Öppna kort kring lönesättningen, mer insyn i vad kollegorna tjänar och tuffare krav på lönekartläggning. Det nya EU-direktivet vill se en mer transparent och rättvis lönesättning.
Har du fått en ny roll på företaget? Grattis! Men fick du samtidigt en lönejustering? Ombudsmannen Fridell, ombudsman förklarar när din lön ska justeras och inte bara revideras.
Att ange löneanspråk tidigt i en rekryteringsprocess kan vara knivigt. Hur ska man tänka för att inte låsa fast sig vid en summa – och inte heller riskera att bli bortsållad innan intervjun?
Ingenjörskarriär Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
IngenjörskarriärLåt dig inte överraskas om frågan "vad tjänar du idag" dyker upp vid en anställningsintervju. Här är Camilla Frankelius bästa tips på hur du sätter tonen när det blir tal om löneanspråk.
Att nya medarbetare kommer in på för låga löner drabbar inte bara den enskilda personen, det drabbar hela kollektivet. "Prata med facket lokalt innan du sätter dig i en löneförhandling" är rådet från en lokal fackordförande.
Hur ska man värdera bonusen i lönesamtalet? Är det rimligt med en låg lön om det finns bra chanser till en fet bonus? Friedrich Heger, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, svarar.
För att lyckas med lönesamtalet är det viktigt att fundera på vad chefen kommer att svara på ditt lönekrav. Läs om ombudsmannens tips för hur du bemöter chefens argument.