Huawei tecknar kollektivavtal

Efter en lång tid av förhandlingar har Ericssons kinesiska konkurrent Huawei ansökt om att bli medlem i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom. Ett 50-tal av de anställda är akademiker och kollektivavtalet väntas träda i kraft 2013.

Efter en lång tid av förhandlingar har Ericssons kinesiska konkurrent Huawei ansökt om att bli medlem i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom. Ett 50-tal av de anställda är akademiker och kollektivavtalet väntas träda i kraft 2013.

I runt ett års tid har Sveriges Ingenjörer, parallellt med Unionen, förhandlat med Huawei om att teckna kollektivavtal. Bolaget har nu ansökt om att gå med i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom, och går sannolikt in i kollektivavtalet under 2013. Sveriges Ingenjörer blir, tillsammans med Unionen, Seco och Ledarna, förhandlingsparter i kollektivavtalet.

Huawei betraktas generellt som Ericssons värsta konkurrent. Det är ett ungt bolag, med kontor i Stockholm och Göteborg, med en låg genomsnittsålder bland ingenjörerna. Förra året förekom uppgifter i media om missförhållanden på företaget, om offentliga utskällningar och plötsliga uppsägningar.

Anders Lenhoff, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom, har haft kontakt med Huawei i några år. Han tycker att företaget har haft en positiv attityd till kollektivavtal och menar att det inte är så konstigt att ett stort multinationellt företag tar lite tid på sig innan de anpassar sig till svenska förhållanden.

– De flesta företag i den här branschen är utlandsägda. Ofta har man en struktur för pensioner, löner och bonusar. De måste bygga upp rutinerna för att anpassa sig till reglerna. Våra svenska regler är inte alltid så lätta att förklara, och det tar tid att få det förankrat i företaget, säger han.

Anders Lenhoff bekräftar att företaget har ansökt om medlemskap i arbetsgivarorganisationen, men vill inte säga exakt när kollektivavtalet kan börja gälla.

Enligt Anneli Laanep, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, innebär ett kollektivavtal att man höjer lägstanivån vad gäller tryggheter och förmåner.

– Utan kollektivavtal är det bara lagen som gäller. Med kollektivavtal lyfter man bottenplattan, säger hon.

Jens Nilsson, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, är också mycket positiv.

– Den stora fördelen med ett kollektivavtal, även för arbetsgivaren, är ju att alla vet vad som gäller.

Sture Henckel

» Jobbar du på Huawei och har frågor kring kollektivavtalet? Ring Anneli Laanep (08-613 82 86) eller Jens Nilsson (08-613 80 24) på Sveriges Ingenjörer.

Läs vad Ingenjören skrivit om kollektivavtal nyligen:
Så mycket är ditt avtal värt
Klubb ger tyngd i förhandlingar
Avtal bra för företagets image

 

1 kommentar

  • Johan

    Om det förbättrar deras villkor så är det bra för dem.

    I övrigt så känner jag att det är viktigt att påpeka att det inte nödvändigtvis förbättrar för individen här i Sverige.Historiskt har det dock varit mycket gynnsamt för 90% av befolkningen.

    28 juni 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar