Följ med Sveriges Ingenjörer i Stockholm till rymden

Med över 45 000 medlemmar är Stockholm Sveriges Ingenjörers största distrikt. Där arrangeras över 20 aktiviteter om året. Under 2019 år bär det av mot rymden berättar distriktsordförande Marcus Suurküla.

Vad händer i Stockholmsdistriktet under 2019?
– Vi räknar med att kunna erbjuda minst lika många aktiviteter som under förra året. Det blir definitivt flera på temat rymden med anledning av rymdåret 2019. Det är 50 år sedan Neil Armstrong 1969 satte fötterna på månen och det kommer att uppmärksammas på olika sätt. Några ledamöter i distriktsstyrelsen är engagerade i vänföreningen för Christer Fuglesang Space center som kommer hjälpa oss hitta föreläsare, men det kan också bli andra event kopplade till rymdåret.

Distrikt Stockholm

Ordförande: Marcus Suurküla, FMV. Har varit ledamot i Ingenjörsfullmäktige sedan 1998 och ordförande för CF-klubben på FMV. Sedan mer än 20 år tillbaka ledamot i Sacorådets styrelse på FMV och distriktsordförande i Stockholm sedan 2010. Ledamot i förbundsstyrelsen sedan november 2016 och har suttit i förbundets medlemsråd.

Övriga i distriktsstyrelsen:
Alex Hanna Elias, Scania AB, Carolina Gómez Lagerlöf, PRV, Björn de Maré, Stockholms stad, Stadsbyggnadskontoret, Jeanette Pahlén, ägare till PDD Solutions AB, Pouriya Parsanezhad, Skolfastigheter i Stockholm AB, Essan Ijadi, WSP, Edward Ringborg, Diwo Group AB, Arezou Taghizadeh, PTK, Jonas Westberg, egenföretagare, Principio AB, Norrtälje, Patriq Banach, Nitro Consult AB

Antal medlemmar i distriktet: 45 726
28 % kvinnor, 72 % män

Arbetsplatserna där flest medlemmar jobbar:
Ericsson AB, Kista
Scania CV AB, Södertälje
Kungliga tekniska högskolan, Stockholm
Försvarets Materielverk, Stockholm
Saab AB Surveillance, Järfälla

 

 

– När vi planerar medlemskvällar utgår vi i stor utsträckning från den kompetens som finns i distriktsstyrelsen, bland annat egenföretagare, flera ingenjörer inom samhällsbyggnadssektorn och Arezou Taghizadeh som är pensionsexpert på PTK.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?
– Pensionsföreläsningar fyller alltid lokalen och de om egenföretagande är också populära. Anders Hallgren från förbundskansliet har föreläst om vad man bör veta om man funderar på att starta eget och Edward Ringborg i distriktsstyrelsen har pratat på samma tema på en fördjupningsnivå. De kvällarna lockade 150–160 personer.

Vad gör ni i på distriktsstyrelsens möten?
– Vi är ett stort distrikt och har också en stor styrelse med 11 personer. Vi träffas 7–8 gånger om året och förutom planering av aktiviteter diskuterar vi bland annat hur vi ska jobba med LinkedIn som en kanal för att synas bättre. Under 2019 kommer säkert demokratiutredningen att diskuteras.

– Flera i styrelsen ställer också upp när skolor frågar efter en ingenjör som kan prata på temat ”Vad gör en ingenjör?” Det är ett viktigt och roligt uppdrag.

Hur är det med bredden i styrelsen?
– Alla i distriktsstyrelsen har faktiskt genomfört ett personlighetstest som glädjande nog visar en stor bredd av egenskaper. Det tror jag är en framgångsfaktor men också ett viktigt underlag för vår valberedning när vi behöver hitta nya ledamöter.

Vad gör ni för att locka teknologerna?
– Där har vi tyvärr inte alls lyckats. Vi är extremt beroende av bra kontakter på KTH och det saknar vi i dag. Därför finns det inte några studenter i distriktsstyrelsen men jag hoppas av vi ska kunna locka någon till oss under året.

Vad tycker du är distriktens roll i förbundet?
– Utan tvekan först och främst medlemsnytta. Kansliet har ett bra basprogram med aktiviteter men distriktet ordnar med egna kontakter kompletterande arrangemang, ofta av fördjupningskaraktär. Vi arbetar också med rekrytering och medlemmarna kan bjuda med en ingenjör som inte är medlem. Det är uppskattat.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar