Stora förändringar när ABB säljer Power Grids

ABB Power Grids

Alla anställda på ABB i Sverige påverkas när ABB nu säljer Power Grids till Hitachi. Det menar ABB:s Akademikerförening.

2 800 personer jobbar på Power Grids i Ludvika och 900 i Västerås. Det innebär att ganska precis hälften av ABB:s 7 800 anställda i Sverige ingår i den del som nu säljs till japanska Hitachi.

Men alla ABB-anställda i Sverige påverkas, menar Mikael Blomqvist, ordförande för Akademikerföreningen på ABB – antingen av försäljningen eller av den omorganisation som företaget gått ut med samtidigt.

– Inte bara de enheter som säljs påverkas av försäljningen, utan centrala staber, supportfunktioner och forskningsresurser påverkas också, men hur vet vi inte än. Och omorganisationen blir en minst lika viktig förändring.

Från att ha varit ett kraft- och automationsföretag blir ABB nu ett renodlat automationsföretag.

Av Sveriges Ingenjörers medlemmar finns något fler än hälften i den del som blir kvar inom ABB.

Några personalneddragningar har inte nämnts och för Power Grids del är fackets inställning att det är en stark verksamhet, med svensk ingenjörskonst och innovation.

– Det hoppas vi får fortsätta, att man tar till vara det. Det vill vi jobba för.

De fackliga organisationerna har inte varit involverade i processen fram till besluten om försäljning och omorganisation. Man har heller inte fått mer information än det som företaget gått ut med.

– Som vanligt fattas beslutet i Zürich och vi ställs inför faktum, säger Mikael Blomqvist.

Men nu tar arbetet fart och han räknar med att successivt få information om både försäljningen och omorganisationen.

– Vi kommer att arbeta konstruktivt med sikte framåt och med målet att våra svenska ingenjörer och innovationskraft fortsatt kommer att ha en avgörande roll i utvecklingen av de nya verksamheterna.

3 kommentarer

  • Hans-Georg Rothstein

    Ja, avknoppning hade varit mycket bättre, som Autoliv och Atlas Copco med nya bolag!?????

    30 april 2019
  • Björn Dahlroth

    Power grids är ju själva den ursprungliga kärnverksamheten. Produkterna kommer alltid att ha en marknad och i och med de omställningar i elnät som kommer som följd av att fosila bränslen måste avvecklas uppkommer behov av mer elnätutrustningar. sol och vind kräver mer elnät. lastutämning wäst-öst kräver mer elnät. Intressant är att när ASEA och BROWN BBOVERI gick ihop en gång i tiden så lär orsaken ha varit att rädda det Schweizizks företaget och deras tekniska kunnande. Samtidigt passade ASEA på att flytta till ett skattemässigt gynnsammare klimat. Frågan är vad Hitachi kommer att göra. De är nog mer långsiktiga och man satsar inte så mycket pengar för att få bort en konkurrent. Hade en avknoppning till ett nytt bolag varit bättre än en försäljning?

    21 december 2018
    • Hans-Georg Rothstein

      Avknoppning av Grids hade varit det bästa!!?⛩
      Så ha Atlas, Autoliv, NCC
      gjort med gott resultat!
      Ta hem rest-ABB till Sverige för det var BBC som var på fallrepet, när AVB bildades!!???

      09 september 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.