Så vill partierna förändra anställningsskyddet

Bild: Mostphotos/Andrey Popov.

Lagen om anställningsskydd, Las, reglerar arbetsgivares rätt att bestämma vilka som får stanna och vilka som får gå vid personalneddragningar. Flera riksdagspartier vill göra förändringar i lagen och luckra upp sist in först ut-principen. Ingenjören har intervjuat de åtta riksdagspartierna som berättar vilka förändringar av Las som de vill se efter valet.

Jessica Polfjärd, Moderaterna

Jessica Polfjärd, Moderaterna, vill ni förändra Las? Ja, vi ser det behovet men vi har valt att inte presentera något färdigt förslag. Den här frågan vill vi diskutera i samråd med parterna, då tror vi att det kommer en bättre lösning. Att parterna kan lösa problem tillsammans finns det många goda exempel på, senast i hamnkonflikten.

Hur vill ditt parti att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Vi ser ett behov av att kompetens värderas högre än det gör i dag men det innebär inte att vi vill riva upp hela Las. Kompetens värderas redan i dag när företag gör neddragningar men vi får signaler om att kompetens behöver värderas ännu högre. Det beror på att vi har en helt annan arbetsmarknad i dag än när Las kom till för drygt 40 år sedan.

Så fungerar Las i dag
Huvudregeln innebär att
en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställning i samband med uppsägningar. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre. Förutsättningen är dock ändå att man har tillräckliga kvalifikationer för arbetet.

Vad innebär tvåundantaget?
Innan turordningen fastställs får en arbetsgivare med högst tio arbetstagare undanta högst två arbetstagare som enligt arbetsgivarens bedömning är av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten.

Vad innebär hyvling?
Arbetsgivare tvingar de anställda till kortare arbetstid – i stället för att säga upp.

Annika Qarlsson, Centerpartiet

Annika Qarlsson, Centerpartiet, vill ni förändra Las? Ja, vi vill slopa turordningsreglerna för företag med upp till 50 anställda. Den falska trygghet som bygger på tjänsteår ersätts med Centerpartiets övriga förslag som på riktigt förbättrar den trygghet som består av ökade möjligheter att hitta ett nytt jobb eller att skola om sig.

Hur vill ditt parti att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Vi vill att kompetens ska ersätta anställningsår. Det stelbenta regelverket med turordningsregler drabbar i synnerhet mindre företag som utsätts för stort omvandlingstryck men också välutbildade kan drabbas. En person som väljer att tillfälligt lämna arbetslivet för att vidareutbilda sig och stärka sin kompetens kan hamna sist i turordningskön och därmed riskera att bli den första som lämnar vid en eventuell personalneddragning.

Said Abdu, Liberalerna

Said Abdu, Liberalerna, vill ni förändra Las? Ja, Sverige är en kunskapsnation och behöver en mer flexibel arbetsmarknad. Turordningsreglerna behöver moderniseras och vi behöver ett ökat stöd för att förstärka omställning och trygghet för arbetstagare som sägs upp på grund av arbetsbrist. Liberalerna föreslår att det undantag som finns i dag utökas till att omfatta som mest fem personer för landets alla småföretagare (under 49 anställda). Vi vill införa en obligatorisk A-kassa och en avgift från arbetsgivare till arbetstagare som sägs upp på grund av arbetsbrist. Arbetsmarknadens parter förhandlar om nivåerna.

Hur vill ditt parti att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Turordningsreglerna måste moderniseras och grundas på personlig kompetens i högre utsträckning än anställningstid. Kompetensbaserade turordningsregler ska vara rättssäkra, mätbara och inte godtyckliga.

Erik Slottner, Kristdemokraterna

Erik Slottner, Kristdemokraterna, vill ni förändra Las? Ja, vi vill öka antalet undantag från turordningsreglerna från två till fyra personer och det ska gälla samtliga företag oavsett storlek. Det behövs framför allt för att göra det mindre riskfyllt för företagen att anställa.

Hur vill ditt parti att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Vi har inte formulerat något förslag till förändring av det som gäller i dag. Vår bedömning är att möjligheten att göra fler undantag från turordningsreglerna indirekt innebär att kompetens blir mer avgörande. Jag vet att moderaterna har en tydligare hållning och vill ha en omskrivning av lagen. Vi kommer inte att slå bakut om vi ska enas om ett förslag där Moderaterna kan presentera kloka tankar kring detta.

Raimo Pärssinen, Socialdemokraerna, vill ni förändra Las?
Nej, vi vill inte förändra turordningsreglerna i Las. Helst ser vi att alla undantag försvinner. I dag har vi en ordning som fungerar. Ett vallöfte är att ta bort allmänna visstiden som missbrukas i dag. Hyvling är också en viktig fråga men vi vill vänta och se om parterna kommer överens. Gör man inte det måste en lagändring genomföras.

Hur vill partiet att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Vi har ett fungerande system i dag. Större tonvikt vid kompetens rubbar maktbalansen och ger arbetsgivarna större inflytande att avgöra vilka som ska få stanna och vilka som ska gå. Problemet i dag är att det finns för små möjligheter till kompetensutveckling. Vi behöver jobba med en trepartslösning, fack-företag-politiken för att få fram en modell för bättre stöd vid omställning.

Ali Esbati, Vänsterpartiet

Ali Esbati, Vänsterpartiet, vill ni förändra Las?
Ja, Las behöver stärkas till arbetstagarnas fördel. Allmän visstidsanställning vill vi ta bort som anställningsform. I frågan om hyvling vill vi också ha en skärpning. Dessutom vill vi ta bort tvåundantaget. Avtalsturlistor ska vara den möjlighet som arbetsgivaren har när man behöver göra neddragningar.

Hur vill partiet att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas?
Vi avvisar de krav på förändringar som har dykt upp. Krav på kompetens finns ju redan i Las och lagen är det enda som ger ett visst skydd mot godtycke. Säger man att kompetens ska väga tyngre är blir det arbetsgivaren som bestämmer. Det undergräver hela syftet med lagen.

Marco Venegas, Miljöpartiet

Marco Venegas, Miljöpartiet, vill ni förändra Las? Nej, vi anser att Las är väl utformat som det ser ut idag. Dock är det mycket problematiskt att många människor blir utnyttjade på arbetsmarknaden, bland annat genom så kallade sms-jobb. Regeringen har tillsatt en utredning för att stärka anställningstryggheten för dem som har tillfälliga behovsjobb. Visstidsanställningar behövs som en viktig del av en flexibel arbetsmarknad. Det som måste motverkas är missbruk där människor tvingas till upprepade tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare. Därför har regeringen skärpt lagstiftningen kring visstidsanställning.

Hur vill ditt parti att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Vi anser att det är väl avvägt idag.

Magnus Persson, Sverigedemokraterna

Magnus Persson, Sverigedemokraterna, vill ni förändra Las? Ja, vi vill öka dagens möjlighet att undanta två anställda från turordningen till att kunna undanta fem anställda. Det ska gälla för företag med maximalt tio anställda.

Hur vill ditt parti att förhållandet mellan kompetens och anställningstid ska vägas? Vi tycker att dagens modell fungerar bra. Generellt ska politikerna bara ge verktygen och inte lägga sig i parternas arbete för mycket. Vi står bakom den svenska modellen och vill inte genomföra några andra förändringar av Las än att ge småföretag möjlighet att undanta fler från turordningen.

Översikt – så vill partierna förändra turordningen

För alla företag För enbart mindre företag
 Inget färdigt förslag. Vill samtala med parterna.
Obegränsade undantag för företag med upp till 50 anställda
Max fem undantag för företag med högst 49 anställda
Max fyra undantag
Förändra inget
Logga Vänsterpartiet Ta bort de två undantag som finns
Logga Miljöpartiet Förändra inget
Max fem undantag för företag med upp till tio anställda

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.