Så kyler du hemmet i sommarhettan

Foto:Getty Images

När det är varmt ute vill vi gärna ha svalt inne. Här är fem enkla knep som hjälper dig att hålla temperaturen nere när värmeböljan slår till.

I maj kom Folkhälsomyndigheten ut med nya allmänna råd om temperatur inomhus. Och det är framför allt de höga temperaturerna som ligger i fokus. 

”Klimatförändringarna förväntas innebära att värmeböljor blir vanligare, intensivare och mer långvariga” skriver Folkhälsomyndigheten i de nya råden där de sänker den rekommenderade högsta temperaturen inomhus från 28 till 26 grader under sommaren.

De skärpta råden riktar sig framförallt till tillsynsmyndigheter, men skickar en tydlig signal om hur viktigt det är för hälsan att se till att det inte blir för varmt inomhus – inte minst i offentliga miljöer, skolor och äldreboenden.

Utmaning för bostäder

Lars Ekberg är biträdande professor i inneklimatteknik vid avdelningen för installationsteknik vid Chalmers. Han konstaterar att klimatförändringarna även innebär nya utmaningar i våra bostäder.

– Vi på Chalmers ligger precis i startgroparna för två nya projekt där vi ska titta närmare på hur vi kan tackla den här problematiken framöver. Vi vill undersöka hur framtidens bostäder, framför allt flerbostadshus i urbana värmeöar, kan utformas på ett klokt sätt för att tackla ett varmare klimat, berättar han.

Men vad kan man göra här och nu, om värmeböljan slår till i sommar? 

– Nummer ett är att skärma av solen, helst på utsidan av huset, tipsar Lars Ekberg. 

Den stora boven när det blir olidligt varmt inomhus är solljuset. Solstrålar som inte reflekteras bort omvandlas till värme och fönster är en väg för solstrålarna att komma in.

Hur husen utformas med hänsyn till solinstrålningen är därför saker som kan vara bra att tänka på när man bygger framtidens hus, liksom trädskugga och möjlighet att skärma av när det är som soligast på dagen. 

Se till att solen inte smiter in

För ditt befintliga hus är en markis på utsidan av fönstret en enkel lösning. Men tänk också på att dra ned så att solen inte smiter in på sidan av markisen.

– Titta efter hur väl markisen täcker fönstret. Jag har själv märkt att solstrålar ibland slinker förbi fast markisen är nere. Då kan man behöva dra ned den helt och hållet, tipsar Lars Ekberg. 

Det näst bästa efter markiser är persienner. Men om det inte är möjligt på just dina fönster är gardiner nästa steg, gärna ljusa gardiner som reflekterar värme bättre än mörka.

– Problemet med gardiner är att värmen redan har tagit sig in i huset, på insidan av fönstret, konstaterar Lars Ekberg. 

Stäng ute värmen

Om det blir väldigt varmt mellan gardinen och fönstret kan det vara smart att öppna lite så att den varma luften kan komma ut – så länge det är varmare på insidan av fönstret än ute, förstås.

Så fort det är varmare ute än inne så ska man däremot stänga till. Det är också nästa tips.

– Vädra när det är svalare ute än inne. Är det varmare ute så ska du däremot stänga fönster och vädringsluckor så att den varmare luften inte kommer in.

Ett tips är att vädra på kvällen eller natten, om det är svalare då. Och undvik att öppna dörrar och fönster om det är varmare ute än inne, exempelvis när solen gassar som hetast mitt på dagen. 

Svårare i praktiken

Lars Ekberg berättar att han vid ett tillfälle fick i uppdrag att räkna på detta och konstaterar att det går att få ned temperaturen ordentligt med den metoden – men den kräver också en viss insats och att man hela tiden håller koll på temperaturen både inne och ute.

– Rent teoretiskt finns det mycket att vinna, men  det är betydligt svårare i praktiken. Det gäller att tajma det så att man håller stängt så länge inomhustemperaturen är svalare än ute och öppna så snart det blir svalare ute, konstaterar Lars Ekberg. 

Nästa tips handlar om att stänga av elektronik som står igång i onödan.

– All el slutar som värme förr eller senare. Undvik att ha igång apparater som inte behövs, vi har ofta mer saker inkopplade än vi tänker på. Det kan vara adaptrar som går på tomgång exempelvis, påminner Lars Ekberg.

Andra tips för att kyla hemmet är att köpa en fläkt eller ett portabelt kylaggregat som ofta marknadsförs i samband med värmeböljor. Lars Ekberg är dock lite tveksam till att investera i kylanläggningar eftersom de ofta är energikrävande och därmed inte hållbara i ett klimatperspektiv. 

Testa våta tygstycken

Ett sätt, som Lars Ekberg själv inte provat, är att kyla hemmet med våta tygstycken.

– Det skulle kunna ha en viss kylande effekt, särskilt om luften är torr. Helst bör du hänga tygstycket där det är någon form av luftrörelse. 

Inom psykrometri, som bland annat handlar om att mäta luftfuktigheten, kan man använda sig av två termometrar – den ena är torr och den andra fuktig. Den fuktiga termometern kommer spontant att kylas ner när vattnet avdunstar från den. Skillnaden i temperatur mellan den torra och fuktiga termometern används för att beräkna vilken den relativa fuktigheten är. 

Att använda blöta tygstycken i en torr miljö fungerar på samma sätt. När vattnet avdunstar från tygstycket till den torra luften sjunker temperaturen.

– Prova gärna det! Det smartaste skulle kunna vara att kombinera det med en bordsfläkt. Ju snabbare tygstycket torkar, desto större blir kyleffekten, tipsar han.

Glöm inte det viktigaste

Lars Ekberg konstaterar att tipsen egentligen är självklara, men han tror att det kan vara bra att påminna sig om vad man själv kan göra för att undvika att det blir för varmt i hemmet. 

Samtidigt poängterar han att det är lätt att glömma bort huvudsyftet med att undvika att det blir för varmt i hemmet – att det är människan, inte rummet, som ska kylas i första hand.

– Om det är extremt varmt behöver man tänka på att hålla nere sin egen temperatur. Duscha ofta, drick mycket vatten, bär lätta kläder och sök dig till en svalare plats, påminner han.

Fem tips för att hålla nere inomhustemperaturen

1. Skärma av solljuset, helst med en markis på utsidan av fönstret, alternativt med persienner eller gardiner. 

2. Stäng ute värmen. Håll fönster och dörrar stängda så att du inte släpper in värmen när det är varmare ute än inne. Vädra ut den varma inomhusluften när det är svalare ute än inne, exempelvis på kvällen eller natten. 

3. Stäng av elektronik som inte används. Tänk på att all el omvandlas till värme så småningom.

4. Pröva att kyla ned rummet genom att hänga upp blöta tygstycken framför en bordsfläkt. OBS! Fungerar bara om luften inte redan är alltför fuktig. Luftfuktigheten kommer att öka när vattnet avdunstar från tyget.

5. Håll dig sval genom att duscha ofta, dricka mycket vatten, bära lätta kläder och söka dig till en svalare plats. Sov exempelvis i källaren om du har en sådan.

2 kommentarer

  • Erik

    Det blir kanske svalare enligt termometern, men det känns varmare. Luftfuktigheten blir högre vilket försämrar effekten av den egna svettningen. Att t ex badda sig med vatten i nacken är nog mer effektivt.

    04 juli 2024
  • Fredrik

    Efter tio års praktisk erfarenhet har jag kommit till samma slutsats och kan bekräfta att dessa tips faktiskt fungerar. Ett tillägg skulle vara att istället för att använda torktumlaren hänger vi tvätten inomhus, vilket får samma effekt som att blöta ner tygstycken.

    04 juli 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Rekordintresse för Sveriges Ingenjörer i Almedalen

Rekordintresse för Sveriges Ingenjörer i Almedalen

I år var Sveriges Ingenjörer mer efterfrågade än någonsin under Almedalsveckan. Förbundet arrangerade två seminarier och medverkade i över 30 aktiviteter som ordnades av andra.
Fler artiklar