Fler tjejer vill bli civilingenjörer

På flera högskolor finns det fler tjejer bland de antagna studenterna till höstens utbildningar till civilingenjör jämfört med förra hösten. Högskoleingenjörsprogrammen har svårare att locka tjejer men på flera håll ökar andelen tjejer långsamt.

På flera högskolor finns det fler tjejer bland de antagna studenterna till höstens utbildningar till civilingenjör jämfört med förra hösten. Högskoleingenjörsprogrammen har svårare att locka tjejer men på flera håll ökar andelen tjejer långsamt.

KTH är en av de högskolor där andelen tjejer som antagits till höstens civilingenjörsprogram har ökat från 34 procent till 35 procent sedan hösten 2013. På 10 av högskolans 17 civilingenjörsprogram har andelen tjejer ökat sedan förra hösten. På sex program är andelen antagna tjejer 50 procent eller mer. Några program som särskilt lockar tjejerna är programmet civilingenjör och lärare där andelen kvinnor sedan förra hösten ökat från 40 till 58 procent och programmet materialdesign där andelen ökat från 30 till 48 procent.

På Luleå tekniska universitet har andelen tjejer bland de antagna till civilingenjörsprogrammen också ökat från 24 till 29 procent sedan förra hösten.

På Tekniska högskolan vid Linköpings universitet är 32 procent av de studenter som antagits till höstens civilingenjörsprogram tjejer. Det är en ökning med en procent sedan förra hösten.

Ulf Nilsson

Ulf Nilsson

– Över lite längre tid så har andelen kvinnor på civilingenjörsutbildningarna i Linköping ökat sedan början av 90-talet, undantaget perioden efter IT-kraschen då andelen tjejer sjönk bland de nyantagna. Men man ska ha klart för sig att det är stor variation mellan olika program. På 4 av våra 16 civilingenjörsprogram har vi nu en majoritet av kvinnliga nybörjare, ytterligare tre program har över 40 procent, medan det inte hänt så mycket inom till exempel data- och elektroområdet, säger Ulf Nilsson, dekanus på Tekniska högskolan vid Linköpings universitet.

Civilingenjörsprogrammet med högst andel tjejer i Linköping är civilingenjör medicinsk teknik där 66 procent av de som sökt i höst är tjejer.

Chalmers är en av de tekniska högskolor där andelen tjejer har minskat bland de antagna studenterna till civilingenjörsprogrammen. Andelen antagna tjejer i höst har minskat från 31 till 30 procent.

Högskoleingenjörsprogrammen lockar generellt betydligt färre tjejer. En förklaring kan vara programutbudet. Data- elektro- maskin- och byggnadsteknik som är de vanligaste inriktningarna lockar flest killar. De som satsat på andra inriktningar har i allmänhet en högre andel tjejer.

Vid Linköpings tekniska universitet har andelen antagna tjejer ökat till högskoleingenjörsprogrammen och samma utveckling finns bland annat på KTH och i Lund. På Lunds tekniska universitet är i höst 23 procent av de antagna till högskoleingenjörsprogrammen tjejer och på KTH är tjejerna 25 procent.

Luleå tekniska universitet är ett av flera lärosäten där andelen tjejer på högskoleingenjörsprogrammen istället minskar, från 19 till 16 procent sedan förra hösten.

– Det är tråkigt att tjejerna inte lockas av högskoleingenjörsprogrammen säger Susanne Ljunghager, samordnare för studentrekrytering på Luleå tekniska universitet.

Högskolan jobbar aktivt och på olika sätt för att väcka ett intresse för teknik hos unga tjejer. Det tycks ge effekt på civilingenjörsprogrammen, men inte på högskoleingenjörsprogrammen.

– Vi använder ofta tjejer som förebilder på mässor och som ambassadörer i andra sammanhang när vi möter presumtiva studenter, säger Susanne Ljunghager och påpekar att det är viktigt att inte bara vända sig till gymnasieeleverna.

– Man måste börja i god tid för att förändra ett mönster och därför jobbar vi mycket med de yngre. Bland annat satsar vi på sommarkurser i teknik för elever i årskurs åtta där de får en inblick i de tekniska och naturvetenskapliga gymnasieprogrammen, vad man pluggar på högskolan om man vill bli ingenjör och vad ingenjörer arbetar med. Med LTU-jakten, lite som fångarna på fortet med tekniska utmaningar, försöker vi också väcka ungdomarnas teknikintresse, säger hon.

Blekinge tekniska högskola jobbar också på olika sätt för att locka fler tjejer till ingenjörsprogrammen. Högskolan har en tydlig profilering mot IT- och spelinriktning som intresserar betydligt fler killar än tjejer. Sedan förra hösten har andelen tjejer bland de nyantagna studenterna till civilingenjörsprogrammen på Blekinge tekniska högskola ökat från 15 till 17 procent.

– Vi lyfter alltid fram vad våra utbildningar leder till, med konkreta exempel på tänkbara arbetsuppgifter efter examen. Vi tror att detta tilltalar alla studenter men framför allt de kvinnliga studenterna,. Förebilder är också viktiga och därför lyfter vi fram våra kvinnliga ingenjörer i olika sammanhang, säger Margareta Ahlström på Blekinge tekniska högskolas kommunikationsavdelning.

Karin Virgin

Statistik för antagningar till alla program på högskolorna finns i Universitets- och högskolerådets databas.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar