Doktorander får halverad avgift

Under 2012 ska Sveriges Ingenjörer satsa på att förbättra doktorandernas villkor. Det beslutades vid årets fullmäktige. Den stora förändringen blir att avgiften för doktoranderna halveras från och med den 1 januari. Ordinarie medlemmar får en marginell höjning av avgiften under nästa år.

» All rapportering från Fullmäktige 2011 hittar du här

Under 2012 ska Sveriges Ingenjörer satsa på att förbättra doktorandernas villkor. Det beslutades vid årets fullmäktige. Den stora förändringen blir att avgiften för doktoranderna halveras från och med den 1 januari. Ordinarie medlemmar får en marginell höjning av avgiften under nästa år.

Måns Östring, forskare och representant i Sveriges Ingenjörers styrelse. Foto: LiTH.

Måns Östring, forskare och representant i Sveriges Ingenjörers styrelse. Foto: LiTH.

– Det är jätteroligt att fullmäktige tyckte att det här var en bra idé. Doktoranderna är en grupp som vi verkligen behöver satsa på, säger Måns Östring, styrelseledamot och adjunkt i reglerteknik på Linköpings tekniska högskola.

Som forskare har Måns Östring naturligtvis själv varit doktorand och är väl insatt i doktorandernas tuffa villkor.

– Det är en utsatt grupp som ofta har låg lön. Just därför är det viktigt att de är med i facket, och att de har råd med det, säger han.

Avgiftssänkningarna är en del i en större satsning på just doktorander. ”Forskarnas och forskningens villkor är en av förbundets huvuduppgifter. Vidare måste förbundet tydligt uppmärksamma de särskilda behov som doktoranderna har för att bedriva sina studier”, skriver styrelsen i den proposition som fullmäktige nu antagit.

– Sänkningarna av avgifterna kommer att följas upp med fler satsningar på just doktorander, säger Måns Östring.

Exakt vad de större satsningarna på doktorander kommer att innebära är inte helt klart, berättar Måns Östring – det blir upp till kansliet att avgöra. Men klart är att en person ska anställas på heltid för att arbeta med enbart högskole- och doktorandfrågor.

– Vi får se vad tjänstens innehåll blir, men det blir helt klart en generell förstärkning både vad gäller fokus på och kompetens kring de här frågorna, säger Måns Östring.

Medan doktoranderna får halverad avgift kommer den ordinarie avgiften att höjas med två kronor i månaden, till 230 kronor. Doktorandernas avgift blir 115 kronor i månaden.

Men avgiftssänkingen kommer inte riktigt alla av förbundets cirka 900 doktorandmedlemmar till godo. I propositionen står att ”Doktorand är den som är antagen till forskarutbildning som finansieras med stipendium, utbildningsbidrag med eller utan assistenttjänst, eller har doktorsanställning vid högskola”. De doktorander som är anställda vid företag får alltså inte någon sänkt avgift.

Förändringarna i avgiften berör inte heller de doktorander som i dag får utbildningsbidrag, de har kvar sina lägre studentavgifter.

» All rapportering från Fullmäktige 2011 hittar du här

Peter Alestig Blomqvist

2 kommentarer

  • Martin Wåhlander

    Låter ju bra! Men varför finns det ingen info om detta under medlemsavgifter 2012? Jag har, som stackars stackars doktorand, fått brev att betala den något förhöjda ordinarie avgiften trots att jag är registrerad som doktorand.
    Kan ni reda ut vad som faktiskt gäller!?

    19 januari 2012
  • Marcus

    Gött!! Man har ju egentligen funderat över varför man är med i facket och a-kassan när man sitter där på 5 år ”oavsett”. Lite bättre såhär! Kanske lockar nya?

    05 december 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.