Tidigare anställda fick rätt i domstol – oskälig klausul mot att värva kollegor

Spelutvecklande kollegor
Foto: Getty images (Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.)

En tidigare arbetsgivare ville få två dataspelsutvecklare och deras nya arbetsgivare att betala miljonbelopp för att de värvat tidigare kollegor. Först dömde tingsrätten att vite skulle betalas, men det upphävs nu av Arbetsdomstolen.

Två personer som varit anställda som dataspelsutvecklare i ett Uppsalabaserat spelföretag hade värvningsklausuler i sina anställningsavtal. Klausulen förbjöd dem från att, under 24 månader efter att de slutat, direkt eller indirekt anställa eller försöka rekrytera personal hos den tidigare arbetsgivaren.

Men efter att personerna börjat på ett annat Uppsala-baserat spelföretag så anställde det företaget några tidigare kollegor till personerna. Det fick deras tidigare arbetsgivare att gå till tingsrätten och ansöka om vite på 500 000 kronor per förbrytelse för utvecklarna och 1 000 000 kronor per förbrytelse från deras nya arbetsgivare.

Uppsala tingsrätt meddelade att vite skulle betalas, men det överklagades och nu har Arbetsdomstolen kommit till en annan slutsats.

AD anser att klausulerna inte var skäliga och resonerar om att värvningsklausuler skapar inlåsningseffekter och motverkar rörlighet på arbetsmarknaden.

Arbetsdomstolen markerar att en värvningsklausul kan vara okej för att skydda bestående kundrelationer eller om den gäller under kort tid. Men så var det inte här. AD anser att klausulen går för långt när till och med anställda som självmant söker nytt jobb och kanske inte ens har haft några relationer till de aktuella avhopparna omfattas.

Hur långa bindningstider som är skäliga framgår inte av beslutet, men de 15 månader som gått efter avhoppet när ansökan om vitesförbud gjordes är för långt och Arbetsdomstolen skriver att det finns skäl att iaktta en restriktiv syn på tillåtligheten av värvningsklausuler.

– Detta beslut innebär ett förtydligande av var gränserna går för hur långtgående värvningsklausuler får sträcka sig både i saklig omfattning och längd i tiden. Det har tidigare funnits flera avgöranden avseende konkurrensklausulers skälighet men saknats denna tydlighet vad gäller rena värvningsklausuler, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.