Löneanspråk i jobbansökan: Vad ska jag svara?

Vänta med att diskutera den exakta siffran tills du har ett konkret jobberbjudande, är rådet från Sveriges Ingenjörers förhandlingschef. Foto: Getty Images

Att arbetssökande uppmanas ange löneanspråk tidigt i processen har blivit vanligare, ibland redan i jobbansökan. Men hur ska man tänka för att inte låsa fast sig vid en summa – och inte heller riskera att bli bortsållad före en intervju?

I många platsannonser för ingenjörer uppmanas sökande att ange sitt löneanspråk redan när de söker jobbet. Camilla Frankelius är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. Hennes råd är att inte ange någon summa när man skickar in sin jobbansökan, även om arbetsgivaren ställer den frågan.

– Vår rekommendation är att du svarar på något sätt som visar att du noterat frågan, men att du gärna tar den diskussionen när ni träffas och du får chans att presentera dig själv, säger hon.

Risk att sorteras bort

Att ange en summa i ett tidigt skede kan nämligen vara vanskligt. Risken är att du låser fast dig vid en summa som i ett senare skede visar sig vara för låg, eller att du helt enkelt blir bortsållad innan du ens kommit på intervju för att du angett en orimligt hög summa.

Camilla Frankelius poängterar att det är viktigt att få grepp om tjänsten för att förstå vilken nivå man bör ligga på. Vad innebär den i form av ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter? Vilken kompetens krävs och vilken erfarenhet kan du bidra med?

Det kan även vara bra att prata med lokala förtroendevalda – hur ser lönestrukturen ut på just den här arbetsplatsen?

– Jobbannonser är ofta kortfattade och det kan vara svårt att redan där förstå vad jobbet innebär. Därför behöver man ta reda på mer för att kunna ange ett rimligt löneanspråk.

Lönen är en viktig fråga

Pär Johansson är produktägare på rekryteringsföretaget TNG Tech. Han konstaterar att det finns en poäng i att lyfta lönefrågan tidigt i processen.

– Vi tror att det är en fördel att ta upp det tidigt. Det är onödigt att lägga ned mycket tid i rekryteringsprocessen om det senare visar sig att rekryteringen faller på grund av att man har helt olika förväntningar på lönen, förklarar han.

Pär Johansson poängterar att lönen dessutom är en av de frågor som väger tungt när ingenjörer söker jobb. I en enkät som TNG nyligen gjorde bland jobbsökare uppgav drygt hälften att de gärna vill se löneerbjudanden och förmåner redan i platsannonsen.

Bolla tillbaka frågan

På TNG frågar de inte efter kandidatens nuvarande lön, utan ställer frågan om löneanspråk för rollen antingen vid en telefonavstämning innan, eller under själva intervjun.

– Detta för att säkerställa att förväntningarna faller inom ramen för vilken lönenivå rollen har, förklarar han.

Samtidigt förstår han att problematiken kring att ange en summa, eller ett lönespann, i ett tidigt skede. Hans tips är att bolla frågan tillbaka till rekryteraren.

– Ring och fråga vilket lönespann du kan förvänta dig. Som rekryterare har vi ofta bra koll på vad man kan förvänta sig för de tjänster vi har ute och vi tycker också att det är viktigt att vara transparent med den frågan, förklarar han.

Del i en helhet

Dessutom är det viktigt att se lönen som en del i ett paket – vilka andra villkor och förmåner innebär jobbet? Både Pär Johansson och Camilla Frankelius poängterar att det är viktigt att vara påläst om jobbet, men att även ha koll på kollektivavtal, försäkringar, semester och andra faktorer som är viktiga för just dig – finns det möjlighet att jobba hemifrån, hur ser arbetstiderna ut?

–  Det finns många parametrar att väga in när man söker jobb, lönen är bara en del. Men min erfarenhet är att ingenjörer är så eftertraktade att det sällan fastnar vid lönefrågan idag, säger Pär Johansson.

Vänta med att diskutera lönen

Camilla Frankelius råd är att vara beredd på frågan om lön redan i den första intervjun, men att vänta med att diskutera den exakta siffran tills du har ett konkret jobberbjudande.

– Vänta, och var väl förberedd. Undvik att låsa fast dig vid en siffra, även när du kommit djupare in i rekryteringen. Förklara att du förväntar dig en lön som motsvarar dina arbetsuppgifter och att du även vill veta mer om helheten kring andra villkor och förmåner innan ni diskuterar lön. Och se till att du har klart för dig vilket ditt eget bud är när det väl är dags att förhandla lönen, tipsar hon.

Anna Nyström 

11 kommentarer

 • Anders

  Det skulle ju vara så mycket enklare om det var tydligt vilken som är lägsta lönen för en tjänst, då skulle ju kandidater inte behöva lägga energi på jobb som inte är aktuella. För det är tyvärr så att det kan skilja väldigt mycket mellan olika lönelägen och jobben behöver inte vara mer svåra osv ändå.

  17 oktober 2023
 • Paul

  Bättre att tidigt ha en öppen dialog om lön. Det handlar om ömsesidig respekt för varandras tid. Ett företag vill inte spendera tid på en kandidat som aldrig kommer kunna acceptera lönenivån för tjänsten och på samma sätt vill inte en sökande spendera tid på olika intervjuer och tester för att sen inse att man inte kommer kunna acceptera jobberbjudande då lönen är för låg.

  12 oktober 2023
 • Kenta

  Min upplevelse är att rekryterare börjat fråga vilken lön man har idag. Då blir det svårare att undvika frågan och hänvisa till ansvar och befogenheter i kommande uppdrag. Samtidigt kan de lätt gallra bort dem som troligen inte kommer sänka sig i lön vid ett jobberbjudande

  08 oktober 2023
  • Karin Thorsell

   Hej Kenta, I den här artikeln tar vi upp det: ”Vad ska jag svara på frågan: Vad tjänar du idag?”. Där säger Camilla Frankelius bland annat ”Frågan är egentligen irrelevant. Vad du tjänar idag är inte något som den nya arbetsgivaren behöver veta. Den lön du förhandlar om kan inte baseras på den gamla lönen.” /Redaktionen

   09 oktober 2023
   • Martin

    Jag anser att frågan om nuvarande lön är lika irrelevant/relevant som frågan om företagets lönestruktur eller lönespann för tjänsten.

    12 oktober 2023
 • LGu

  Arbetsgivaren borde från början informera om vilket lönespann som gäller. Ingen har tid att genomgå 4-5 intervjuer och utföra 3-4 tester för att sedan först få reda på vilken lön de erbjuder.

  05 oktober 2023
  • Peter

   EU-direktivet för insyn i lönesättning har just det kravet inbakat. Regeringen jobbar tydligen på lagstiftning. Intressant skulle vara hur förbundet agerar/förberedar sig?

   https://www.sysarb.se/guider/eu-direktiv-insyn-i-lonesattning

   14 oktober 2023
   • Karin Virgin

    Ingenjören kommer skriva en artikel om EU-direktivet, hur fackförbunden följer arbetet och förbereder sig./ Redaktionen.

    16 oktober 2023
 • Oskar

  Instämmer med Bengt och Mattias, exakt samma erfarenhet ett par gånger.

  Bästa vore om facken kunde pusha för att göra lönenivåerna mer transparenta med lönespann i annonsen, som i fler stater i USA numera. Man kan visserligen kolla upp folks löner i Sverige själv via några tjänster, men oftast är det tidsödande / missvisande, arbetsgivaren i Sverige sitter däremot med all information.

  Bra råd tills vidare att aldrig ge en lönesiffra tidigt i processen, tyvärr verkar det bättre än att säga något.

  05 oktober 2023
 • Mattias

  Jag har frågat efterlönespannet när jag blivit kontaktad av rekruterare och fått till svar att det är individuell lönesättning.
  Sen när man säger vad man vill ha så fanns det plötsligt en max lön.
  Beskrivningen av annonsen var luddig, tydligen kunde man tänka sig både seniora och juniora sökande.
  Det vart rätt uppenbart att man inte läst mitt cv utan bara kollat på nyckelord på LinkedIn, iom att löneläget inte motsvarade mitt cv.

  Kanske läge att börja inför liknande lagar som de har i vissa delstater i USA, där de måste ange ett lönespann för tjänsten.

  För mig säger lönenivån rätt mycket om vad man har för ansvar i tjänsten.

  05 oktober 2023
  • Bengt

   Jag har precis samma erfarenheter angående att det inte finns något lönespann men plötsligt dyker upp en maxlön (som alltid är lägre än den man föreslagit).

   Ibland kommer frågan om lön direkt i ett elektroniskt ansökningsformulär som obligatoriskt svar. Då är det svårt att ”vänta” och ”bolla tillbaka”

   05 oktober 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Är dörren till tekniken stängd när jag tar ett chefsjobb?

Är dörren till tekniken stängd när jag tar ett chefsjobb?

En risk med att bli chef är att man hamnar efter i den tekniska utvecklingen. Hur hanterar man det om man vill gå tillbaka till tekniken? Så här svarar karriärcoachen.
Fler artiklar