Ett försök till jämställd föräldraförsäkring

Foto: Natalya Danko/Mostphotos

En utredning vill göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Det ojämna uttaget av föräldraledighet i dag leder till att kvinnornas karriärer, löner och pensioner halkar efter. Sveriges Ingenjörer delar utredningens problembeskrivning, men om utredningens förslag får någon majoritet i riksdagen är mer tveksamt.

Den svenska föräldraförsäkringen lyfts ofta fram som ett föredöme för andra länder. Men kvinnor tar fortfarande ut nästan tre gånger mer föräldraledighet än män. Det leder till sämre löneutveckling och lägre pensioner för kvinnor. I februari 2016 tillsattes därför en utredning för att göra föräldraförsäkringen ännu mer jämställd. Utredningens förslag kom i december 2017.

I utredaren Lars Arrhenius förslag är föräldraförsäkringen helt tredelad. En tredjedel är vikt åt varje förälder. Den tredje delen får föräldrarna dela upp själva. Förslaget innebär att antalet pappamånader ökar från tre till fem. Samtidigt siktar utredningens förslag på att papporna ska ta ut ledigheten tidigare, genom krav på att lejonparten av dagarna måste tas ut före barnets 3-årsdag. Enligt utredaren visar erfarenheten att pappor som tar ut sin föräldraledighet tidigt, generellt också blir mer närvarande under barnets fortsatta uppväxt.

I utredningens förslag ingår även flera andra förändringar. Föräldradagarna ska bara få tas ut till dess att barnet fyllt tio år, inte tolv som i dag, enligt utredaren en effekt av att förslaget måste vara budgetneutralt och att man trots allt vill fokusera ledigheten mot de tidiga åren. De tio första pappadagarna ska räknas in som vanliga pappadagar, en förenkling av reglerna. De så kallade lägstanivå-dagarna försvinner helt. De har haft en tendens att brinna inne när föräldrarna aldrig tar ut dem.

För att få avsedd effekt kommer förslaget att kräva stora beteendeförändringar. Cirka 20 procent av papporna måste ta ut 130 fler dagar än de gör i dag. Men det är högst osäkert om förslaget kommer att gå igenom i riksdagen, eftersom de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har sagt sig vara emot det.

Innan dess ska också remissvaren komma in. Sveriges Ingenjörer som genom sitt medlemskap i Saco har möjlighet att påverka deras remissvar. Förbundet har ännu inte tagit ställning till förslaget, men delar utredningens problembeskrivning.

– Det är ett stort problem att föräldraledigheten är så ojämnt fördelad, säger Ola Sundström, jurist på Sveriges Ingenjörer. Det försämrar kvinnornas lön, karriär och pension, och det är något som man måste åtgärda.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Fler artiklar