Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStörre konkurrenskraft i Sverige

Större konkurrenskraft i Sverige

Bild: zirconicusso/Thinkstock
Bild: zirconicusso/Thinkstock

Tack vare bland annat ett bra ekosystem för innovationer hamnar Sverige på en niondeplats när World Economic Forum rankar konkurrenskraften i 140 av världens ekonomier.

Den schweiziska non profit-organisationen World Economic Forum, WEF, har i rapporten Global Competitiveness Report 2015–2016 tittat närmare på konkurrenskraften i 140 av världens ekonomier.

mer om rapporten

The Global Competitiveness Report definierar konkurrenskraft som den uppsättning institutioner, riktlinjer och faktorer som avgör produktivitetsnivån i en ekonomi, vilket i sin tur påverkar vilken nivå av välstånd som ett land kan uppnå.

Läs mer om rapporten Global Competiteveness Report här.
Hela rapporten hittar du här.
Här kan du läsa mer om resultaten för Sverige.

Rapporten visar att den senaste finanskrisens påverkan på världsekonomin fortfarande är påtaglig. På flera håll är tillväxten låg och arbetslösheten hög. Receptet för att öka konkurrenskraften, definierat som högre produktivitet, är att länderna ökar sin tillväxt och motståndskraft, enligt WEF. Talangdrivna ekonomier har de bästa förutsättningarna att anpassa sig till de förändringar som den teknologiska revolutionen innebär, och har de bästa förutsättningarna att kunna ta del av dess fördelar, menar WEF.

World Economic Forum har rankat 140 av världens ekonomier utifrån 113 indikatorer fördelade på 12 grupper, däribland infrastruktur, högre utbildning, teknologisk färdighet och innovation. För sjunde året i rad hamnar Schweiz i topp med 5,76 poäng av 7 möjliga, detta tack vare en hög innovationskapacitet, ett bra utbildningssystem och en stark infrastruktur. Men kostnaden för att göra affärer i Schweiz är fortfarande hög. Tvåan Singapore får bland annat höga betyg för sin högre utbildning och effektiva arbetsmarknad, men har en relativt låg andel kvinnor på arbetsmarknaden.

Sverige hamnar på en niondeplats i rankingen med 5,43 poäng och går om Storbritannien. Förra året låg Sverige på en tiondeplats i samma mätning. En restriktiv arbetslagstiftning och relativt sett hög skatt på vinst är sådant som framhävs som svaga punkter för Sverige, medan effektiva och transparenta institutioner, ett utmärkt utbildningssystem och ett bra ekosystem för innovationer som drar fördel av höga nivåer av teknologiskt införande är det som har bidragit till Sveriges placering.

Finland hamnar på en åttondeplats, en försämring mot tidigare år. Den höga arbetslösheten och en växande statsskuld är bidragande orsaker till att Finland tappar. Men landet får höga betyg för sin högre utbildning och stora innovationskapacitet.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.