Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHuawei tecknar kollektivavtal

Huawei tecknar kollektivavtal

Efter en lång tid av förhandlingar har Ericssons kinesiska konkurrent Huawei ansökt om att bli medlem i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom. Ett 50-tal av de anställda är akademiker och kollektivavtalet väntas träda i kraft 2013.

I runt ett års tid har Sveriges Ingenjörer, parallellt med Unionen, förhandlat med Huawei om att teckna kollektivavtal. Bolaget har nu ansökt om att gå med i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom, och går sannolikt in i kollektivavtalet under 2013. Sveriges Ingenjörer blir, tillsammans med Unionen, Seco och Ledarna, förhandlingsparter i kollektivavtalet.

Huawei betraktas generellt som Ericssons värsta konkurrent. Det är ett ungt bolag, med kontor i Stockholm och Göteborg, med en låg genomsnittsålder bland ingenjörerna. Förra året förekom uppgifter i media om missförhållanden på företaget, om offentliga utskällningar och plötsliga uppsägningar.

Anders Lenhoff, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom, har haft kontakt med Huawei i några år. Han tycker att företaget har haft en positiv attityd till kollektivavtal och menar att det inte är så konstigt att ett stort multinationellt företag tar lite tid på sig innan de anpassar sig till svenska förhållanden.

– De flesta företag i den här branschen är utlandsägda. Ofta har man en struktur för pensioner, löner och bonusar. De måste bygga upp rutinerna för att anpassa sig till reglerna. Våra svenska regler är inte alltid så lätta att förklara, och det tar tid att få det förankrat i företaget, säger han.

Anders Lenhoff bekräftar att företaget har ansökt om medlemskap i arbetsgivarorganisationen, men vill inte säga exakt när kollektivavtalet kan börja gälla.

Enligt Anneli Laanep, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, innebär ett kollektivavtal att man höjer lägstanivån vad gäller tryggheter och förmåner.

– Utan kollektivavtal är det bara lagen som gäller. Med kollektivavtal lyfter man bottenplattan, säger hon.

Jens Nilsson, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, är också mycket positiv.

– Den stora fördelen med ett kollektivavtal, även för arbetsgivaren, är ju att alla vet vad som gäller.

Sture Henckel

» Jobbar du på Huawei och har frågor kring kollektivavtalet? Ring Anneli Laanep (08-613 82 86) eller Jens Nilsson (08-613 80 24) på Sveriges Ingenjörer.

Läs vad Ingenjören skrivit om kollektivavtal nyligen:
Så mycket är ditt avtal värt
Klubb ger tyngd i förhandlingar
Avtal bra för företagets image

 

1 KOMMENTAR

  1. Om det förbättrar deras villkor så är det bra för dem.

    I övrigt så känner jag att det är viktigt att påpeka att det inte nödvändigtvis förbättrar för individen här i Sverige.Historiskt har det dock varit mycket gynnsamt för 90% av befolkningen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.