Det jäser bland Sveriges Ingenjörers medlemmar på Ericsson. Lönerevisionen är inte klar men allt tyder på att majoriteten av medlemmarna får högst ett par hundralappar i löneförhöjning. Många får ingen löneökning alls.
Det jäser bland Sveriges Ingenjörers medlemmar på Ericsson. Lönerevisionen är inte klar men allt tyder på att majoriteten av medlemmarna får högst ett par hundralappar i löneförhöjning. Många får ingen löneökning alls.
Lönesamtalen på Ericsson har blivit en kalldusch för många ingenjörer. Många av Sveriges Ingenjörers medlemmar på Ericsson har kontaktat det lokala facket för att få hjälp och för att berätta att de är både besvikna och oförstående. Dessutom har lönesättande chefer som är medlemmar kontaktat facket för att få stöd.
– Jag har knappt hunnit med mitt vanliga jobb och arbetsdagarna är väldigt långa, säger Rebecka Johansson, förtroendevald på Ericsson i Lindholmen, Göteborg.
– Jag har aldrig ägnat så mycket tid åt mitt fackliga uppdrag som jag gör nu, men medlemmarna kritiserar inte oss eller förbundet. De är upprörda och arga på företaget, säger Tomas Blidberg, förtroendevald på Ericsson Mölndal, Göteborg.
I slutet av mars 2013 slöt Sveriges Ingenjörer tillsammans med Teknikarbetsgivarna ett nytt treårigt löneavtal som omfattar över 30 000 ingenjörer och andra akademiker. Det nya avtalet ställer större krav än det tidigare avtalet på att lönsamtalen genomförs och att det är lönesättande samtal. Cheferna ska ha fått mandat att förhandla löner under lönesamtalet.
För många av Sveriges Ingenjörers medlemmar på Ericsson har lönesamtalen blivit en stor besvikelse. De anställda får sina prestationer bedömda i en femgradig skala. Majoriteten, över 60 procent, ligger på nivå tre som har benämningen ”meet expectations”.
– Under utvecklingssamtalen i våras fick de flesta fått höra att de har nått målen som de tidigare formulerat tillsammans med sin chef. De fick höra att de gör ett bra jobb och cheferna har varit nöjda. Det är klart att de blir både chockade och arga när de sedan får besked att det inte blir någon löneförhöjning, säger Rebecka Johansson.
Per Norlander, förtroendevald på Ericsson i Linköping vet att många medlemmar fått ett färdigt lönebesked på bordet under lönesamtalet.
– Cheferna har varit bakbundna och inte alls fått mandat att förhandla löner. Ledningen har tagit fram en algoritm med två parametrar som automatiskt räknar ut varje individs höjning, säger han. De två parametrarna är individens lön i förhållande till företagets normallön för befattningen och prestation. Att befinna sig på prestationsnivå tre räcker inte längre för att få en normal löneutveckling.
De flesta har inte fått någon löneökning alls eller ett par hundralappar. De som ligger under normallönerna har fått ett något större påslag, men ändå otillräckligt för en reallöneökning, säger Per Norlander. Ericsson har valt att fördela löneutrymmet på ett sätt som man inte har gjort tidigare år. Två tredjedelar kommer att få ingen eller en ytterst blygsam höjning av lönen medan en mindre grupp, de som ligger på prestationsnivå 4-5, kommer att få rejäla löneökningar.
– Den bedömningsmall som Ericsson bestämt sig för att tillämpa får absurda konsekvenser när 60-70 procent av medlemmarna inte får någon löneutveckling alls, säger Tomas Blidberg.
– Man vill flytta målstolparna så att den stora massan hårt arbetande ingenjörer med normal eller bra prestation i framtiden inte får någon reallöneutveckling alls, säger Per Norlander.
Han menar att de blygsamma löneökningarna inte kan skyllas på det nya avtalet men Ericsson har passat på att sätta hårt mot hårt när medarbetarna lämnas ensamma i sina förhandlingar under lönesamtalen.
Per Norlander och kollegerna i förhandlingsgruppen anser också att cheferna på Ericsson inte har fått tillräcklig information inför lönesamtalen. Tidigare år har flera löneseminarier för cheferna arrangerats men i år skickades riktlinjerna bara ut i ett mejl.
– Av de samtal och mejl från chefer som vi har fått är det uppenbart att många inte vet vad som gäller. I de förberedande förhandlingarna med ledningen i våras kom vi överens om att cheferna ska ha möjlighet att äska extra pengar om de ser ett behov. Det är helt uppenbart att många chefer får nej till dessa äskningar, säger Rebecka Johansson.
Tyvärr har hon också sett att de flesta chefer som begärt extra pengar inte fått gehör för sina behov.
– Cheferna känner sig frustrerade när de inte kan använda lönen för att belöna en bra prestation. Trots att man gett bra feedback till en anställd så finns det inte utrymme för en löneökning. Det blir svårt för chefer att använda bedömning och lönepåslag som verktyg för att få alla att bidra på bästa sätt, säger Rebecka Johansson.
Pia Bäckström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, är oroad över de signaler som kommer från medlemmarna på Ericsson
– Om lönesystemet leder till att majoriteten som gjort en fullgod prestation får noll i löneökning ifrågasätter jag om Ericsson följer avtalets inriktning, säger hon.
Löneförhandlingarna på Ericsson är inte avslutade. En hel del medlemmar i Sveriges Ingenjörer har ajournerat sitt första lönesamtal och begärt ett nytt samtal. Nu börjar de förtroendevalda också få in begäran om förstärkta lönesamtal. Ericsson med sin globala verksamhet och snabba teknikutveckling har inga svårigheter att locka duktiga ingenjörer men framtiden får utvisa om man kommer att fortsätta att lyckas med det.
Rebecka Johansson på Ericsson i Göteborg är bekymrad över hur de nya bedömningsgrunderna slår mot de nyanställda. Här tycker hon att Ericssons ledning gör en riktig tankevurpa.
– De unga talangerna har valts ut i konkurrens med hundratals andra. Ericsson behöver kunskap om den senaste tekniken men utan en bra löneökning är det stor risk att de söker sig till andra företag. De är inte är bundna med hus och barn kan söka andra jobb i hela Sverige. Nej förresten, i hela världen, säger hon.
Ericssons förhandlingschef Charlotte Ivars har bemött kritiken i ett mejl till Ingenjören.
” Vi har gjort stora anstängningar för att informera alla chefer så att de förstår både det nya avtalet och processen för lönerevisionen. Vår lönerevision är dock inte avslutad än. När den är det kommer vi analysera och utvärdera den i dialog med våra lokala fackföreningar.”
Är det ett korrekt förfarande om chefer kommer till lönesamtalen med färdiga lönebesked för påskrift?
” Processen för lönerevision på Ericsson omfattar inga ”lönebesked”. Däremot finns det en blankett för att tillsammans dokumentera lönesamtalet, precis som det är överenskommet i det nya kollektivavtalet att man ska göra. På denna blankett anger man även om man kommit överens i mötet eller inte, och information om hur den anställde kan ta frågan vidare om man inte kommit överens.”
Ericsson gjorde 2012 en vinst på 12,6 miljarder, varav 7,7 miljarder kom från försäljningen av Sony Ericsson.
Karin Virgin
54 kommentarer
Kort sagt!
Att gå ur facket är ett garanterad lönehöjningen jag fick 🙂
Det här är bara början. Vi ingenjörer som bor och arbetar i Sverige är dyra i drift. Ca 1 Mkr/år kostar en ingenjör. Tyvärr får vi bara en bråkdel av detta i handen, resten tar staten och andra parasiter. Det är många som skall försörjas av oss.
Det funkade ganska bra tills våra företag och vi själva började bli konkurrensutsatta på allvar på världsmarknaden.
Ericsson är rejält konkurrensutsatt, samtidigt som vissa avdelningar fortfarande lever som förr i tiden när bolaget närmast kunde liknas vid ett statligt monopol. Den tiden är förbi. Dags att sparka ut latmaskar, byråkrater och inkompetenta chefer. Annars kommer alla att få lägre lön eller så flyttar resterande verksamhet till Asien och Silicon Valley. Men vad gör ledningen då? Betalar alla över 35 år för att sluta! Dom duktiga slutar, tar pengarna, varefter de kommer tillbaka som konsulter efter ett tag. Otroligt smart. Inte konstigt att det inte blir några pengar kvar till löneökningar.
@Nisse, nu vet jag ju inte i vilken del av landet du jobbar men medellönen 2008 var 27250, i år kommer lönen i medeltal ligga runt 38000-39000. Med andra ord så ligger du på rikssnittet. I statistiken om relativa lönelägen så ligger Ericsson på 107,8 dvs runt 8% högre än snittet. Så, det verkar som Ericsson betalar ut ganska bra löner relativt sett.
Nissa, du kan ju inte på allvar tro att du kommer få samma löneutveckling framöver? i så fall har du slått i lönetaket redan om 2-3 år!! Sedan får du räkna med löneökningar som inte ens ger dig en reallöneökning!
(Att du fått en bra löneökning hittills beror enkom på en usel ingångslön. Sjuksköterskorna kräver i sitt upprop idag 24000 i ingångslön!)