”Ett första steg” – IT och telekom får arbetstidsförkortning

”Det känns viktigt att börja med arbetstidsförkortning”, tycker Thomas Zeidler, ordförande för Akademikerföreningen på Telenor Sverige.
För första gången införs arbetstidsförkortning i kollektivavtal för tjänstesektorn. Nämligen i TechSveriges IT- respektive Telekomavtal. ”Det känns som en rättviseprincip”, säger Thomas Zeidler för Sveriges Ingenjörer på Telenor.
Från 2026 blir det en dags arbetstidsförkortning för dem som omfattas av kollektivavtalen mellan TechSverige på arbetsgivarsidan och Sveriges Ingenjörer med flera fackförbund (För IT även Akavia och Unionen. För Telekom: samma fackförbund plus Seko och Ledarna).
Efter att den första dagen har införts är fackens intention att etablera en modell med tidbanker som kan byggas upp med mer tid. Och det är bra, tycker Thomas Zeidler som är ordförande för Akademikerföreningen vid Telenor Sverige och medlem i Sveriges Ingenjörer.
– Inom industrin har de ju en hyfsat stor arbetstidsförkortning. Nu tar vi ett första steg i vår bransch. Det känns som en rättviseprincip, att det ska vara så lika som möjligt. Det känns viktigt att vi börjar, så att vi i alla fall inte ökar avståndet till industrin.
De nya avtalen berör ungefär 7 000 av Sveriges Ingenjörers medlemmar, som är anställda på bland annat Tietoevry och CGI för IT-avtalet samt TeliaCompany, Tele2 och Telenor för Telekom-avtalet.
Tillämpningen diskuteras lokalt
Arbetsgivarsidan, alltså TechSverige, ville inte förhandla om arbetstidsförkortning förrän industrin hade satt märket, berättar Thomas Zeidler (som var med i förhandlingsdelegationen för IT och Telekom, som finns med som bollplank för att föra fram medlemmarnas syn under förhandlingarna).
Det gjorde att man från fackförbundens sida förberedde sig på att lägga varsel om strejk för att komma framåt.
– Jag har svårt att förstå motståndet mot arbetstidsförkortning, för vi betalar ju för det med en del av löneutrymmet, säger Thomas Zeidler.
Men till slut kom man överens. I avtalet står nu att man ska bestämma lokalt hur arbetstidsförkortningen ska tillämpas.
– På Telenor, där jag är, är nästan alla avlösta för övertid, så då är det bra att få arbetstidsförkortningen som en hel dag eller en tidbank. Tidigare när vi förhandlat om halvdagar och klämdagar så har de lagts vid kristna högtider. Så ur mångfaldsperspektiv kanske det skulle passa med en tidbank. Men de diskussionerna har inte börjat än.
Lön – arbetstidsförkortning – pension
Avtalsvärdet inom IT och telekom är, liksom märket, 3,4 procent för 2025 och 3 procent för 2026. Det fördelas till:
- Lön 3,0 procent 2025 och 2,5 procent 2026.
- Avsättning till arbetstidsförkortning 0,2 procent för 2025 och 0,3 procent för 2026.
- Avsättning till flexpension/deltidspension 0,2 procent för 2025 och 0,2 procent för 2026.
Som helhet tycker Thomas Zeidler att det blev ett rimligt avtal.
– Vi har hyfsade förutsättningar att få reallöneökningar, även om det som händer på börserna nu gör att vi inte vet.
Lönerna ska nu sättas på arbetsplatserna, där företagets ekonomi spelar stor roll för utfallet.
– Nu är det bråttom att dra igång lönerevisionerna. Alla vill att det ska gå fort. Även om man får löneökningen retroaktivt så vill man få den så snabbt som möjligt.