Kritik mot kommissionens miljömål

I går, onsdag, presenterade EU-kommissionen sina nya miljö- och energimål för 2030.

I går, onsdag, presenterade EU-kommissionen sina nya miljö- och energimål för 2030.

EU-kommissionen meddelade i går att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå och att det ska införas bindande EU-mål som innebär att andelen förnybar energi ska vara minst 27 procent.

– Klimatåtgärder är avgörande för jordens framtid och en europeisk energipolitik är nyckeln till vår konkurrenskraft, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, i ett pressmeddelande.

Flera svenska politiker var besvikna över resultatet. Marita Ulvskog (S), som sitter i EU-parlamentet, sade till Dagens Nyheter att resultatet var dålig. Miljöministern Lena Ek (C) uppgav för samma tidning att en minskning av utsläppen med 40 procent är för lite.

2030-målen ska nu upp för diskussion ibland annat Europeiska rådet, vid rådets årsmöte i mars, och i Europaparlamentet.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande: ”Klimat- och energimål som ska uppnås till 2030 för en konkurrenskraftig, säker och koldioxidsnål EU-ekonomi”

Läs tidigare artikel: Politikerna sviker den gröna industrin

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar