämställda och inkluderande – för män och kvinnor? Och hur kan kvinnor göra karriär i mansdominerade branscher? Vi frågade Teknikkvinnors Maria Assarson och Kraftkvinnornas Saira Alladin.
2018 utsågs Saira Alladin till Årets Kraftkvinna av organisationen Kraftkvinnorna. Motiveringen var att hon inspirerar män och kvinnor i arbetet för ökad mångfald och jämställdhet i energisektorn.
Men så hade det inte alltid varit. Ungefär 20 år tidigare, 1997, brydde den unga Saira Alladin sig inte mycket om jämställdhet. Hon hade börjat plugga till högskoleingenjör i elektroteknik och jobbade samtidigt som elektriker och elmontör.
– Jag var så omedveten. Fastän det låg porrtidningar och kalendrar med lättklädda kvinnor på jobbet. Jämställdhet fanns inte på kartan för mig. Jag tänkte ”Vad är problemet?”.
Men 2015, 15 år efter examen, kände hon att hon ”slog i glastaket” och började tänka om. Hon hade varit gruppchef på Sweco ett tag, hade byggt organisationen och ville bli regionchef, men det var inte så enkelt.
– 2015 känns inte så långt bort men det var som en helt annan tid. Sweco hade cirka 500 medarbetare inom energy. 23 procent var kvinnor, 12 procent av gruppcheferna men inte en enda av regioncheferna.
När insikten kom började hon agera. Hon hade bra förtroende från ledningen och tillsammans med några kollegor bildade hon en arbetsgrupp med kvinnor och män. De skulle ändra strukturen och kulturen och öka jämställdheten inom bolaget.
När Saira Alladin några år senare utsågs till Årets Kraftkvinna hade inte bara hon själv blivit regionchef. Andelen kvinnor hade ökat i alla led och bland regioncheferna var kvinnorna nu 33 procent.
Stor bredd i hur det är
Hur situationen är för kvinnor som är ingenjörer varierar, konstaterar Maria Assarson. Hon är civilingenjör i industriell ekonomi och en av grundarna av Facebookgruppen och bolaget Teknikkvinnor.
– Bland våra 30 000 medlemmar är det en jämn fördelning från de som inte tycker att de märker något speciellt med att vara kvinna i en mansdominerad miljö, till de som tycker det är jättejobbigt. Hela spektret finns, säger hon.
Diskussionerna i Facebookgruppen handlar om karriär och hur bolag fungerar, men också om hur det är att vara kvinna och ingenjör.
– Jag tror att Teknikkvinnor bidragit till att kvinnor får perspektiv. Någon som inte varit med om sextrakasserier kan se att det är vardag för andra. Och de som har varit med om trakasserier ser att det inte är så överallt. Det ger hopp.
Variationen finns också inom bolag. Det finns inte något stort bolag där det går att säga ”det här bolaget har en bra eller dålig kultur”, säger Maria Assarson.
– Man kan bara prata om delar av organisationen, 2–3 chefsled. Dessutom varierar kulturen över tid. När chefer byts ut förändras den. Det är bra att vara medveten om.
Hon är i dag vd för Hidden dreams, en venture builder, som hittar, startar och bygger bolag.
– Jag märker själv att jag hela tiden måste vara på tårna om vilken kultur som skapas. Och att alla behöver vara med och bidra.
Inkludera alla
Saira Alladin är i dag elnätschef på elnätsbolaget Ellevio. Efter tiden på Sweco har hon också varit drifts- och underhållschef på Vattenfall Eldistribution.
Hon jobbar mycket med att skapa en inkluderande kultur. Att inte bara öka andelen kvinnor, utan också jobba så att människor känner sig trygga och får komma till tals.
– Kulturen formas av chefen, men också av medarbetare i gruppen som har ett kompetensövertag, de som andra är beroende av. Om de har en dålig attityd finns risken att den sprids och blir en del av kulturen.
Saira Alladin jobbar mycket med att lyfta fram kvinnor, men utan att glömma männen.
– Jämställdhet handlar inte om vi och de. Jag tycker inte om när man säger ”gamla gubbar”. Det är respektlöst och exkluderande. Det handlar om vi tillsammans. Båda behövs.
Våga ta ansvar för komplexa projekt
Ett råd Saira Alladin ger till kvinnor är att vara duktig på kärnverksamheten.
– Var ansvarig för en kommersiellt viktig funktion inom företaget. Skapa resultat. Då kommer folk att lyssna på dig. Sen kan du skapa förändring. Det är så världen fungerar.
Hon uppmanar också unga ingenjörer att ta ansvar för komplexa projekt.
– Gör ett bra jobb, var nyfiken och engagerad. Säg ”Jag testar gärna”. Om de säger att du är för ung, se om du får vara med i projektet och lära dig, nästla dig in.
Maria Assarson är inne på samma linje.
– Om någon ser något i dig, en potential, och erbjuder dig en uppgift så tacka ja. Det har fört mig framåt. Tro på dig själv lite extra. Våga hoppa på det som är lite läskigt.
Be också om hjälp när du behöver det och var tydlig med vad du kan och inte.
– Jag säger vad jag inte kan, var jag behöver andras kunskap. Men då måste jag också säga vad jag kan. ”Det här kan jag inte, men det här är jag riktigt bra på.” Och läs på, prata med andra för att klara uppgiften.
Välkomna dem som är nya
För Saira Alladin är det jätteviktigt att inkludera nyanställda. Hon säger att både i energi- och byggbranschen förekommer det att nya måste bevisa att de kan något.
– De som själva har behövt bevisa sig, även kvinnor, kan tycka att ”lite får man tåla”. Men det tycker jag är fel. Varför ska man behöva det? Om yngre behöver kämpa sig fram, så blir de likadana mot andra. Vi behöver bryta det.
Själv har hon på nya jobb ofta mötts av förvåning när människor får veta att hon ska jobba på en hög tjänst.
– Jag har sett att de tänkt ”Hur har hon fått det?”. Även om det är en positiv förvåning, så är det ändå en förvåning.
Hon önskar att fler skulle bredda sitt perspektiv och inte ha förutfattade meningar. Och hon brukar själv tänka att en nyanställd i framtiden kan vara din chef. Att det ger en bra inställning till andra.
Till den som inte känner sig välkommen är hennes råd att 1) vänta lite, många saker ger sig när man lär känna varandra lite mer. 2) Om det inte löser sig, prata med någon du litar på, en chef eller HR. Se till att du får stöd. Och ta upp problemen sakligt och ta emot råd om vad du kan göra.
Leta reda på kvinnor till tjänsterna
Till arbetsgivare som vill öka andelen kvinnor är Saira Alladins råd att anstränga sig lite mer. När hon själv skulle anställa en elektromekanisk ingenjör och ville ha en kvinna åkte hon på arbetsmarknadsdagar och intervjuade tills en kvinna sa ”Det låter spännande”.
– Hon fick jobbet nästan direkt. Om man bestämmer sig så går det. Ska man anställa nyexaminerade kan man bredda sökandet. Jag tittar inte bara på dem som läst ren elkraftteknik, utan anställer också från energi och miljö och lär upp dem sedan.
När hon anställer chefer – där det är fler män som har erfarenhet – har hon också inställningen att hitta personer med potential som hon lär upp.
– Se också till att motivera till tjänsten. Kvinnor har sett chefer som jobbat dygnet runt och vill inte det. Då säger jag att ”Vi hjälps åt”. Man behöver tänka på arbetsmiljö och förutsättningar. Det ska funka för en ensamstående förälder, för alla livssituationer.
Maria Assarson framhåller att kvinnliga ingenjörer är eftertraktade. Att kvinnor kan påminna sig om det.
Passar arbetsplatsen för dig?
Maria Assarson tycker inte att man ska välja bort en bransch för att man kommer att tillhöra en minoritet där. Men gå in och var medveten.
– Lägg tid på att förstå kulturen, hur chefen är, och chefens chef. Hälsar folk? Vad får jag för känsla på intervjun? Vad betyder det för mig? Det här upplever jag att kvinnor lägger krut på. De struntar i vad det står i annonser och kollar när de är på plats.
Det här borde män göra också, och Maria Assarson tycker att det blivit vanligare att män frågar hur jämställt och inkluderande det är på en arbetsplats.
Ett annat karriärråd hon vill ge är att inte stirra sig blind på en viss bransch.
– Kompetensen som ingenjör är så mycket bredare än vilken inriktning man gått. Jag upplever att teknikkvinnor byter bransch, av nyfikenhet eller för att få högre lön. Och det tycker jag är bra.