– Vi tycker idén och initiativet med att skapa ett centrum för life science är bra men den planerade startsträckan är i dag så lång att våra medlemmar kan ha tvingats söka andra jobb innan det finns något konkret i AstraZenecas gamla lokaler, säger Bo Servenius, ordförande för Akademikerföreningen.
I mars 2010 kom beskedet att Astra Zeneca skulle stänga sin anläggning i Lund. 900 anställda skulle förlora jobbet och en stor och viktig drivkraft för forskarvärlden i Öresundsregionen försvinna. Under 2011 upphör verksamheten.
En del av de vassaste forskarna har redan hittat nya jobb. De som är kvar börjar i sommar och höst leva på pengarna från sin uppsägningsperiod och eventuella vederlag.
Läkemedelsindustrin är en gammal svensk paradgren. Men i dag är det en splittrad bransch med en uppsjö mindre bioteknikföretag och ett par stora utlandsägda företag som dominerar.
De kliniska testerna har i mycket outsourcats från Västeuropa till billigare länder och i Sverige saknar branschen starka förespråkare och aktörer.
– Vi kan jämföra med när fordonsindustrin i Västsverige var hotad, säger Bo Servenius. Då var det ett riksintresse och så fort Victor Muller säger förkylning analyseras det till höger och vänster vad han menar. Att 600 högutbildade akademiker inom life science förlorar sina jobb i Lund uppmärksammas jämförelsevis litet.
– Det är bra att många kan få kvalificerade jobb i Danmark men behöver inte vi dem? Behöver inte svensk industri den kompetensen för att fortsätta utvecklas?
Den 28 februari tar stiftelsen Ideon Life Science Village över AstraZenecas gamla lokaler och den utrustning som företaget inte ville flytta. Meningen är att det ska bli stommen i en anläggning där bland andra Bioinkubatorn, Teknopol, och ett cancercentrum ska flytta in inom en snar framtid.
Där finns också plats för det som intresserar akademikerföreningen mest, ett så kallat Science Support Center. Det skulle kunna utgöra ramen för en mängd nya företag som till exempel inriktar sig på att utföra undersökningar med hjälp av Astras utrustning. Men vägen dit är lång.
– Vi har en hel del medlemmar som redan har startat företag och som har idéer om vad de skulle kunna göra, säger Bo Servenius Men det måste gå fort om inte krassa ekonomiska hänsyn ska tvinga dem att ta andra jobb för att klara försörjningen.
– Vi skulle också vilja ha hjälp från Sveriges Ingenjörer med att föra fram betydelsen av att behålla den här kompetensen på det näringspolitiska planet. Det är frågan om många kvalificerade arbetstillfällen och en bransch som kommer att fortsätta att ha stor betydelse.
JG