Morfar får vara föräldraledig och papperskvitton kan kastas

Foto: Getty Images och Ingenjören.

Under sommaren infördes flera nya lagar och förordningar. Här är några förändringar som påverkar arbetslivet och miljön.

Fritt fram att slänga papperskvitton

Bokföringslagen har ändrats så att det inte längre är nödvändigt att spara kvitton och fakturor i pappersform, om de har skannats eller fotograferats. Precis som tidigare måste du se till att informationen inte riskerar att förändras eller försvinna när du digitaliserar den. Och du måste fortfarande spara informationen i sju år. Ändringen gäller retroaktivt, du får alltså kasta kvitton, fakturor och andra handlingar som du har digitaliserat vid ett tidigare tillfälle.

Fler får vara föräldralediga

Är du småbarnsförälder kan du nu överlåta en del av dina dagar med föräldrapenning till exempelvis anhöriga. Det betyder att till exempel mormor eller morfar kan vara föräldraledig. Men den du överlåter dagar till får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som föräldrapenning tas ut. Om ni har gemensam vårdnad om ett barn får vardera föräldern överlåta högst 45 dagar med föräldrapenning till en annan försäkrad. Om en förälder har ensam vårdnad om ett barn kan man överlåta högst 90 dagar per barn.

Föräldrar har redan tidigare haft möjlighet att ta ut föräldrapenning samtidigt för samma barn i 30 dagar under barnets första levnadsår, så kallade dubbeldagar. Antalet dubbeldagar fördubblas nu till 60 dagar och föräldrarna kan nyttja dubbeldagarna tills barnet är 15 månader.

Företag kan hoppas på enklare regler

Under våren har ett så kallat Förenklingsråd inrättas inom Tillväxtverket. Förenklingsrådet ska verka för att minska företagens regelbörda och kostnader. Rådets uppdrag är att komma med genomarbetade förslag på hur det befintliga regelverket kan förenklas. Förslagen ska sedan lämnas till regeringen.

Slopad ersättning för sjuklönekostnader

Ersättning för höga sjuklönekostnader upphör. Ersättningsformen, som funnits i knappt tio år, innebär att arbetsgivare i vissa fall har rätt till ersättning från staten för sina sjuklönekostnader. Bestämmelserna om ersättningen upphör från och med den 1 juli 2024, men ersättning kan fortfarande betalas ut för vissa kostnader som uppstått innan dess.

Plastkorken får sitta kvar

Sedan 2 juli måste dryckesbehållare som exempelvis petflaskor och mjölkpaket vara utformade så att korkar och lock som är gjorda av plast sitter fast. Det här har skapat viss förvirring kring hur korkarna ska hanteras vid återvinning av pappförpackningar som exempelvis mjölk och juiceförpackningar. Svaret är att korkarna inte behöver slitas bort. Däremot återvinns inte plasten i korken om den sitter kvar på förpackningen, utan den utvinns och används som processenergi för pappersmaskinen.  

Lämna en kommentar

Senaste nytt