”Distrikt Örebro finns här för medlemmarna”

Johanna Oderstad
Johanna Oderstad, ny ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Örebro.

I december valdes Johanna Oderstad till ny ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Örebro. Nu slipar styrelsen på planer för det kommande året – och den nya ordföranden skickar en hälsning till alla medlemmar.

Johanna Oderstad, ny ordförande för distrikt Örebro, vem är du?

– Jag jobbar som Technical Sales – Carton solutions på Billerud Korsnäs och är högskoleingenjör inom industriell design och produktutveckling från Örebro universitet. Jag har suttit i styrelsen för Sveriges Ingenjörer i distrikt Örebro i ett år och valdes i december till ordförande. Jag var också ordförande för studentsektionen för natur och teknik på universitetet.

Vad vill du som ny ordförande hälsa till medlemmarna?

– Ta nytta av oss i distriktet, vi är här för er! Var inte rädda för att ta kontakt och berätta hur vi kan skapa mervärde för er. Mejla frågor – antingen kan vi svara själva eller lotsa vidare inom förbundet. Har ni något önskemål om aktiviteter så tipsa oss gärna.

Vad tycker du är distriktens roll i förbundet?

– Att vara en lokal plattform; öka närvaro och kunskap om vad Sveriges Ingenjörer gör. Det är viktigt att verka där medlemmarna finns. Vi vill skapa möjligheter att nätverka och skapa aktiviteter som ger våra medlemmar tillgång till kunskap och kompetensutveckling. Vi vill utvecklas och bli en samarbetspartner som kan binda ihop universitetet, näringslivet, kommuner och region.

Distrikt Örebro

Styrelsen:
Johanna Oderstad, ordförande, se artikel
Björn Nyström, 65 år, informerar om pensionsfrågor. Tidigare ordförande i Saco-Posten.
Ulla Aatolainen, civilingenjör i kemi, LTH, arbetar på en privat skola i Örebro som lärare.
Tomas Koskijew, mellan jobb med tankar på att starta eget. Var med och startade styrelsen i distriktet.
Kia Johannessen, tjänstledig från Billerudkorsnäs Frövi, studerar på Mälardalens högskola till Energiingenjör Värmeteknik.
Ermias Bsrat, WSP Sverige AB, uppdragsansvarig inom brobranschen, styrelsemedlem i Riksklubben på WSP, hanterar MBL-förhandlingar på nationell nivå.

Antal medlemmar i distriktet: 2 651
23 procent kvinnor, 77 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Epiroc Rock Drills AB
  • Saab Dynamics AB Boforsverken
  • BAE Systems Bofors AB
  • Örebro Kommun
  • Region Örebro län

Så vad kan medlemmarna förvänta sig under 2019?

– Vi hade det första styrelsemötet nyligen där största delen av tiden gick till att planera kommande år. Vi hade även en workshop där vi bland annat diskuterade en gemensam målbild, fokusområden och brainstormade nya idéer för aktiviteter. Nu har vi en grov plan för hur vi vill nå ut, men det behöver finslipas.

– Vi har två fokusområden: att öka synlighet och närvaro i hela distriktet, inte bara i Örebro stad; och att se över, vårda och förbättra vårt kontaktnät – med politiker, universitet, lokala fackombud, näringslivet.

– Närmast planerar vi ett löneseminarium för icke yrkesverksamma, inriktat mot studenter som är på väg ut i arbetslivet.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?

– Det gjorde studiebesöket på Amexi i Karlskoga med fokus på 3D-printing och AI. Det kom ungefär 50 ingenjörer samt politiker och press. Det var väldigt roligt och uppskattat. Vi vill gärna fortsätta arbetet med att skapa event med samma upplägg.

Vad krävs för att hålla igång verksamheten?

– Att det finns människor med engagemang! Det kan vara svårt att hitta dem som känner att de har möjlighet att spendera en del av sin fritid till att driva Sveriges Ingenjörers närvaro lokalt. Vi behöver arbeta på att få fler att öppna upp sig och inse värdet i att engagera sig. Det är roligt och givande!

Vad gör ni på distriktsstyrelsens möten?

– Vi planerar aktiviteter och diskuterar diverse aktuella frågor. För att utveckla oss i styrelsen kommer vi även satsa på intern kompetensutveckling.

Hur är det med bredden i styrelsen?

– I år har vi en bra bredd: en blandning av yrkesaktiva, pensionärer och en studerandeledamot. Vi har både bra ålders- och könsfördelning i styrelsen.

Hur gör ni för att engagera teknologer?

– Vi har valt in en teknolog i styrelsen som kan ge ett studerandeperspektiv i arbetet. Vi har även skapat en god relation med Sveriges Ingenjörers studentambassadörer på Örebro universitet. Jag tycker att det är underbart att jobba med studenter, de har ofta stark drivkraft och bra idéer.

– Vi planerar att styra upp ett studiebesök tillsammans med våra studentambassadörer där fokus ligger på att få inblick i vad en ingenjör gör i olika arbetsroller. Vanligtvis innebär studenternas besök att lära om olika processer i tillverkningsindustrin, de får inte nån bild av vad en yrkesverksam ingenjör har för ansvar i det hela. Tanken är att studenterna går runt i mindre grupper och får följa en handfull ingenjörer inom olika områden – En dag i en ingenjörs skor.

– Vi hjälper också till på årets arbetsmarknadsmässa, Campusmässan på Örebro universitet. Vi vill visa studenterna att vi finns och knyta nya kontakter.

1 kommentar

  • Sura Ingenjören

    Här är ett gratis tips på vad ni kan göra för mig. Varje gång It & Telekomföretagen eller Teknikföretagen är igång och skriker om sin ingenjörsbrist så ska ni skrika tillbaka och visa på helt orimliga sökesannonser där en junior förväntas ha 3-7 års arbetslivserfarenhet.

    24 januari 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar