Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjör fick 12 miljoner för arbetsskada

Ingenjör fick 12 miljoner för arbetsskada

För 35 år sedan skadades en ingenjör i södra Sverige i en arbetsplatsolycka. Försäkringsbolaget nekade honom senare omprövning av livräntan. Nu har han med hjälp av sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer fått cirka 12 miljoner kronor i retroaktiv livränta.

Det var under 80-talet som ingenjören skadades allvarligt i en arbetsplatsolycka. Försäkringskassan klassade skadan som arbetsskada och beviljade honom livränta. Eftersom ingenjörens arbetsgivare har kollektivavtal omfattades han också av en arbetsskadeförsäkring. Genom den fick han en livränta från AFA-Trygg.

Skadan var så allvarlig att ingenjören fick bestående nedsatt arbetsförmåga. Ett par år efter olyckan insåg han att livräntan inte kompenserade hans inkomstbortfall och begärde omprövning hos AFA Trygg, men fick nej. Försäkringsbolaget uppgav att han inte hade rätt till omprövning eftersom han hade en värdesäkrad livränta. Det här skulle visa sig vara ett felaktigt besked.

Tog kontakt med facket

Förra året kontaktade den nu närmare 60-åriga ingenjören sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer för att få hjälp att ompröva AFA Tryggs beslut.

Efter samråd med LO-TCO Rättsskydd gjorde förbundet bedömningen att medlemmen hade goda möjligheter att få en mycket högre livränta än den han fått och dessutom hade rätt till en omprövning hos AFA.

Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer

– Vi överlämnade ärendet till LO-TCO Rättskydd att driva det för vår medlems räkning, eftersom de är experter på att hantera tvister om arbetsskador, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Förbundsjuristen Ulf Lejonklou på LO-TCO Rättsskydd har drivit ärendet som avslutades i december.

Ulf Lejonklou, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– AFA Trygg medgav omedelbart att ingenjören hade rätt till omprövning, säger han.

Försäkringsbolaget tog in inkomstuppgifter för alla år efter skadan och beräknade vilken löneutveckling ingenjören skulle ha haft om han inte skadats. Beräkningen av lönen som oskadad har utgått från medianlön enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

”Högst troligt att det finns fler”

I december blev ärendet klart och AFA Trygg har beviljat den skadade ingenjören cirka 12 miljoner kronor i rektroaktiv livränta. Beloppet utgörs av skillnaden mellan den årslön som ingenjören har haft under 35 år – och den årslön han skulle ha haft, om han varit fullt arbetsför. Det ingår också kompensation för förlorade pensionsinbetalningar och dröjsmålsränta. Dessutom en uppräkning av livräntan fram till hans pension.

Enligt Ulf Lejonklou är det högst troligt att det finns fler personer som har en för låg livränta som ersättning för en arbetsskada.

– Nästan alla livräntor värdesäkras lägre än löneutvecklingen. Det kan finnas mycket stora ersättningsbelopp som medlemmar är berättigade till, men många vet inte att man har rätt att få sin livränta för en arbetsskada omprövad.

Han påpekar att det gäller livränta från den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen och skador som regleras med stöd av skadeståndslagen. Livränta från Försäkringskassan kan omprövas, men inte utifrån samma förutsättningar.

I dag finns det sju prejudikat från Högsta domstolen som gäller omprövningsrätten. Tre av dem har LO-TCO Rättsskydd drivit. Ulf Lejonklou tror att dessa fall har haft betydelse.

– Det har inneburit en utveckling av rättspraxis och omprövningsrätten har blivit mer generell, säger han.

Visar värdet av kollektivavtal

Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer säger att det här ärendet visar både på värdet av kollektivavtal, som är en förutsättning för att få ersättning från  arbetsskadeförsäkringen, och vikten av att vara medlem i facket för att få hjälp att driva sitt ärende när det behövs.

Hon påpekar dock att det här gällde en fastställd arbetsskada orsakad av en olyckshändelse. Bland tjänstemän är det vanligt med ohälsa i form av stress och utbrändhet. Sådana skador kan vara svåra att få det bedömda som orsakade av arbete och därmed klassade som arbetsskada.

– Men vi är mycket glada över att vår medlem efter så många år fått den ersättning han är berättigad till, säger hon.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.