Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtNu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Nu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Den 1 juli återinförs skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Så här kommer det att fungera för dig som medlem.

I maj klubbade riksdagen igenom beslutet att återinföra skatteavdraget. Det innebär att alla som betalar sammanlagt minst 400 kronor i fackavgift får 25 procents skatteavdrag på beloppet från 1 juli.

Eftersom avdraget införs vid halvårsskiftet räknas avgifter inbetalda mellan den 1 juli och nyår i år – för att från nästa år gälla hela året.

Det blir inte som med Rut- och Rot-avdragen att skattereduktionen görs direkt utan det görs i deklarationen.

– Men medlemmarna behöver inte göra någonting. Allt redovisas automatiskt till Skatteverket och vi kommer att skicka kontrolluppgift till medlemmarna också, säger Gunilla Eriksson, chef för medlemsservice på Sveriges Ingenjörer.

Hur kontrolluppgiften skickas till medlemmarna, om det blir i pappersform, elektroniskt etcetera, är inte bestämt ännu, men information om det kommer att skickas ut vid årsskiftet.

För fullbetalande yrkesverksamma blir avdraget 25 procent av 240 kronor per månad. Eftersom det införs den 1 juli blir avdraget för 2018 alltså 6 gånger 60 kronor (360 kronor). Från och med 2019 när det gäller för hela året blir det sedan det dubbla: 12 gånger 60 kronor (720 kronor). I praktiken blir då medlemsavgiften 180 kronor per månad för fullbetalande yrkesverksamma.

Många medlemmar i Sveriges Ingenjörer betalar a-kasseavgiften tillsammans med fackföreningsavgiften, och den omfattas inte.

– Det är bra att tänka på om man tittar på sin faktura, att det är fackavgiften som avses vad gäller avdraget, säger Gunilla Eriksson.

Den som av någon anledning inte vill att kontrolluppgift ska skickas till Skatteverket får ta kontakt med förbundet. För att ändå få avdraget går det då att i stället skicka in kvitton till Skatteverket på den betalda avgiften.

Karin Thorsell

5 KOMMENTARER

    • Du är varmt välkommen att kontakta oss på Medlemsservice så hjälper vi dig. Vi hanterar inte frågor om medlemskap och avgifter i öppna kommentarsfält för att säkerställa den personliga integriteten.
      Vänligen Gunilla Eriksson, Medlemsservice Sveriges Ingenjörer

  1. Tråkigt med allt valfläsk från den nuvarande regeringens sida. Men har ändå en fråga: det förefaller i artikeln som att det är inbetalningsdatumet som avgör avdrag för andra halvåret, inte period som en inbetald avgift avser. Exempelvis fallet att man har betalt in hela årets avgift i början på året. Stämmer det, i så fall är det ju ändå dummare?

    • Hej Anders, Nu har jag kollat med Sveriges Ingenjörers medlemsservice. Beskedet är att de som betalat hela årets avgifter i början av året kan höra av sig till Medlemsservice på telefon 08-613 80 00 eller medlem@sverigesingenjorer.se så förklarar de närmare vad som gäller och vad som kan göras. Hälsningar Karin Thorsell

    • Anders: Du får klaga hos Alliansen för att de tog bort avdraget 2007. När du nu får den tillbaka (tack vare riksdagsbeslut) så kan den inte gälla retroaktivt. Gäller alla nya lagar i en demokrati.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.