Sweco-ingenjör om att bli varslad om strejk: ”Hade aldrig tänkt tanken”

Foto: Maria Groth / Mostphotos
Hur skulle du reagera om du blev varslad om strejk? På Sweco i Stockholm blev det många frågor när deras arbetsplats varslades. Men Saco-klubbens ordförande tycker att man hanterade läget som ingenjörer: logiskt och praktiskt.
Den 9 april la Sveriges Ingenjörer och Unionen ett varsel om strejk. Förhandlingarna med Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega hade körde fast.
Om man inte kom överens inom två veckor skulle medlemmarna på ett antal arbetsplatser gå ut i strejk. Det handlade om Sweco i Stockholm och Malmö, Tyréns i Göteborg, Malmö och Stockholm, Kiwa i Solna och Academedia support i hela landet.
På Sweco i Stockholm är Carolina Theolin ordförande för Akademikerföreningen/Saco-klubben. Hon blev informerad om att ett varsel kunde vara på gång och när det var klart att just Sweco i Stockholm omfattades så fick hon ett samtal om det.
– Det här var helt nytt. Jag har aldrig tänkt tanken att bli uttagen i strejk, säger hon.
Stor effekt på verksamheten
Hennes reaktion var att ”Vi är teknikkonsulter, vi ska tillgodose beställarens behov. Hur blir det med att utföra arbete för beställaren om det blir strejk?”. Hon insåg vilken stor del av kontoret som är medlemmar och vilken stor effekt det skulle få om det blev strejk.
– Jag blev lite stressad. En strejk skulle få stora konsekvenser: För beställarna och för företaget. Det kan göra att byggen stoppas och projekteringar hamnar i stillestånd. Beställare och företaget skulle kunna tappa intäkter, eventuellt riskera att förlora uppdrag och arbetsmiljön skulle påverkas för dem som inte är med i facket och skulle fortsätta jobba.
Samtidigt tänkte hon att om Sveriges Ingenjörer bedömt att en strejk behövs så är det rätt bedömning. Och även om hon inte tror att någon ville ha en strejk så har hon inte hört någon som sagt att det var jättedåligt.
– Vi är ingenjörer. Vi är logiskt, praktiskt lagda akademiker. I jobbet anpassar vi oss efter beställarnas bästa, nu anpassade vi oss efter Sveriges Ingenjörers bedömning. Vi står inte på barrikaderna, men agerar kraftfullt.
Ersättning för lön och undantag för kurser
Beskedet om strejkvarslet satte igång en våg av frågor. Carolina Theolin fick lära sig mycket och det hon inte kunde svara på hänvisade hon till Sveriges Ingenjörer centralt. Det blev också ett medlemsmöte för att informera alla.
En fråga var om man får ersättning från facket för förlorad lön när man strejkar.
– Och det får man, från dag ett. Och man har möjlighet att gå med i förbundet fram till en minut innan strejken bryter ut för att få det.
En kollega var schemalagd att hålla 16 kurser. Vad skulle hända med dem?
– Där kan man söka undantag, och det gäller även kursdeltagare. En kollega skulle till och med åka utomlands för en kurs, och det hade man kunnat ansöka om undantag för.
Många blev medlemmar
De som inte är medlemmar i facket fortsätter att jobba om det blir strejk, men riskerar att arbetsgivaren svarar med en lockout. Då får man inte jobba och får inte lön.
När det är strejk får man heller inte göra några av de strejkande kollegornas arbetsuppgifter.
Många på Sweco i Stockholm som inte varit medlemmar i facket valde att bli det under varslet. Det var också personer som varit registrerade på fel arbetsplats som nu såg till att rätta det i Sveriges Ingenjörers medlemsregister.
”Arbetstidsförkortning rätt princip”
Det dröjde åtta dagar innan ett avtal blev klart och varslet hävdes. Informationen om att strejken blev avblåst gick ut klockan 18 på Skärtorsdagen.
– Det var en otrolig lättnad när det var klart att det inte skulle bli strejk, säger Carolina Theolin.
Än så länge vet hon inte hur det nya avtalet kommer att tillämpas praktiskt på Sweco. Men delen som rör arbetstidsförkortning tycker hon är ett steg i rätt riktning.
– Vi jobbar hårt. Vi investerar av oss själva i företaget. Det är klart att en extra dag ledigt är jättebra. Däremot är det inte många minuter per vecka, men principen är rätt.
Alla agerade bra
Hon tycker också att alla parter ”skötte det här snyggt”.
– Förbundet skötte det sakligt, professionellt, man har fattat de beslut man behövt fatta och vi har fått bra stöd.
– Och också Sweco har varit professionella. Man har informerat att ”det här gäller”. Det har inte varit några påtryckningar på grund av varslet om strejk.
– Och vi anställda har hållit huvudet kallt och hållit oss till vad som gäller. Jag känner mer än någonsin hur viktigt det är att tillhöra ett fackförbund och att det finns kollektivavtal som tar hand om oss och säkerställer att vi får schyssta villkor.