Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörstänk skapar innovationer

Ingenjörstänk skapar innovationer

Inom forsknings- och utvecklingsprogrammet Piep, Product innovation engineering program, har 21 företag runt om i landet fått hjälp att bli bättre på innovationer. En av innovationspiloterna som hjälpte företagen var teknologen Jakob Holmgren.

Jakob Holmgren

– Det här har definitivt varit mitt mest intressanta sommarjobb hittills, säger han.

Jakob Holmgren läser femte året på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi med inriktning mot kvalitetsteknik vid Luleås tekniska universitet. Han är en av ett trettiotal studenter som under två sommarmånader jobbat som innovationspilot på olika företag. Jakob Holmgren har jobbat på Ovako Tube & Ring i Hofors.

– Tanken med projektet är inte att forskare ska berätta för företagen hur de ska bli innovativa, utan vi har i stället försökt känna av vad företagen behöver hjälp med genom att ställa frågor kring hur de arbetar med innovation i dag och hur kreativt arbetsklimatet är, säger Jakob.

Till sin hjälp har innovationspiloterna fått både coaching och diverse metoder och verktyg för att analysera innovationsarbetet på företagen av en grupp innovationsforskare som är knutna till projektet. Peter Törlind som är chef på avdelningen innovation och design vid LTU har fungerat som handledare för innovationspiloterna som kommer från LTU.

– Studenterna kastas ut i hetluften och får arbeta direkt med ledningsgrupperna. Det är ett effektivt sätt för oss att få ut verktyg och metoder i organisationerna, säger Peter Törlind.

Piep är ett nationellt forsknings- och förändringsprogram som har som mål att öka innovationsförmågan hos människor och organisationer. Till programmet hör fem olika lärosäten: Luleås tekniska högskola, Designhögskolan vid Umeå universitet, Kungliga tekniska högskolan, Centrum för teknik i medicin och hälsa, Högskolan i Jönköping och Lunds tekniska högskola.

Innovationspilotprojektet var det första i sitt slag och om finansieringen finns är tanken att det ska fortsätta. Projektet är finansierat av Vinnova.

För Jakob Holmgrens del ledde sommarjobbet på Ovako Tube & Ring till att han nu gör sitt examenarbete på företaget. Det kommer att handla om hur man etablerar en kontinuerlig kunskapsutveckling i utvecklingsprojekt.

– Jag sitter just nu och skriver på rapporten. Jag är jättetaggad, säger Jakob som i framtiden kan tänka sig att på ett eller annat sätt jobba med innovationsstärkande arbete av liknande slag.

Anna Eriksson

» Läs mer om innovationspiloter Här.

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.