Tänk på det här innan du vobbar

Man vid dator med barn
Funderar du på att vobba? Här är fem tips vad du behöver tänka på. Foto Thinkstock

Vobbar du? Alltså jobbar du hemma samtidigt som du vårdar sjuka barn? Eller funderar du på att göra det? Här ger Sveriges Ingenjörers förbundsjurist Ola Sundström råd om vad som gäller juridiskt – och för dig personligen och barnen.

1. Tänk efter själv. Det är Ola Sundströms första råd. Passar det bra att jobba samtidigt som du vårdar barn? Till exempel om du har lite större barn som mest behöver hjälp med maten och vill ha lite sällskap. Eller vobbar du för att det inte finns utrymme att vara ledig, att du vet att det bara blir mer jobb för dig själv när du kommer tillbaka?

2. Att vobba är ingen rättighet. Tänk på att det inte finns någon rättighet att jobba hemifrån för att barnen är sjuka, utan du behöver arbetsgivarens medgivande för att göra det. Att vabba är däremot en rättighet som arbetsgivaren inte kan neka till.

3. Att vobba är ingen skyldighet. Du har rätt att vara hemma om du har sjuka barn. Arbetsgivaren ska inte pressa dig att jobba när du har sjuka barn. Känner du press: prata med din chef eller vänd dig till facket. Arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen möjliggöra att kombinera föräldraskap och arbete och får inte missgynna föräldrar.

– Om arbetsgivaren pressar dig är det bäst att återgå till din rena rättighet, att vabba. Då saknas det förtroende som behövs för att vobba och risken är att ni båda förlorar på det.

4. Stäm av förväntningarna. Vad vill arbetsgivaren att du gör när du vobbar? Räcker det att svara i telefon och på mejl? Eller ska du jobba och producera på samma sätt som om du är på arbetsplatsen?

– Det här påverkar så klart vilka avvägningar du gör. Väljer du att vobba har arbetsgivaren ingen skyldighet att tilldela dig färre arbetsuppgifter, konstaterar Ola Sundström.

5. Tänk på barnen. Deras behov är viktigast.

– Om du vobbar för att du vill och kan jobba hemma och det inte går ut över barnen, då är det en bra möjlighet. Men om du känner press från arbetsgivaren är det en varningssignal. Att vobba ska vara självvalt, säger Ola Sundström.

Karin Thorsell

Vabb och vobb

Vabba – Lagstadgad rättighet för föräldrar att vårda sjuka barn. Går att överlåta till andra personer och kan tas ut för hela eller delar av dagar.

Vobba – att jobba samtidigt som du vårdar sjuka barn. Går att blanda med vabb, alltså att jobba en del av dagen och ta ut tillfällig föräldrapenning resten av dagen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar