Stress bland ingenjörsstudenter som inte tar examen på våren

Ingenjören har pratat med en civilingenjörsstudent som inte klar med alla kurser från grundblocket och har därför inte kunnat göra exjobbet tillsammans med klasskamraterna under våren. Foto: Getty Images
Ingenjörsstudenter som följer studieplanen och gör sitt examensarbete på våren kan ha lättare att komma ut i arbetslivet än de som blir färdiga en annan tid på året. Det kan också vara lättare att hitta examensarbete till våren än till hösten.
Johan Gylling är studievägledare på Linnéuniversitetet, med inriktning mot ingenjörer som studerar IT. Han säger att det kan vara svårare för studenter som är försenade med sina examensarbeten att få arbete efter studierna.
– Arbetsgivare ser om studenterna har tagit längre tid på sig med utbildningen och undrar varför det har tagit kanske sex eller sju år för studenten att bli klar, om det inte finns en naturlig förklaring som till exempel föräldraledighet, säger han.
På Linnéuniversitetet erbjuds den kurs som är examensarbetet på vårterminen. De studenter som inte hinner klart på våren kan få lämna in examensarbetet på hösten.
– Men normalt erbjuds inte kursen för examensarbetet på hösten. De studenter som hamnar efter med examensarbetet kanske redan ligger efter med andra kurser, i så fall kan de ta de kurserna i väntan på att examensarbetet startar igen till våren. Annars får de kanske börja jobba under tiden.
”Kan behöva vänta ett halvår på omtentor”
Ingenjören har pratat med Julia, en civilingenjörsstudent på Lunds tekniska högskola som vill vara anonym. Hon är inte klar med alla kurser från grundblocken och har därför inte kunnat göra sitt examensarbete tillsammans med klasskamraterna under våren.
– Det är inte jätteovanligt att ingenjörsutbildningen tar längre tid, men jag är väldigt redo för det här nu. Jag vill jättegärna ha mitt examensbevis, säger hon.
Flera av Julias klasskamrater har skrivit examensarbetet tillsammans.
– Min uppfattning är att 80 procent skriver tillsammans. Jag känner på rak arm tre personer som skrivit själva, men jag vet inte om jag hade velat skriva med någon, kanske om det var någon jag är god vän med.
På Lunds tekniska högskola kan ingenjörerna starta sitt examensarbete närsomhelst under läsåret, så länge de är behöriga.
– Men klarar jag inte de sista tentorna i augusti kan jag behöva vänta ett halvår till för att få skriva om dem.
”Bara bara sett en eller två annonser för exjobb på hösten”
Julia tycker att ovissheten är jobbig. För att skriva examensarbetet måste hon inte bara vara behörig utan också ha en idé som ett företag nappar på och få idén godkänd av universitetet. Dessutom behöver hon hitta en handledare.
– Det är lite tungt att söka själv och komma på en fråga att undersöka. Nu har jag varit på några möten och ska på några till så jag tror att det löser sig, men det är ganska tufft för examensarbetet är på en hög nivå.
Flera företag annonserar om examensarbeten, med färdiga idéer, inför vårterminen.
– Jag har bara sett en eller två annonser för examensjobb på hösten. Man är inte särskild prioriterad, jag måste ligga på.
Även annonser för traineeplatser och andra platsannonser ser hon mest av inför hösten.
– Jag upplever att man börjar jobba på hösten och att traineeprogrammen börjar i september och det är bara så det är. Jag vet inte hur det kommer bli när jag är klar, men jag har valt en bra utbildning som jag tror stenhårt på så jag är inte särskilt orolig, men det har varit tufft nu.
Ändå är hon optimistisk och tror inte att studenter som har läst till civilingenjör behöver oroa sig för att utbildningen har tagit lite längre tid än vad den skulle.
– Om det har betydelse att utbildningen tar längre tid för vissa så är det orättvist för alla har olika förutsättningar, säger hon.
Traineeprogrammen börjar ofta på hösten
Flera företag som erbjuder traineeprogram och examensarbete till ingenjörer verkar följa någon form av årshjul, men samtidigt finns det öppningar för de studenter som har tagit längre tid på sig med sin utbildning, tar sin examen en annan tid på året eller om det har gått en tid sedan studenten tog sin examen.
Hos stålproducenten SSAB finns det tre huvudsakliga traineeprogram. Generellt är rekryteringsperioden för traineeplatserna förlagd till i början på året och programmen börjar sedan till hösten.
– Vi har haft en diskussion om att ha fler uppstarter för något av programmen, men det finns också en poäng i att hålla ihop uppstarterna då man kan samköra vissa delar av programmen och få till synergier och gemenskap bland traineerna, säger Malin Blank, chef kompetensförsörjning SSAB.
Det viktigaste för SSAB är att de som söker traineeplatserna har en examen.
– Sedan gör vi en sammanvägd bedömning som handlar om vad studenten har gjort under utbildningen, som till exempel arbetat eller gjort ett utbytesår. Det är också meriter. Det handlar inte om huruvida studenten har haft omtentor utan om personen passar för våra traineeprogram.
Rekrytering till tjänster utanför traineeprogrammen sker löpande, men det finns ett rekryteringsevent för att få in sommarvikarier. Annonserna för sommarvikariaten kommer ut under december och rekrytering sker i början på året.
Studenter som vill göra sitt examensarbete på SSAB kan göra det året runt. Det finns ingen bestämd tid på året när det ligger annonser för examensarbete ute.
– Men vi går mer och mer åt att styra det och ha ett årshjul för examensarbete också, men just nu tar vi in examensarbetare året runt. Ibland söker vi personer för faktiska frågeställningar och ibland hör studenterna själva av sig med en egen idé. Då handlar det om att vi behöver hitta resurser och handledare.
NCC: ”Det finns öppningar året runt”
Hos byggentreprenören NCC ligger annonserna för traineeprogram ute från oktober till och med januari. Kandidat-traineeprogrammet börjar i juni och management-traineeprogrammet i september. Resten av året finns det ingen möjlighet att påbörja ett traineeprogram på NCC.
– Däremot har du möjlighet att söka traineeprogrammet upp till två år efter avslutad utbildning. Så oavsett vilken tid på året du examineras har du lika stor chans att komma med i ett traineeprogram, säger Amelie Winberg, presskommunikatör NCC.
Det finns ingen åldersgräns för företagets traineeprogram och det är inte avgörande hur lång tid en utbildning har tagit.
– Det är antalet år efter avslutade studier som styr om du kvalificerar dig till programmet.
NCC:s samlade start av traineeprogram handlar om att ge en så bra introduktion som möjligt till företaget.
– Vi har en gemensam start för att bygga teamet och sedan finns det såklart en tanke med hur vi lägger upp träffarna under programmet så att det ska bli en så bra introduktion som möjligt till företaget.
Studenten Julia som läser en civilingenjörsutbildning i Lund heter egentligen något annat .