Sänkt skatt och flexiblare regler kring tjänstepension – här är nya lagarna 2025
Nytt år innebär också nya lagar. Här är tretton viktiga nyheter som påverkar dig som jobbar, är egenföretagare eller pensionär.
Lägre skatt på jobb
Från och med 2025 förstärks jobbskatteavdraget. Det innebär att de flesta som arbetar kommer få lite mer pengar i plånboken. Dessutom slopas avtrappningen av jobbskatteavdraget, vilket gör att även de med inkomster över 64 000 kronor i månaden får del av jobbskatteavdraget.
Även pensionärer får sänkt skatt.
Gränsen för statlig skatt höjs
Skiktgränsen för statlig skatt höjs från 598 500 kronor (49 875 kronor per månad) för beskattningsåret 2024 till 625 800 kronor (52 150 kronor per månad) för beskattningsåret 2025.
Mindre skatt på sparande
Från årsskiftet införs en skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto, i kapitalförsäkring och i paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt). Den skattefria grundnivån uppgår till 150 000 kronor. Från och med 1 januari 2026 kommer den skattefria grundnivån uppgå till 300 000 kronor.
Enklare skatteregler för småföretagare
Från och med 2025 blir det enklare för enskilda näringsidkare att hantera räntefördelning. Beloppsgränsen för positiv räntefördelning slopas. Dessutom höjs beloppsgränsen för negativ räntefördelning från 50 000 kronor till 500 000 kronor.
Karenstid egenföretagare
Egenföretagare som är över 55 år kan numera välja en kortare karenstid i sjukförsäkringen, vilket inte var möjligt tidigare. Egenföretagare kan därmed välja om de vill ha sjukpenning med en karenstid på 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar, oavsett ålder.
Flexiblare regler kring tjänstepension
Detta är en nyhet för den som börjat ta ut sin tjänstepension, men väljer att börja jobba igen. Förändringen innebär att det blir möjligt att pausa utbetalningen av tjänstepensionen under de första fem utbetalningsåren.
Höjd inkomst- och tilläggspension
Inkomst- och tilläggspensionerna höjs med 4,0 procent.
Högre skatt på bilar
Den så kallade malus-skatten för bilar med höga utsläpp justeras för att gynna miljövänligare alternativ. Det innebär bland annat att etanolbilar jämställs med bensinbilar och får samma skatt.
Sänkt bensin- och dieselskatt
Från och med januari sänks skatten på bensin och diesel ytterligare.
Effektivare omställningsstudiestöd
Bestämmelserna för omställningsstudiestödet förenklas, något som man hoppas ska leda till kortare handläggningstider. Dessutom ska det bli lättare att få omställningsstudiestöd även om man arbetar inom ett bristyrke.
Hårdare kontroll av VAB
Försäkringskassan ska få tillgång till mer information för att kunna kontrollera föräldrapenningsförmåner. Det innebär bland annat att arbetsgivare ska rapportera frånvaro på grund av VAB och föräldraledighet till Skatteverket.
Ny patentlag
En ny patentlag, med ett modernare språk och tydligare ämnesrubriker, ersätter den gamla från 1967. För den som ska söka patent innebär den nya lagen bland annat att det blir möjligt att få flera uppfinningar granskade i samma ansökan, samt att handläggningen blir mer effektiv.
Arbetsmiljöregler i ny skepnad
Arbetsmiljöverket har gjort stora förändringar i strukturen kring arbetsmiljöreglerna. 67 föreskrifter har slagits ihop till 15 mer omfattande föreskrifter. De 2 300 paragraferna är dessutom insorterade på ett nytt sätt i de nya föreskrifterna. Tanken är att det ska bli lättare att hitta och förstå vilka regler som gäller på en arbetsplats.