När nyhetsbyrån Bloomberg listar världens 50 mest innovativa ekonomier hamnar Sverige på en andraplats och i Världsbankens undersökning Doing Business 2017 hamnar Sverige på en hedrande niondeplats.
När nyhetsbyrån Bloomberg listar världens 50 mest innovativa ekonomier hamnar Sverige på en andraplats och i Världsbankens undersökning Doing Business 2017 hamnar Sverige på en hedrande niondeplats.
Världens tio mest innovativa länder
Här är världens tio mest innovativa länder 2017 enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Förra årets placering inom parentes:
1. Sydkorea (1)
2. Sverige (3)
3. Tyskland (2)
4. Schweiz (5)
5. Finland (7)
6. Singapore (6)
7. Japan (4)
8. Danmark (9)
9. USA (8)
10. Israel (11)
Källa: Bloomberg 2017 Innovation Index
I veckan var ekonomiprofessorn Augusto Lopez-Claros från Världsbanken i Stockholm för att presentera undersökningen Doing Business som görs för 14 året i rad. I många länder har den blivit ett verktyg som statsledningar använder i sitt arbete med att utveckla ekonomin.
– Sverige ligger definitivt bra till, sade professor Lopez-Claros samtidigt som han förklarade att rankningen för några år sedan hade infört DTF, distance to frontier, avstånd till best practice, på indikatorerna för att även länder som har ett bra utgångsläge ska kunna se hur deras ansträngningar faller ut.
– Vi fick kritik innan att länder som redan hade välfungerande system inte fick samma anledning att anstränga sig eftersom deras arbete inte gjorde samma skillnad som det i mindre utvecklade länder. I år har vi också tagit hänsyn till jämställdhet i tre av våra indikatorer.
I länder där kvinnor inte har samma möjligheter att driva affärsverksamhet eller äga fast egendom drar det alltså numer ner poängen.
– Vi får ofta synpunkter på undersökningen, berättade professor Lopez-Claros. Vi diskuterar gärna med deltagarländerna. Det bidrar till att undersökningen blir bättre.
Både professor Lopez-Claros och Leif Johansson, IVA:s preses, som inledde seminariet om Doing Business 2017 fäste publikens uppmärksamhet på hur många EU-länder som fanns högt upp i rankningen.
– Det är skakigt i EU i dag, sade professor Lopez-Claros men utvecklingen av företagsklimatet har varit mycket bra. För många är EU ett fredsprojekt men det har spelat en mycket stor roll även på det här området.
De områden där Sverige har längst till ”best practice” är kreditgivning, skydd av små investerare och hjälp med avtalsefterlevnad.
Sverige klarar sig också mycket bra i årets upplaga av Bloomberg Innovation Index där Sydkorea toppar listan. Enligt rankningen är Sydkorea bäst av alla jämförda länder vad gäller FoU-intensitet, patentaktivitet och tillverkningens mervärde.
Att Sverige har lyckats klättra på listan, från en tredje- till en andraplats, beror på förbättringar vad gäller tillverkningens mervärde. Sverige är femte bäst på FoU-intensitet och forskningskoncentration och hamnar på sjätte plats vad gäller patentaktivitet.
Enligt Magnus Henrekson på Institutet för näringslivsforskning, som citeras i Bloombergs artikel, lönar det sig att ha nya idéer i Sverige. Han menar att svenskar är individualister och att de därför har idéer som de vill realisera, och tjäna pengar på. Åsa Lindholm Dahlstrand, professor vid Lunds universitet, lyfter fram Sveriges fokus på forskning och utveckling som en framgångsfaktor.
Finland, som har klättrat två placeringar, gör det tack vare en ökning av högteknologiska företag, enligt mätningen. Israel tar sig för första gången in på listans topp tio medan Ryssland tappar mest i rankningen, från en fjortondeplats till plats 26. Sanktioner och lägre energipriser har drabbat landet negativt.
Jenny Grensman och Ania Obminska