Så planerar du din klimatsmarta semester

Foto: Getty Images

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.

Sommaren närmar sig och semesterplanerna börjar kanske ta form. Men hur mycket tänker du på klimatet när du planerar en resa? Vet du exempelvis hur stor skillnad det gör om du väljer att ta tåget till Paris istället för att resa med flyg? 

Visar hur olika val gör skillnad

Jörgen Larsson är docent och forskare i hållbara transporter på Chalmers. Han är också en av forskarna bakom sajten klimatsmartsemester.se. Här kan du själv räkna ut hur mycket semesterresan kostar i form av utsläpp av växthusgaser beroende på vilket transportmedel och typ av boende du väljer – och därmed göra ett mer medvetet val. 

Jörgen Larsson, Chalmers.

– Vår ambition med sajten är att det ska vara enkelt att jämföra och se hur olika val gör skillnad. Nu i slutet av maj kommer en ny, fjärde version av sajten där vi har justerat siffrorna och lagt till fler bra funktioner, berättar han. 

Även om det finns mycket annat som påverkar klimatet under en semesterresa så är det själva transporten som har störst klimatpåverkan. I genomsnitt står resan för ungefär 80 procent av den totala klimatpåverkan för en semestertripp, medan boende och aktiviteter står för resterande 20 procent. 

Lätt att flyga långt

Och av transportmedlen är flyget värst. Vill man göra skillnad bör man alltså välja bort flyget.

– Det stora problemet är de långa flygresorna och det ligger på något sätt i flygandets natur att man väljer en destination som ligger långt bort när man väljer flyget. Ett par timmar extra med flyg känns inte så mycket. 

Men några extra timmars flygtid gör stor skillnad på utsläppen. 

En flygresa från Stockholm till Split i Kroatien kostar exempelvis 471 kg koldioxidekvivalenter. Att istället resa till Las Palmas på Gran Canaria kostar nästan 2,5 gånger mer, 1147 kg koldioxidekvivalenter.

– Om man vill resa till sol och värme så är det alltså bättre att välja en närmare destination, konstaterar Jörgen Larsson. 

Hitta en kompromiss

Fördelen med att välja destinationer som ligger närmare är att de dessutom är lättare att nå med tåg eller elbil, vilket gör att det därmed blir ett rimligt alternativ till flyget. En kompromiss kan då vara att åka tåg ena vägen och flyga hem.

Och kan man inte välja tåget är bilen att föredra framför flyg, förutsatt att man inte ensam kör en stor bil förstås.

 – Ett bra tips för bilsemestern är att välja att hyra en elbil med lång räckvidd. Planerar du en roadtrip ut i Europa är Tesla ett bra alternativ. De har ett bra utbyggt nät av snabbladdstationer, säger han.

Tanka grönt för flygresan

Men det är inte helt kört om det ändå landar i en flygsemester. Om man tar flyget och fortfarande vill göra något gott för klimatet så finns möjligheten att välja att flyget körs på biobränsle.

Vissa flygbolag erbjuder själva den möjligheten, men det går även att köpa biobränsle för sin resa via Fly Green Fund. Det är en organisation som utan vinstintresse beställer och levererar hållbart flygbränsle till svenska flygplatser genom donationer från privatpersoner, företag och organisationer. 

Genom att köpa biobränsle är det förstås inte säkert att exakt din resa går på biobränsle, men poängen är att flygbolaget då tankar motsvarande mängd biobränsle framöver.

– Biobränselt kostar mellan fem och sex gånger mer per liter och här kan du alltså vara med och bidra till att fler flygresor kan tankas grönt. I den nya versionen av sajten kommer vi att lägga till en funktion där du även kan beräkna hur stora utsläppen blir om du väljer att flyga med biobränsle, berättar Jörgen Larsson.

Helikopterlyft och svala hotellrum

Även om transporterna står för den största delen av semesterresans klimatpåverkan så har även valet av boende och aktiviteter betydelse. En kryssning, utflykt med RIB-båt eller ett helikopterlyft är exempelvis aktiviteter man bör undvika om man vill minska sitt klimatavtryck. 

När det gäller boendet är vandrarhem bättre än hotell, men skillnaden mellan olika hotell är stor. Klimatpåverkan från boende på hotell kommer framför allt från den energi som går åt för att värma upp eller kyla lokalerna.

Ett hotell där man exempelvis kyler lokalerna med fossilt bränsle kostar klimatet betydligt mer än ett hotell utan nedkylning och med soluppvärmt vatten. 

– Våra beräkningar bygger på genomsnittliga utsläpp för hotell i respektive land, så det finns en enorm spridning, konstaterar Jörgen Larsson.

Tåg i Skandinavien är det bästa

Innan pandemin uppgav varannan svensk att man väger in klimataspekten när man planerar sin semester. Men även om diskussionen nu verkar ha svalnat något så har det skett en förändring. Flygandet är fortfarande lägre nu än innan pandemin. Antalet flygresor per svensk var under förra året nere på samma nivå som 2010.

– Vi flyger mindre och siffrorna tyder på att även resandet till utomeuropeiska länder har minskat. Om det beror på ett ökat klimatmedvetande eller om det är inflation och ekonomi som påverkar vet vi inte.

Vilka är dina bästa tips om man vill semestra klimatsmart?

– Tåg i Skandinavien är det bästa, men en elbilsroadtrip är nästan lika bra när man kan hyra en elbil. Ska man utomlands är tåg eller Tesla två bra alternativ. 

– Ska man ännu längre bort, tänk då på att välja en flygdestination som är så nära som möjligt. Men viktigast av allt är vem du röstar på i EU-valet. Det är genom politiska beslut som vi kan få ner utsläppen rejält, påminner Jörgen Larsson. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjören som hjälper människor i sjönöd

Ingenjören som hjälper människor i sjönöd

Byggnadsingenjören Monika Wounder är bostadssamordnare i Sundsvalls kommun men också sjöräddare för Sjöräddningssällskapet. Det är andra värden än pengar som gör att hon valt att lägga en så stor del av sin tid på detta.
Fler artiklar