När ingenjörens ansvar växer utan att det syns i lönekuvertet riskerar arbetsglädjen att sjunka. Men lönen är inte alltid det som betyder mest. Ibland är en enkel bekräftelse från chefen och en känsla av rättvisa det som håller motivationen vid liv.
Har du rätt lön? Är den i nivå med andras med liknande roll och erfarenhet? Nu kan du få svar i den uppdaterade lönedatabasen. Statistikern Anna Ihrfors Wikström ger smarta tips på hur du söker och vad du kan tänka på när du ska löneförhandla.
Ett nytt jobb kan också vara en chans att förhandla till sig en bättre lön. Men hur vet man vilken nivå man ska lägga sig på? Och vad svarar man om frågan om löneanspråk kommer redan i ansökan – innan man ens varit på intervju?
Sveriges Ingenjörer vill höja ingenjörslönerna. Men för det behöver ingenjörer vara pålästa, modiga och lite påstridiga. Under en höstturné har förbundet träffat medlemmar och förtroendevalda för tips och erfarenhetsutbyte kring lön.
Öppna kort kring lönesättningen, mer insyn i vad kollegorna tjänar och tuffare krav på lönekartläggning. Det nya EU-direktivet vill se en mer transparent och rättvis lönesättning.
Har du fått en ny roll på företaget? Grattis! Men fick du samtidigt en lönejustering? Ombudsmannen Fridell, ombudsman förklarar när din lön ska justeras och inte bara revideras.
Att ange löneanspråk tidigt i en rekryteringsprocess kan vara knivigt. Hur ska man tänka för att inte låsa fast sig vid en summa – och inte heller riskera att bli bortsållad innan intervjun?