Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtIngenjör fick 12 miljoner för arbetsskada

Ingenjör fick 12 miljoner för arbetsskada

För 35 år sedan skadades en ingenjör i södra Sverige i en arbetsplatsolycka. Försäkringsbolaget nekade honom senare omprövning av livräntan. Nu har han med hjälp av sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer fått cirka 12 miljoner kronor i retroaktiv livränta.

Det var under 80-talet som ingenjören skadades allvarligt i en arbetsplatsolycka. Försäkringskassan klassade skadan som arbetsskada och beviljade honom livränta. Eftersom ingenjörens arbetsgivare har kollektivavtal omfattades han också av en arbetsskadeförsäkring. Genom den fick han en livränta från AFA-Trygg.

Skadan var så allvarlig att ingenjören fick bestående nedsatt arbetsförmåga. Ett par år efter olyckan insåg han att livräntan inte kompenserade hans inkomstbortfall och begärde omprövning hos AFA Trygg, men fick nej. Försäkringsbolaget uppgav att han inte hade rätt till omprövning eftersom han hade en värdesäkrad livränta. Det här skulle visa sig vara ett felaktigt besked.

Tog kontakt med facket

Förra året kontaktade den nu närmare 60-åriga ingenjören sitt fackförbund Sveriges Ingenjörer för att få hjälp att ompröva AFA Tryggs beslut.

Efter samråd med LO-TCO Rättsskydd gjorde förbundet bedömningen att medlemmen hade goda möjligheter att få en mycket högre livränta än den han fått och dessutom hade rätt till en omprövning hos AFA.

Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer

– Vi överlämnade ärendet till LO-TCO Rättskydd att driva det för vår medlems räkning, eftersom de är experter på att hantera tvister om arbetsskador, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Förbundsjuristen Ulf Lejonklou på LO-TCO Rättsskydd har drivit ärendet som avslutades i december.

Ulf Lejonklou, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– AFA Trygg medgav omedelbart att ingenjören hade rätt till omprövning, säger han.

Försäkringsbolaget tog in inkomstuppgifter för alla år efter skadan och beräknade vilken löneutveckling ingenjören skulle ha haft om han inte skadats. Beräkningen av lönen som oskadad har utgått från medianlön enligt Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

”Högst troligt att det finns fler”

I december blev ärendet klart och AFA Trygg har beviljat den skadade ingenjören cirka 12 miljoner kronor i rektroaktiv livränta. Beloppet utgörs av skillnaden mellan den årslön som ingenjören har haft under 35 år – och den årslön han skulle ha haft, om han varit fullt arbetsför. Det ingår också kompensation för förlorade pensionsinbetalningar och dröjsmålsränta. Dessutom en uppräkning av livräntan fram till hans pension.

Enligt Ulf Lejonklou är det högst troligt att det finns fler personer som har en för låg livränta som ersättning för en arbetsskada.

– Nästan alla livräntor värdesäkras lägre än löneutvecklingen. Det kan finnas mycket stora ersättningsbelopp som medlemmar är berättigade till, men många vet inte att man har rätt att få sin livränta för en arbetsskada omprövad.

Han påpekar att det gäller livränta från den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen och skador som regleras med stöd av skadeståndslagen. Livränta från Försäkringskassan kan omprövas, men inte utifrån samma förutsättningar.

I dag finns det sju prejudikat från Högsta domstolen som gäller omprövningsrätten. Tre av dem har LO-TCO Rättsskydd drivit. Ulf Lejonklou tror att dessa fall har haft betydelse.

– Det har inneburit en utveckling av rättspraxis och omprövningsrätten har blivit mer generell, säger han.

Visar värdet av kollektivavtal

Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer säger att det här ärendet visar både på värdet av kollektivavtal, som är en förutsättning för att få ersättning från  arbetsskadeförsäkringen, och vikten av att vara medlem i facket för att få hjälp att driva sitt ärende när det behövs.

Hon påpekar dock att det här gällde en fastställd arbetsskada orsakad av en olyckshändelse. Bland tjänstemän är det vanligt med ohälsa i form av stress och utbrändhet. Sådana skador kan vara svåra att få det bedömda som orsakade av arbete och därmed klassade som arbetsskada.

– Men vi är mycket glada över att vår medlem efter så många år fått den ersättning han är berättigad till, säger hon.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?