En tidigare arbetsgivare ville få två dataspelsutvecklare och deras nya arbetsgivare att betala miljonbelopp för att de värvat tidigare kollegor. Först dömde tingsrätten att vite skulle betalas, men det upphävs nu av Arbetsdomstolen.
Två personer som varit anställda som dataspelsutvecklare i ett Uppsalabaserat spelföretag hade värvningsklausuler i sina anställningsavtal. Klausulen förbjöd dem från att, under 24 månader efter att de slutat, direkt eller indirekt anställa eller försöka rekrytera personal hos den tidigare arbetsgivaren.
Men efter att personerna börjat på ett annat Uppsala-baserat spelföretag så anställde det företaget några tidigare kollegor till personerna. Det fick deras tidigare arbetsgivare att gå till tingsrätten och ansöka om vite på 500 000 kronor per förbrytelse för utvecklarna och 1 000 000 kronor per förbrytelse från deras nya arbetsgivare.
Uppsala tingsrätt meddelade att vite skulle betalas, men det överklagades och nu har Arbetsdomstolen kommit till en annan slutsats.
AD anser att klausulerna inte var skäliga och resonerar om att värvningsklausuler skapar inlåsningseffekter och motverkar rörlighet på arbetsmarknaden.
Arbetsdomstolen markerar att en värvningsklausul kan vara okej för att skydda bestående kundrelationer eller om den gäller under kort tid. Men så var det inte här. AD anser att klausulen går för långt när till och med anställda som självmant söker nytt jobb och kanske inte ens har haft några relationer till de aktuella avhopparna omfattas.
Hur långa bindningstider som är skäliga framgår inte av beslutet, men de 15 månader som gått efter avhoppet när ansökan om vitesförbud gjordes är för långt och Arbetsdomstolen skriver att det finns skäl att iaktta en restriktiv syn på tillåtligheten av värvningsklausuler.
– Detta beslut innebär ett förtydligande av var gränserna går för hur långtgående värvningsklausuler får sträcka sig både i saklig omfattning och längd i tiden. Det har tidigare funnits flera avgöranden avseende konkurrensklausulers skälighet men saknats denna tydlighet vad gäller rena värvningsklausuler, säger Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.