”Lokalt fackligt arbete handlar om att trivas på jobbet”

Jonas Dreyfert
Jonas Dreyfert, föreningsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Mycket fackligt arbete sker centralt. Men det lokala, att tycka till om arbetsmiljön, arbetstider och lokala löner på sin egen arbetsplats – det står de förtroendevalda för, konstaterar Jonas Dreyfert. Han hjälper ingenjörer och andra akademiker att starta klubbar lokalt.

De största anledningarna till att ha förtroendevalda på en arbetsplats är att det ger de anställda insyn och påverkan, menar Jonas Dreyfert, föreningsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

– För medan förbundet centralt jobbar med att skapa kollektivavtal, pensionslösningar, löner, utbildningskvalitet, ingenjörens roll i samhället, så är det lokalt som man kan påverka i vardagen. Lokalt fackligt arbete handlar om att trivas på jobbet, att vara en aktiv part, inte ett offer för omständigheterna.

Att det finns en lokal organisation är också en hjälp den dag man har ett ärende där Sveriges Ingenjörer kommer in centralt ifrån för att förhandla.

Hälften av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer har fackligt aktiva företrädare på sin arbetsplats, men bara 10 procent av arbetsplatserna har fackligt aktiva.

Vill du starta en förening?

Här finns information om hur du gör.

Jobbar du i privat sektor finns också information och praktisk hjälp på akademikerförening.se 

Sveriges Ingenjörer har Kom igång-kurs för nya föreningar. Läs om det här.

– Det är för att vi har några stora arbetsplatser där många jobbar: Ericsson, Volvo, Scania, ABB. Där vi saknar föreningar är på små och medelstora företag.

Och för att det ska bli fler föreningar där så åker Jonas Dreyfert och hans kollegor ut till arbetsplatser. De berättar om den svenska modellen som ger arbetstagarna lagstadgad möjlighet att säga vad de tycker innan arbetsgivaren fattar beslut om större förändringar och att man har rätt att bedriva fackligt arbete och gå fackliga utbildningar på arbetstid.

Läs också ”Löner, påverkan och ingenjörers intressen fick dem att starta fackklubb”

Jonas Dreyfert tycker att det finns ett stort kunskapsvacuum vad gäller fackligt arbete och kollektivavtal.

– Och i det vacuumet kan olika uppfattningar och ibland även kritik mot fackligt arbete uppstå, men de baseras ofta på felaktiga gissningar och tolkningar. Den rätt till insyn och påverkan som lagarna och avtalen ger oss arbetstagare innebär ju en fantastisk möjlighet att kunna bidra till ökad trivsel både på jobbet och i arbetslivet.

– Och både arbetsgivaren och arbetstagarna vill ju företagets bästa, men ur olika perspektiv. Med fackliga representanter får ju arbetsgivaren en chans att stämma av inför stora beslut och att få bra inspel.

Till dem som funderar på att starta en förening ger han rådet att prata med kollegorna.

– Våga fråga vad de är medlemmar i för förbund. Om det är åtta eller fler som är med i något Saco-förbund så kan ni bilda en förening, där minst tre sitter i styrelsen. Annars kan ni ha en kontaktperson som är förtroendevald och som är den som förhandlar och ger stöd och råd. Och vi från förbundet ger så klart stöd till förtroendevalda.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.