För många lönekriterier och användningen av poängsystem kan försvåra en rättvis individuell lönesättning. Det framkom av ekonomiforskaren Stig Blomskog nya rapport om individuell lönesättning som presenterades på Saco.
För många lönekriterier och användningen av poängsystem kan försvåra en rättvis individuell lönesättning. Det framkom av ekonomiforskaren Stig Blomskog nya rapport om individuell lönesättning som presenterades på Saco.
Stig Blomskog är specialiserad på värderingsmetoder som tillämpas vid lönesättning inom företag och organisationer och på uppdrag av Saco har han tagit fram rapporten ”Besluts- och tolkningsproblem vid individuell lönesättning” som presenterades på Sacos kansli under måndagen.
I rapporten har Stig Blomskog undersökt processen som sker inför den individuella lönesättningen och tar upp och diskuterar frågor som hur ska lönekriterier utformas och om användningen av poängskalor är rätt eller fel. Han tar även upp begreppen kvalitativa och kvantitativa lönekriterier, vilket kortfattat innebär att kvantitativa lönekriterier är en objektiv metod där man exempelvis mäter antalet publikationer (inom forskarvärlden) medan kvalitativa lönekriterier i stället bygger på subjektiva bedömningar. Det är genom kvalitativa bedömningar som chefen till exempel kan bedöma en medarbetares sociala kompetens och flexibilitet.
– Många chefer tror att bara för att bedömningen är subjektiv så är den godtycklig men det är ett vilseledande resonemang, metoden kan ändå vara bra trots att den är subjektiv, säger Stig Blomskog och tillägger att gemensamt för de kvalitativa lönekriterierna är att bedömningarna är mångdimensionella.
– Man kan till exempel inte bara ha med ordet samarbetsförmåga som ett kriterium utan man måste specificera ordets betydelse, säger han och betonar att för att individuell lönesättning ska fungera krävs att chefen förstår hur processen som leder fram till individuell lönesättning fungerar.
Inför den individuella lönesättningen uppstår en mängd olika frågor och tolkningar som den lönesättande chefen måste ha i åtanke för att göra en sådan rättvis bedömning som möjligt. Han eller hon måste exempelvis få in information om medarbetarnas delprestationer och sedan värdera dem och göra en totalvärdering. Stig Blomskog förklarar att en populär metod för att sammanväga sina medarbetares prestationer är att använda sig av poängsystem. En metod som han tycker att direkt missvisande.
– Genom att summera totalpoängen får man bara en siffra på hur medarbetarna ligger till i jämförelse till varandra och dessutom kan två medarbetare få lika poäng fast de har presterat helt olika, säger han och tillägger:
– En annan viktig poäng är att lönekriterierna inte blir för många vid lönesättningen. Ett problem med många kriterier är att det är svårt att få en uppfattning på hur stort inflytande de har på totalvärderingen.
Hela rapporten och det webbsända seminariet hittar ni på Sacos hemsida.
Anna Eriksson