Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvensk bioteknikkompetens i fara?

Svensk bioteknikkompetens i fara?

 
Akademikerna på AstraZeneca i Lund oroar sig för läkemedels- och bioteknikbranschens framtid i Skåne. Det finns många planer men innan de ser dagens ljus riskerar kompetensen att ha flyttat från Lund.

– Vi tycker idén och initiativet med att skapa ett centrum för life science är bra men den planerade startsträckan är i dag så lång att våra medlemmar kan ha tvingats söka andra jobb innan det finns något konkret i AstraZenecas gamla lokaler, säger Bo Servenius, ordförande för Akademikerföreningen.

I mars 2010 kom beskedet att Astra Zeneca skulle stänga sin anläggning i Lund. 900 anställda skulle förlora jobbet och en stor och viktig drivkraft för forskarvärlden i Öresundsregionen försvinna. Under 2011 upphör verksamheten.

En del av de vassaste forskarna har redan hittat nya jobb. De som är kvar börjar i sommar och höst leva på pengarna från sin uppsägningsperiod och eventuella vederlag.

Läkemedelsindustrin är en gammal svensk paradgren. Men i dag är det en splittrad bransch med en uppsjö mindre bioteknikföretag och ett par stora utlandsägda företag som dominerar.

De kliniska testerna har i mycket outsourcats från Västeuropa till billigare länder och i Sverige saknar branschen starka förespråkare och aktörer.

– Vi kan jämföra med när fordonsindustrin i Västsverige var hotad, säger Bo Servenius. Då var det ett riksintresse och så fort Victor Muller säger förkylning analyseras det till höger och vänster vad han menar. Att 600 högutbildade akademiker inom life science förlorar sina jobb i Lund uppmärksammas jämförelsevis litet.

– Det är bra att många kan få kvalificerade jobb i Danmark men behöver inte vi dem? Behöver inte svensk industri den kompetensen för att fortsätta utvecklas?

Den 28 februari tar stiftelsen Ideon Life Science Village över AstraZenecas gamla lokaler och den utrustning som företaget inte ville flytta. Meningen är att det ska bli stommen i en anläggning där bland andra Bioinkubatorn, Teknopol, och ett cancercentrum ska flytta in inom en snar framtid.

Där finns också plats för det som intresserar akademikerföreningen mest, ett så kallat Science Support Center. Det skulle kunna utgöra ramen för en mängd nya företag som till exempel inriktar sig på att utföra undersökningar med hjälp av Astras utrustning. Men vägen dit är lång.

– Vi har en hel del medlemmar som redan har startat företag och som har idéer om vad de skulle kunna göra, säger Bo Servenius Men det måste gå fort om inte krassa ekonomiska hänsyn ska tvinga dem att ta andra jobb för att klara försörjningen.

– Vi skulle också vilja ha hjälp från Sveriges Ingenjörer med att föra fram betydelsen av att behålla den här kompetensen på det näringspolitiska planet. Det är frågan om många kvalificerade arbetstillfällen och en bransch som kommer att fortsätta att ha stor betydelse.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.