Idésprutor tävlade om framtidens stad

Vinnarlaget: Malin Frisk, Erik Nilsson och Josefin Hallman. Foto: Tobias Porserud.

Återanvändning av kontor, samåkning och delat boende över generationerna var några av idéerna som de tävlande teknologerna presenterade i Inclusive City Academy, en tävling mellan idéer för framtidens städer som hölls i tisdags på KTH.

Flexibilitet, delningsekonomi och social integration var ledorden för de idéer som kom fram i tävlingen Inclusive City Academy som anordnas av NCC. Sveriges städer, särskilt storstäderna, tenderar att segregeras alltmer. Rika områden blir rikare och de fattigare blir alltmer otrygga. Frågeställningen inför tävlingen var därför hur man skulle kunna motverka den trenden.

Enligt Johan Edstav, regeringens samordnare för framtida städer och en del av juryn i tävlingen, är den hårda bostadsmarknaden en bidragande orsak till att städerna upplevs som alltmer ojämlika.

– Utmaningen är att vi har för få bostäder, sade han. Så har det varit ända sedan finanskrisen på 1990-talet, och problemen har förtydligats av de senaste årens flyktingkris.

2016 lade regeringen fram ett 22-punktsprogram för ökat bostadsbyggande. Det byggs mer i dag i Sverige än det har gjorts på decennier, men enligt Johan Edstav kommer det att behövas 600 000 fler bostäder 2025, vilket kräver att den höga takten i nybyggnationen fortsätter.

Många av de nya bostäder som byggs är dyra vilket inte underlättar för de ekonomiskt svaga i samhället. Därför behövs ett nybyggande som är inkluderande till sin natur.

De 14 tävlande, i år ingenjörsstudenter från KTH och Linköpings universitet som delats upp i fyra lag, skulle visa på konkreta, socialt hållbara lösningar som stärker mångfald och bidrar till en levande stad.

Studenterna fick bara en dag på sig att diskutera fram nya koncept för hur framtidens städer ska byggas. Ändå kom en del nya tankar. Några idéer återkom i flera av förslagen, som till exempel möjligheten att använda kontorslokaler till annan verksamhet på kvällstid och appar för delningstjänster för både transporter och lokaler. Ett av lagen ville göra framtidens hus skalbara genom att bygga dem i moduler, ungefär som med duplo. Ett av de andra lagen ville bygga städer utan centrum och i stället gör dem skalbara.

Den vinnande gruppen utgick från ett område som redan finns med i planerna för nytt bostadsbyggande, Södra staden söder om Uppsala. De tre teknologerna i gruppen betonade vikten av att kollektivtrafiken byggs ut innan några nya bostäder uppförs, och de lyfte också fram vikten av flexibilitet i byggandet. Men de föreslog också ett annorlunda kollektivboende. De tänkte sig ett samboende med både studenter, pensionärer och nyanlända. Idén var att studenterna och de nyanlända skulle kunna hjälpa de äldre i utbyte mot en lägre hyra. Detta skulle skapa lägre hyror och skapa kontakter mellan olika grupper i samhället.

Förslagen från de tävlande studenterna ligger i linje med nya rön om hur man bygger en levande stad, med mångfald, olika bostadsformer till olika pris, olika funktioner och en kombination av gammalt och nytt.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar