Så påverkar nya bestämmelser dig som inhyrd konsult

Foto: Getty Images

Den första oktober har det gått två år sedan det infördes nya bestämmelser i uthyrningslagen. Det innebär att konsulter kan erbjudas en tillsvidareanställning i det företag de är uthyrda till. Så här kan det påverka ingenjörer som arbetar som inhyrda konsulter.

I samband med den nya LAS-överenskommelsen infördes på parternas initiativ en ny bestämmelse i uthyrningslagen. Det innebär att konsulter som jobbat hos en kund på en och samma driftsenhet under 24 av de senaste 36 månaderna har rätt till en tillsvidareanställning hos kundföretaget, om de vill det. Erbjuds ingen anställning ska konsulten begära två månadslöner som ersättning. 

Den första oktober har det gått två år sedan bestämmelsen började gälla.

Märker av en del oro

Christian Wedel, strateg och verksamhetsutvecklare på IT-företaget Consid, konstaterar att det finns en osäkerhet kring vad detta kan komma att innebära.

– Jag tror att vi kommer att se en hel del stök under hösten. Vi märker redan av en hel del oro och att kundföretag kommer med en hel del kreativa lösningar för att komma runt bestämmelsen, säger han. 

Christian Wedel, Strateg och Verksamhetsutvecklare på Consid.

Tanken med de nya bestämmelserna är att skydda anställda som arbetar som inhyrd personal och i diskussionerna kring de nya reglerna har det funnits delade meningar kring vad som gäller för exempelvis konsulter i IT-branschen. Consid har dock, tillsammans med externa jurister, dragit slutsatsen att den även gäller deras konsulter.

– Vi anser att alla som hyr ut personal och där kundföretaget arbetsleder konsulten omfattas, oavsett vilken bransch du jobbar i, konstaterar han.

Finns en del otydligheter

Tillsammans med både jurister och branschfolk har de under de senaste två åren jobbat med att både tolka lagen och hitta modeller för att jobba mer proaktivt med frågan. Han konstaterar att det finns en hel del otydligheter och pekar ut två områden där det är öppet för tolkning:

Arbetsledning. En förutsättning för att omfattas av bestämmelsen är att man under uppdraget stått under kundföretagets arbetsledning och kontroll. Men vad menas med det mer konkret? Vad betyder det att arbetsleda en konsult eller team? Är konsulten under kundens arbetsledning om kundföretaget exempelvis tillhandahåller arbetsredskapen? 

Driftställe. Konsulter som berörs ska ha arbetat på ett och samma driftställe under de 24 månaderna. Gäller det även om man arbetat på distans? Och hur räknas tiden för konsulten, är det när konsulten är rent fysiskt på plats?

Christian Wedel förklarar att det har varit viktigt för dem att jobba med frågan, inte minst för att kunna ha koll på sina egna konsulter och vilka som i så fall omfattas av bestämmelsen, men även för att kunna föra en dialog med både kundföretag och konsulter. Han poängterar att bestämmelsen hanterar förhållandet mellan kundföretaget och uppdragstagaren, det vill säga konsulten. Konsultbolaget är därmed inte en part i frågan, trots att konsultbolaget riskerar att tappa medarbetare

Risk för ett bolag som Consid

– Det finns såklart risker med den nya lagen för bolag som Consid. En kund kan skicka ut ett erbjudande om anställning till en av våra konsulter utan att kontakta oss innan, och om konsulten tackar ja är det nya avtalet giltigt direkt, förklarar han.

Men han uppfattar att även kundföretag är oroliga för hur bestämmelsen ska tolkas. 

– Vi ser företag som försöker runda lagen genom att erbjuda ett anställningsavtal som inte är attraktivt för konsulten, att till exempel ta bort möjligheten till att arbeta på distans.

Tackar konsulten då nej så har kundföretaget uppfyllt bestämmelsen och behöver inte betala ut någon ersättning till konsulten. Någon ny 24-månadersperiod påbörjas inte.

– Det som är intressant är egentligen inte hur vi tolkar bestämmelsen, utan hur slutkunden tolkar den. Vi har även märkt av att kunder nu säger upp avtal och plockar in nya konsulter för att vara på den säkra sidan, berättar Christian Wedel.

Lösningar som underlättar

För att hålla koll på var de har sina konsulter, vilka som kan omfattas av den nya bestämmelsen och om de närmar sig tiden för att erbjudas en anställning, har Consid tagit fram system för att hantera alla avtal, konsulter och underkonsulter. 

De har även tagit fram lösningar som gör att de kan hjälpa kunder att se över alternativ som passar deras behov. Det handlar om allt från konsoliderade team- och tjänsteleveranser till geografisk omplacering av konsulter – allt för att följa lagen och samtidigt få minimal påverkan på verksamheten.

– Det gör att vi trots allt känner en stor trygghet som vi även hoppas att alla våra konsulter och kunder känner av. Men jag vill betona att vi gjort en egen tolkning av bestämmelsen. Det är inte förrän de första prövningarna kommer och vi får ett tydligt prejudikat som vi egentligen vet vad som gäller, förklarar Christian Wedel.

Viktigt ur ett fackligt perspektiv

Magnus Bäckström är förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer. Han förklarar att uthyrningslagen bottnar i ett EU-direktiv som handlar om att skapa mer anställningstrygghet för bemanningsanställda.

Men den nya bestämmelsen är även viktig ur ett fackligt perspektiv. Att inhyrd personal som jobbat länge på en och samma arbetsplats kan bli anställd gör att de också kan organisera sig tillsammans med de personer som de arbetar tillsammans med i vardagen.

– Att vara anställd hos den du utför arbetet hos anses vara säkrare än att vara där som inhyrd personal. Dessutom får du möjlighet att vara en del av det fackliga arbetet där du utför ditt jobb. Därför är detta något som vi ser positivt på, förklarar han.

Vem omfattas av lagen?

Magnus Bäckström konstaterar att bestämmelsen egentligen inte är så svår att förstå. Den ger uthyrda arbetstagare möjlighet att få en tillsvidareanställning hos kundföretaget förutsatt att de varit under kundföretagets ”kontroll och ledning” i sammanlagt två år under en treårsperiod. Regeln gäller anställda, inte konsulter i eget företag.

Magnus Bäckström, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Det svåra är däremot att definiera vem som omfattas av uthyrningslagen – när betraktas man som ”uthyrd personal”? Helt klart är att det inte spelar någon roll vad man kallas, även konsulter kan definieras som uthyrd personal.

– Bestämmelsen är enkel i teorin, men verkligheten är mer komplex. Vad menas med kontroll och ledning? Hur ser avtalet mellan uthyraren och kundföretaget ut? Det kan bli väldigt svåra gränsdragningar.

Upp till kundföretaget att hålla koll

Ytterst är det upp till kundföretaget att göra den bedömningen och ta ställning till om bestämmelsen är tillämplig på deras inhyrda konsulter. Har man personer som varit inhyrda i den omfattning som bestämmelsen beskriver är man också skyldig att erbjuda dem en tillsvidareanställning eller ersätta dem med två månadslöner. 

Om jag är inhyrd konsult och uppfattar att jag omfattas av bestämmelsen, vad gör jag då om jag inte får ett erbjudande?

– Då ska du ta kontakt med oss på Sveriges Ingenjörer så kan vi tillsammans med dig göra en bedömning om du omfattas av uthyrningslagen eller inte och om du omfattas hjälpa dig vidare. 

Vad händer om jag får ett erbjudande och tackar nej?

– Då fortsätter ditt uppdrag som tidigare. Du kan alltså inte välja att ta de två månadslönerna istället, det är något som kundföretaget måste betala ut om de inte erbjuder dig en anställning.

Finns det några regler kring anställningserbjudandet när det gäller lön och anställningsvillkor?

– I princip kan anställningserbjudandet utformas på det sätt som kundföretaget tycker är lämpligt för deras verksamhet. Du kan alltså inte ställa krav på lönenivå eller befattning. Däremot får de inte komma med ett oskäligt erbjudande i syfte att du ska tacka nej till anställning. Problemet är att det är svårt att avgöra vad som är skäligt. Många ingenjörer som arbetar som konsulter har exempelvis väldigt höga löner och kan i vissa fall ligga långt över det som anställda på arbetsplatsen har. Om erbjudandet innefattar anställningsvillkor som ligger i linje med vad som är gängse för den typ av anställning som erbjuds har kundföretaget gjort vad som kan krävas.

Det finns farhågor om att kundföretag skulle säga upp konsulter för att vara på den säkra sidan och inte behöva erbjuda en anställning. Vad tänker du om det?

– Det är omöjligt att svara på. Jag vet inte, vi får se helt enkelt. Däremot tycker jag att det vore konstigt om man å ena sidan säger att det är brist på ingenjörer och svårt att hitta kompetens och å andra sidan skulle kasta den kompetensen under bussen. Det kundföretag som inte vill erbjuda anställning ska ju typiskt sett inte avsluta uppdragen utan istället betala två månadslöner. Det är ju det parterna i Trygghetsöverenskommelsen varit överens om.

Hur följer ni på Sveriges Ingenjörer utvecklingen framöver?

– Vi har precis gjort om vårt ärendehanteringssystem och lagt till uthyrningslagen som en egen kategori. Det är viktigt för oss att kunna se hur många medlemmar som upplever problem med det här, att följa det i realtid och även kunna göra en samlad bedömning av vilka svårigheter man upplever. Dessutom har vi tagit fram material till våra ombudsmän så att de är förberedda och vi kommer även att arrangera seminarier för förtroendevalda.

Lagen om uthyrning av arbetstagare, paragraf 12a

Så här står det i lagtexten:

”Ett kundföretag ska erbjuda en tillsvidareanställning hos företaget till en arbetstagare som genom uthyrning har varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader. 

Erbjudandet ska lämnas senast en månad efter det att tidsgränsen överskridits. Kundföretaget får bestämma inom vilken tidsfrist arbetstagaren måste svara på erbjudandet. Arbetstagaren ska dock ha skälig tid att ta ställning till erbjudandet.

Om arbetstagaren accepterar erbjudandet, upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan särskild åtgärd när anställningen hos kundföretaget tillträds.

Kundföretaget får dock i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning betala en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner.”

Mer information hittar du på Sveriges Ingenjörer.

2 kommentarer

  • Konsultköpare

    Detta är en jättemärklig och ogenomtänkt lag. En sak att man vill skydda personer som tvingas ha osäkra timanställningar inom t ex servicesektorn som aldrig får en chans till ett fast jobb, men t ex IT-konsulter har ju i regel en fast tillsvidareanställning redan med kollektivavtal och anställningstrygghet hos konsultbolaget. Ofta även bra lön. Det är alltså inte synd om IT-konsulter!

    Det som kommer hända är att stora globala kundföretag som idag köper in majoriteten av svenska konsulter kommer istället börja köp konsulter utanför Sverige för att slippa merjobbet med nya lagen så det blir i slutändan konsulterna och konsultbolagen som blir förlorarna

    26 september 2024
  • Cilla Lindmark

    En del av problematiken är nog att konsulter och konsultbolag inte traditionellt ses som bemanningsföretag utan resurs inom ett kompetensområde. Detta gäller gissningsvis från båda parter av avtalet. Men konsult är inte en anställningsform så kvar blir alternativen Egen personal, Inhyrd (och då under kundföretagets arbetsledning vilket säkert upplevs flummigt hos båda parter) samt Entreprenadkontrakt (har sin egen arbetsledning som ej är ledd av kundföretaget).

    Poängen med att anlita konsulter=hyra in specialistkompetens man inte har själv (alt. resursförstärkning) är ju just att konsulterna ofta kan saker man inte har koll på själv och då känns arbetsledning lite osäkert, men jag tror man ska bedöma detta ur ett arbetsmiljöperspektiv, dvs att kundföretaget har ett långtgående arbetsmiljöansvar över inhyrd personal och i detta sker arbetsledning gällande säkerhet och trygghet i arbetet. Det handlar sannolikt inte om detaljstyrning av kunskaper. Även chefer med egen personal kan många gånger sakna de kunskaper som de anställda har men har fortfarande ett oändligt arbetsmiljöansvar där även den Organisatoriska och sociala arbetsmiljön ingår (AFS 2015:4) och det gäller alltså precis likadant för inhyrd personal.

    26 september 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Fler artiklar