Den 31 augusti är slutdatum för att lämna in motioner till fullmäktige. Sveriges Ingenjörers förbundssekreterare Elisabeth Arbin har några tips om hur man bör gå tillväga.
I skrivande stund har det endast kommit in sex stycken inför årets fullmäktigemöte. Men Elisabeth Arbin vet att det är fler på ingång.
– Vi har fått indikationer på att det förbereds motioner ute bland våra distrikt runt om i landet.
Det är viktigt att tänka på att förbundsstyrelsen kommer att yttra sig innan förslaget går vidare till fullmäktige. Det är med andra ord en förhållandevis lång procedur en motion går igenom innan ett slutgiltigt ställningstagande tas. Därför kan det vara en god idé att överväga andra sätt som man kan påverka på. Exempelvis kan man kontakta kansliet direkt eller skicka in ett medlemsförslag. Båda alternativen ger en snabbare behandling av ärendet, särskilt om det gäller konkreta aktiviteter.
Fullmäktiges uppdrag är att visa Sveriges Ingenjörers riktning, alltså vart förbundet ska någonstans.
– Det styrelsen önskar är att motionerna är på en strategisk nivå, säger Elisabeth Arbin.
Det får gärna handla om stadgeändringar, programmen eller andra styrdokument. Det är viktigt att det inte blir för operativa motioner eftersom fullmäktiges uppdrag är att fokusera på inriktningsfrågor.
Innan man skriver en motion är det en god idé att logga in på förbundets webbsida som medlem. Då kan man ta fram information om hur motionen ska vara uppställd, vad den ska innehålla och på vilka sätt den kan skickas in. Bland annat finns det en mall som man kan utgå ifrån.
Det är även bra om man läser igenom verksamhetsplanen för 2018, samt programmen som beskriver förbundets uppfattning inom olika områden som miljöfrågor, jämställdhet och lönepolitik. En del av materialet finns tillgänglig på hemsidan under ”Om förbundet”.
David Boda