Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjör fick 12 miljoner för arbetsskada

Ingenjör fick 12 miljoner för arbetsskada

För 35 år sedan skadades en ingenjör i södra Sverige i en arbetsplatsolycka. Försäkringsbolaget nekade honom senare omprövning av livräntan. Nu har han med hjälp av sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer fått cirka 12 miljoner kronor i retroaktiv livränta.

Det var under 80-talet som ingenjören skadades allvarligt i en arbetsplatsolycka. Försäkringskassan klassade skadan som arbetsskada och beviljade honom livränta. Eftersom ingenjörens arbetsgivare har kollektivavtal omfattades han också av en arbetsskadeförsäkring. Genom den fick han en livränta från AFA-Trygg.

Skadan var så allvarlig att ingenjören fick bestående nedsatt arbetsförmåga. Ett par år efter olyckan insåg han att livräntan inte kompenserade hans inkomstbortfall och begärde omprövning hos AFA Trygg, men fick nej. Försäkringsbolaget uppgav att han inte hade rätt till omprövning eftersom han hade en värdesäkrad livränta. Det här skulle visa sig vara ett felaktigt besked.

Tog kontakt med facket

Förra året kontaktade den nu närmare 60-åriga ingenjören sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer för att få hjälp att ompröva AFA Tryggs beslut.

Efter samråd med LO-TCO Rättsskydd gjorde förbundet bedömningen att medlemmen hade goda möjligheter att få en mycket högre livränta än den han fått och dessutom hade rätt till en omprövning hos AFA.

Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer

– Vi överlämnade ärendet till LO-TCO Rättskydd att driva det för vår medlems räkning, eftersom de är experter på att hantera tvister om arbetsskador, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Förbundsjuristen Ulf Lejonklou på LO-TCO Rättsskydd har drivit ärendet som avslutades i december.

Ulf Lejonklou, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– AFA Trygg medgav omedelbart att ingenjören hade rätt till omprövning, säger han.

Försäkringsbolaget tog in inkomstuppgifter för alla år efter skadan och beräknade vilken löneutveckling ingenjören skulle ha haft om han inte skadats. Beräkningen av lönen som oskadad har utgått från medianlön enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

”Högst troligt att det finns fler”

I december blev ärendet klart och AFA Trygg har beviljat den skadade ingenjören cirka 12 miljoner kronor i rektroaktiv livränta. Beloppet utgörs av skillnaden mellan den årslön som ingenjören har haft under 35 år – och den årslön han skulle ha haft, om han varit fullt arbetsför. Det ingår också kompensation för förlorade pensionsinbetalningar och dröjsmålsränta. Dessutom en uppräkning av livräntan fram till hans pension.

Enligt Ulf Lejonklou är det högst troligt att det finns fler personer som har en för låg livränta som ersättning för en arbetsskada.

– Nästan alla livräntor värdesäkras lägre än löneutvecklingen. Det kan finnas mycket stora ersättningsbelopp som medlemmar är berättigade till, men många vet inte att man har rätt att få sin livränta för en arbetsskada omprövad.

Han påpekar att det gäller livränta från den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen och skador som regleras med stöd av skadeståndslagen. Livränta från Försäkringskassan kan omprövas, men inte utifrån samma förutsättningar.

I dag finns det sju prejudikat från Högsta domstolen som gäller omprövningsrätten. Tre av dem har LO-TCO Rättsskydd drivit. Ulf Lejonklou tror att dessa fall har haft betydelse.

– Det har inneburit en utveckling av rättspraxis och omprövningsrätten har blivit mer generell, säger han.

Visar värdet av kollektivavtal

Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer säger att det här ärendet visar både på värdet av kollektivavtal, som är en förutsättning för att få ersättning från  arbetsskadeförsäkringen, och vikten av att vara medlem i facket för att få hjälp att driva sitt ärende när det behövs.

Hon påpekar dock att det här gällde en fastställd arbetsskada orsakad av en olyckshändelse. Bland tjänstemän är det vanligt med ohälsa i form av stress och utbrändhet. Sådana skador kan vara svåra att få det bedömda som orsakade av arbete och därmed klassade som arbetsskada.

– Men vi är mycket glada över att vår medlem efter så många år fått den ersättning han är berättigad till, säger hon.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.