Lek fram energikunskapen

Lek fram kunskaperna om energi och miljö. Det är tanken när KTH lanserar ett brädspel. Carbonopoly heter det, med tydlig inspiration från det gamla finansspelet Monopol, både till namnet och till utformningen.

Lek fram kunskaperna om energi och miljö. Det är tanken när KTH lanserar ett brädspel. Carbonopoly heter det, med tydlig inspiration från det gamla finansspelet Monopol, både till namnet och till utformningen.

– Att det är så likt Monopol tror jag kan vara en styrka. Många kan nog tycka att energi och miljö är svåra områden. På det här sättet blir man snabbt bekväm med upplägget, säger Patrik Larsson, själv teknolog på KTH som ville skapa ett spel som var fysiskt, där man spelar med varandra i samma rum.

För KTH är det också ett sätt att uppmärksamma en ny civilingenjörsutbildning i energi och miljö. Spelet Carbonopoly vänder sig till högstadie- och gymnasieungdomar och får snarast kategoriseras som lek som lär för halvvuxna. Namnet antyder att det handlar om kol eller koldioxid. Det gör det också, om än indirekt.

Spelet går ut på att ta kontrollen över Sveriges energiproduktion. Liksom i förlagan ska man driva motståndarna i konkurs, men i stället för Stockholms gator går man runt på rutor som representerar olika kraftverk i Sverige. Den som har köpt ett kraftverk kan skaffa sig stadsdelar. Stadsdelen, en liten träplupp, placeras på kraftverksrutan, vilket symboliserar att den försörjs med energi från det kraftverket.

Varje spelare får i spelets början 8 000 i en valuta som kallas E. Nya pengar tjänar man på två sätt: antingen genom att en medspelare kliver på något av ens kraftverk med stadsdelar, eller genom att svara rätt på spelets frågor om energi och miljö. Frågorna spänner över LED-lampors elförbrukning och vad en värmeväxlare är till civilingenjörsutbildningens längd.

Spelet fungerar nog ungefär som det är tänkt. Man får en trevlig kväll med familjen eller några kompisar samtidigt som alla deltagare lär sig mer om energifrågorna. Men precis som i verkligheten var det lite svårt att förstå detaljerna kring handeln med utsläppsrätterna.

När jag provspelade tänkte jag att några av frågorna som handlar om förhållanden för just 2009 känns lite väl tidsbundna. Men Patrik Larsson har tänkt på det också.

–  Min förhoppning är att frågorna ska kunna uppdateras varje år, med nya kort, säger han. Man ska känna att frågorna är dagsaktuella. På det sättet ska spelet heller inte bara bli en hyllvärmare.

Patrik Larsson poängterar också att han har varit noga med att hålla spelet fritt från politiska åsikter. Han vill inte skriva någon på näsan, men ser desto hellre att frågorna och svaren i spelet ändå leder till diskussioner bland speldeltagarna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar