Ett försök till jämställd föräldraförsäkring

Foto: Natalya Danko/Mostphotos

En utredning vill göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Det ojämna uttaget av föräldraledighet i dag leder till att kvinnornas karriärer, löner och pensioner halkar efter. Sveriges Ingenjörer delar utredningens problembeskrivning, men om utredningens förslag får någon majoritet i riksdagen är mer tveksamt.

Den svenska föräldraförsäkringen lyfts ofta fram som ett föredöme för andra länder. Men kvinnor tar fortfarande ut nästan tre gånger mer föräldraledighet än män. Det leder till sämre löneutveckling och lägre pensioner för kvinnor. I februari 2016 tillsattes därför en utredning för att göra föräldraförsäkringen ännu mer jämställd. Utredningens förslag kom i december 2017.

I utredaren Lars Arrhenius förslag är föräldraförsäkringen helt tredelad. En tredjedel är vikt åt varje förälder. Den tredje delen får föräldrarna dela upp själva. Förslaget innebär att antalet pappamånader ökar från tre till fem. Samtidigt siktar utredningens förslag på att papporna ska ta ut ledigheten tidigare, genom krav på att lejonparten av dagarna måste tas ut före barnets 3-årsdag. Enligt utredaren visar erfarenheten att pappor som tar ut sin föräldraledighet tidigt, generellt också blir mer närvarande under barnets fortsatta uppväxt.

I utredningens förslag ingår även flera andra förändringar. Föräldradagarna ska bara få tas ut till dess att barnet fyllt tio år, inte tolv som i dag, enligt utredaren en effekt av att förslaget måste vara budgetneutralt och att man trots allt vill fokusera ledigheten mot de tidiga åren. De tio första pappadagarna ska räknas in som vanliga pappadagar, en förenkling av reglerna. De så kallade lägstanivå-dagarna försvinner helt. De har haft en tendens att brinna inne när föräldrarna aldrig tar ut dem.

För att få avsedd effekt kommer förslaget att kräva stora beteendeförändringar. Cirka 20 procent av papporna måste ta ut 130 fler dagar än de gör i dag. Men det är högst osäkert om förslaget kommer att gå igenom i riksdagen, eftersom de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har sagt sig vara emot det.

Innan dess ska också remissvaren komma in. Sveriges Ingenjörer som genom sitt medlemskap i Saco har möjlighet att påverka deras remissvar. Förbundet har ännu inte tagit ställning till förslaget, men delar utredningens problembeskrivning.

– Det är ett stort problem att föräldraledigheten är så ojämnt fördelad, säger Ola Sundström, jurist på Sveriges Ingenjörer. Det försämrar kvinnornas lön, karriär och pension, och det är något som man måste åtgärda.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.