Svårt att veta när och var du jobbar

När arbetet slutade vara bundet i plats och tid skapade det nya möjligheter men också nya risker. Att få regler som täcker in nya arbetssituationer tar tid.När arbetet slutade vara bundet i plats och tid skapade det nya möjligheter men också nya risker. Att komma fram till regler som täcker in nya arbetssituationer tar tid.

Arbetslivet och hur vi behandlar begrepp som arbetstid och arbetsplats förändras snabbt. Det har vi skrivit om här på Ingenjoren.se. Men regelverket hänger inte riktigt med. Och inte vi heller.
När distansarbete lanserades på 70-talet var det i form av en hemarbetsplats. Därför finns det råd och regler om hur en sådan ska utformas som följer de riktlinjer som finns på arbetsplatsen. Men när du står i rulltrappan på Åhléns och kollar jobbmejl eller sitter på ett fik och skriver färdigt en rapport mellan två projektmöten. Vad gäller då?

Arbetstidslagen och arbetsmiljölagen gäller i samma utsträckning om du arbetar på din fysiska arbetsplats eller utanför. Men på LO-TCO rättsskydd väntar man med spänning på de prövningar av arbetsskadeförsäkringen som rimligen måste komma. Lagarna kan inte riktigt hänga med i utvecklingen utan praxis måste visa vad som gäller.

– Om du snubblar och skadar dig när du är ute en lördag för att du tar ett jobbsamtal vad gäller då? Mattias af Malmborg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd säger att det inte finns några svar på den frågan. Än.

– Det kan vara bra att försöka formalisera vilka krav som gäller i jobbet så långt det går, säger han. Har arbetsgivaren uttryckligen sagt att du ska vara tillgänglig även under helgen blir det lättare att hävda att det är en arbetsskada, men vi har inte haft något sådant fall än. Det är obruten mark.

Foto: Privat. Mattias Af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd hoppas att fler anmäler arbetsskador både för att vi behöver ha koll på läget och för att praxis ska kunna utarbetas i det nya arbetslivet.

Det finns alltså all anledning att diskutera hur tillgänglig jobbet kräver att du ska vara. Mattias af Malmborg skulle också önska att anställda i högre grad anmälde arbetsskador.
– Arbetsmiljön har säkert blivit bättre men antalet anmälningar har sjunkit alldeles för mycket de senaste 5-6 åren. 2007 hade vi 6000 godkända arbetsskador och förra året var de 1500. Vi vet inte riktigt varför. En orsak skulle kunna vara att Försäkringskassans hårdare inställning till sjukdom har gjort att folk inte tycker att det är lönt att anmäla arbetsskador heller. Men man kan förlora mycket pengar så vi tycker absolut att man ska anmäla om man misstänker att något man drabbats är orsakat av arbetet. Dessutom är en arbetsskadeanmälan en viktig arbetsmiljörapportering och nu fungerar den inte som den borde.

När det gäller dagens mobila arbetsliv och kraven från arbetsgivaren finns det två rättsfall som tangerar en sådan situation. Det ena är en försäljare som på kundbesök biter av en tand när en potentiell köpare bjuder på kaffe och kaka. Nej, tyckte Försäkringskassan, det var ju en fikapaus. Men förvaltningsrätten menade att om försäljaren hade avböjt kaffe och kaka så hade det motverkat arbetsgivarens intressen. Således en arbetsrelaterad skada.

Det andra fallet är en anställd som skadade ryggen vid en ribbåtsfärd under en kick-off. Kick-offen låg på helgen och arbetsgivaren hävdade att den var frivillig. Men genom att det gavs viktig utbildning till de deltagande samt att kolleger också intygade att de uppfattade den som obligatorisk fick kvinnan rätt.

Arbetsskadeförsäkringen är alltså ett område där det nya arbetslivet ännu inte har prövat gränserna. Ergonomin när ny teknik förändrar arbetssätten är ett annat.
– När jag var och kollade synen senast stod det något i stil med ”den här raden kommer du aldrig behöva läsa” längst ner på plattan med bokstäver, säger Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer. Men den raden var ju mycket större än texten på min smartphone där jag läser mejl och annat i dag.

– Vad som gäller på en hemarbetsplats är reglerat och det finns råd och förskrifter, säger Manus Skagerfält. Men hur ny teknik påverkar exempelvis syn, eller vad som gäller när vi jobbar mobilt är så nya problem att vi inte har hunnit få några ramar än.
Jenny Grensman

Ingenjörens tidigare artiklar om det mobila arbetslivet:
Möten är centrala
Flexibelt arbete kräver struktur
”Ska du gå hem redan?”

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.