Elektronikproduktion i hundra knyck

Skriv ut en tv-skärm, rulla ihop den och skicka den med posten? Nja, det går inte än på ett antal år, men utvecklingen rör sig åt det hållet.  Enligt Leif Ljungqvist på forskningsbolaget Acreo kommer  framtidens elektronik att tryckas på plast och papper.

Skriv ut en tv-skärm, rulla ihop den och skicka den med posten? Nja, det går inte än på ett antal år, men utvecklingen rör sig åt det hållet.  Enligt Leif Ljungqvist på forskningsbolaget Acreo kommer  framtidens elektronik att tryckas på plast och papper.

Framtidens elektronik kommer att produceras på tryckerier. Det sade Leif Ljungqvist, ansvarig för tryckt elektronik i forskningsbolaget Acreo, i ett föredrag för medlemmar i Saco Posten på torsdagen.

– Tryckt elektronik finns redan i vardagsprylar som batterier som själva skvallrar om sin laddning och i mobilernas skärmar och bakgrundsbelysning. Andra exempel på tryckt elektronik  är e-böcker och oled-tv-skärmar, sade han.

Tekniken härstammar ur en slumpmässig upptäckt av japanen Hideki Shirakawa, en av mottagarna av nobelpriset i kemi år 2000. Han råkade blanda i alldeles för mycket reagens i plasten under ett experiment. Misstaget resulterade i en plast som kunde dopas till att bli elektriskt ledande. Ur det föddes så småningom också idéer kring tryckt elektronik.

Målet för forskningsbolaget Acreo är att trycka elektronik på ett liknande sätt som man trycker papper i dag, på rulle i hundra kilometer i timmen. Då kan elektroniken bli extremt billig. Leif Ljungqvist nämner en rad tillämpningar för sådan elektronik, allt från tryckta fotoceller till livsmedelsförpackningar med inbyggda klockor som startar när paketet bryts och som sedan visar när maten blir för gammal.

Förutom smarta förpackningar nämner Leif Ljungqvist ett par områden där han tror att tryckt elektronik får stor betydelse: bioelektronik, med bland annat analysutrustning för hemmabruk. Patienter kommer att kunna ta blod- och urinprov hemma. Han nämner också det som kallas internet of things, idén om det uppkopplade prylsamhället, där prylar har kontakt med varandra och är spårbara via internet, något som väntas effektivisera samhällets hela logistikapparat.

– Man kan trycka inte bara själva kretsdragningarna utan även touchknappar, batterier, displayer, piezoelektriska högtalare och sensorer. I princip hela kedjan kan tryckas och fås att rymmas på ett kreditkort. Allt kan tryckas i en och samma process, sade Leif Ljungqvist och lade till att de letar efter de tillämpningar där detta skulle komma som mest till nytta.

I den första vågen kommer reklamen med skyltar och självlysande sminkburkar. Först i den efterföljande andra vågen kommer funktionaliteten, de mer nyttiga tillämpningarna.

– Men redan om, säg, tre år kommer oled-tv-apparaterna. Då kostar de väl sådär en 50 000 kronor för en femtiotumsskärm, men sedan sjunker priserna, sade han.

De hoprullbara tv-apparaterna ligger längre fram i tiden. Elektroniken måste kapslas in och än så länge är det glas som används för det. Men det är väl också en tidsfråga.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar