Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHuawei tecknar kollektivavtal

Huawei tecknar kollektivavtal

Efter en lång tid av förhandlingar har Ericssons kinesiska konkurrent Huawei ansökt om att bli medlem i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom. Ett 50-tal av de anställda är akademiker och kollektivavtalet väntas träda i kraft 2013.

I runt ett års tid har Sveriges Ingenjörer, parallellt med Unionen, förhandlat med Huawei om att teckna kollektivavtal. Bolaget har nu ansökt om att gå med i arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom, och går sannolikt in i kollektivavtalet under 2013. Sveriges Ingenjörer blir, tillsammans med Unionen, Seco och Ledarna, förhandlingsparter i kollektivavtalet.

Huawei betraktas generellt som Ericssons värsta konkurrent. Det är ett ungt bolag, med kontor i Stockholm och Göteborg, med en låg genomsnittsålder bland ingenjörerna. Förra året förekom uppgifter i media om missförhållanden på företaget, om offentliga utskällningar och plötsliga uppsägningar.

Anders Lenhoff, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega IT & Telekom, har haft kontakt med Huawei i några år. Han tycker att företaget har haft en positiv attityd till kollektivavtal och menar att det inte är så konstigt att ett stort multinationellt företag tar lite tid på sig innan de anpassar sig till svenska förhållanden.

– De flesta företag i den här branschen är utlandsägda. Ofta har man en struktur för pensioner, löner och bonusar. De måste bygga upp rutinerna för att anpassa sig till reglerna. Våra svenska regler är inte alltid så lätta att förklara, och det tar tid att få det förankrat i företaget, säger han.

Anders Lenhoff bekräftar att företaget har ansökt om medlemskap i arbetsgivarorganisationen, men vill inte säga exakt när kollektivavtalet kan börja gälla.

Enligt Anneli Laanep, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, innebär ett kollektivavtal att man höjer lägstanivån vad gäller tryggheter och förmåner.

– Utan kollektivavtal är det bara lagen som gäller. Med kollektivavtal lyfter man bottenplattan, säger hon.

Jens Nilsson, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, är också mycket positiv.

– Den stora fördelen med ett kollektivavtal, även för arbetsgivaren, är ju att alla vet vad som gäller.

Sture Henckel

» Jobbar du på Huawei och har frågor kring kollektivavtalet? Ring Anneli Laanep (08-613 82 86) eller Jens Nilsson (08-613 80 24) på Sveriges Ingenjörer.

Läs vad Ingenjören skrivit om kollektivavtal nyligen:
Så mycket är ditt avtal värt
Klubb ger tyngd i förhandlingar
Avtal bra för företagets image

 

1 KOMMENTAR

  1. Om det förbättrar deras villkor så är det bra för dem.

    I övrigt så känner jag att det är viktigt att påpeka att det inte nödvändigtvis förbättrar för individen här i Sverige.Historiskt har det dock varit mycket gynnsamt för 90% av befolkningen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.