Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvensk bioteknikkompetens i fara?

Svensk bioteknikkompetens i fara?

 
Akademikerna på AstraZeneca i Lund oroar sig för läkemedels- och bioteknikbranschens framtid i Skåne. Det finns många planer men innan de ser dagens ljus riskerar kompetensen att ha flyttat från Lund.

– Vi tycker idén och initiativet med att skapa ett centrum för life science är bra men den planerade startsträckan är i dag så lång att våra medlemmar kan ha tvingats söka andra jobb innan det finns något konkret i AstraZenecas gamla lokaler, säger Bo Servenius, ordförande för Akademikerföreningen.

I mars 2010 kom beskedet att Astra Zeneca skulle stänga sin anläggning i Lund. 900 anställda skulle förlora jobbet och en stor och viktig drivkraft för forskarvärlden i Öresundsregionen försvinna. Under 2011 upphör verksamheten.

En del av de vassaste forskarna har redan hittat nya jobb. De som är kvar börjar i sommar och höst leva på pengarna från sin uppsägningsperiod och eventuella vederlag.

Läkemedelsindustrin är en gammal svensk paradgren. Men i dag är det en splittrad bransch med en uppsjö mindre bioteknikföretag och ett par stora utlandsägda företag som dominerar.

De kliniska testerna har i mycket outsourcats från Västeuropa till billigare länder och i Sverige saknar branschen starka förespråkare och aktörer.

– Vi kan jämföra med när fordonsindustrin i Västsverige var hotad, säger Bo Servenius. Då var det ett riksintresse och så fort Victor Muller säger förkylning analyseras det till höger och vänster vad han menar. Att 600 högutbildade akademiker inom life science förlorar sina jobb i Lund uppmärksammas jämförelsevis litet.

– Det är bra att många kan få kvalificerade jobb i Danmark men behöver inte vi dem? Behöver inte svensk industri den kompetensen för att fortsätta utvecklas?

Den 28 februari tar stiftelsen Ideon Life Science Village över AstraZenecas gamla lokaler och den utrustning som företaget inte ville flytta. Meningen är att det ska bli stommen i en anläggning där bland andra Bioinkubatorn, Teknopol, och ett cancercentrum ska flytta in inom en snar framtid.

Där finns också plats för det som intresserar akademikerföreningen mest, ett så kallat Science Support Center. Det skulle kunna utgöra ramen för en mängd nya företag som till exempel inriktar sig på att utföra undersökningar med hjälp av Astras utrustning. Men vägen dit är lång.

– Vi har en hel del medlemmar som redan har startat företag och som har idéer om vad de skulle kunna göra, säger Bo Servenius Men det måste gå fort om inte krassa ekonomiska hänsyn ska tvinga dem att ta andra jobb för att klara försörjningen.

– Vi skulle också vilja ha hjälp från Sveriges Ingenjörer med att föra fram betydelsen av att behålla den här kompetensen på det näringspolitiska planet. Det är frågan om många kvalificerade arbetstillfällen och en bransch som kommer att fortsätta att ha stor betydelse.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.