Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLöner, påverkan och ingenjörers intressen fick dem att starta förening

Löner, påverkan och ingenjörers intressen fick dem att starta förening

I år har 1 500 ingenjörer som inte haft någon facklig företrädare på sin arbetsplats fått det. Vi frågade tre av dem som dragit igång en lokal facklig förening varför de gjorde det. Svaren handlar om löner, att påverka och att göra ingenjörers behov synliga.

Henrik Larsson (ej med på bild) är elektronisk designer på 3M i Värnamo och ordförande för akademikerföreningen där. Han och hans kollegor startade föreningen när företaget började växa och sedan blev uppköpt av 3M.

– Vi insåg att besluten skulle fattas längre bort, att det inte längre skulle vara lika smidigt att bara gå in till chefen. Det fanns en viss oro.

Så hur har det gått?

– Det har gått bättre än om vi inte haft en förening. Vi har kunnat påverka så att vi fått mer av en löneprocess och inte en budget som sätts i USA (där 3M har sitt säte), att få företaget att anpassa sig efter den svenska löneprocessen.

Henrik Larsson säger att det kan vara tuffa förhandlingar, men att man skiljer på sak och person.

– Vi kan vara oense men efter mötet blir det inga negativa följder, så det är positivt.

Det råd han vill ge andra som startar en förening är att vara flera.

– Det är bra att gå ihop och driva saker tillsammans. Och att samarbeta med andra fackklubbar på företaget. Där har vi vårt bästa stöd faktiskt.

Tilda BrageOckså Tilda Brage, teknisk lantmätare, som är ordförande för den nybildade Sveriges Ingenjörer-föreningen för anställda i Lunds kommun, tycker att det är bra att vara en förening med en styrelse, i stället för att ha kontaktpersoner, som man hade i Lund tidigare.

– Är man fler hinner man mer och man får en helt annan input, olika synsätt. Det är också roligare och man får ett annat kontaktnät.

Kontaktpersonerna fanns förut på tekniska förvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen, men den nya föreningen omfattar medlemmar oavsett vilken förvaltning de jobbar på. Och föreningen kunde starta för att intresset helt enkelt blev större – både för att sitta i styrelsen och för hur facket kan påverka.

Så vad vill ni göra?

– Mycket är så klart runt löneprocessen, att förstå den, hur den går till och varför. Det vet inte medlemmarna. Vi kan också ge mer information till medlemmarna om vad som händer, eftersom vi får mer information själva. Och vi får vara med på samverkansmöten på tre förvaltningar och då slår det vi säger hårdare.

Man kommer också att titta på om det finns ”snedsitsar” – orättvist låga löner, och om man i så fall kan påverka dem, även om lönerna är individuella.

Många har aldrig suttit i en styrelse eller varit fackligt aktiva tidigare, så nu i november kommer en ombudsman från Sveriges Ingenjörer att ha en introduktionskurs för styrelsen och flera ska också gå facklig grundkurs.

Arman Kamali Arman Kamali var tidigare ordförande för akademikerföreningen på Peab. Men i maj bytte han jobb och blev platschef på NCC i Göteborg. Där fanns det kontaktpersoner för Sveriges Ingenjörer men ingen förening, så han drog igång en.

– Vi är många anställda akademiker och ingenjörer på NCC. Det är viktigt att företaget lyssnar på oss och att vi är synliga och närvarande, på samma sätt som andra förbund är. Vi har även våra egna behov och intressen att bevaka, säger han.

Arman Kamali tycker att det gör skillnad att arbetsgivaren behöver MBL-förhandla till exempel lönerevisioner och tillsättningen av chefsroller. Han tycker också att företaget har nytta av akademikerföreningen. Bland annat när människor söker jobb på företaget och frågar akademikerföreningen hur de upplever arbetsgivaren.

– Ibland finns ett missnöje i organisationen, då kan arbetsgivaren ta hjälp av oss och komma fram till vad man ska göra. Vi är med och jobbar för att lagkänslan på företaget generellt ska bli bättre, att vi ska gå mot samma mål tillsammans. Det uppnår vi bäst på lika villkor.

Karin Thorsell

Se en film om vad en akademikerförening gör:

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.