”Jag vill förändra bilden av teknikkonsulter”

Magnus Höij, förbundsdirektör för nybildade Innovationsföretagen, tycker att teknikkonsulternas roll och uppdrag har förändrats. Branschen har blivit mer kunskapsintensiv.

”Jag stör mig lite på att vi uppfattas som en begåvad bemanningsbransch”, säger Magnus Höij, förbundsdirektör för nya arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen.

Innovationsföretagen är ett nytt bransch- och arbetsgivarförbund inom Almega och en ny medlemsorganisation inom Svenskt Näringsliv. Det är tidigare Svenska Teknik & Designföretagen som gör ett namnbyte men förbundsdirektören Magnus Höij säger att ambitionen är större än så.

– Jag vill förändra bilden av konsultbranschen för ingenjörer och arkitekter. Det handlar allt mindre om att sälja konsultuppdrag per timme och lämna över kunskap till kunderna. Konsulterna tillför ett allt större värde i företagen genom kreativitet och problemlösning.

Innovationsföretagens 765 medlemsföretag med omkring 37 000 anställda utför arkitektuppdrag, projektering, projektledning, konstruktionsuppdrag, produkt-, system- och produktionsutveckling, olika former av utredningar och rådgivning inom både samhälls- och företagsutveckling.

Många ingenjörer i branschen har en inriktning mot samhällsbyggnad, en sektor som en längre tid har gått på högvarv. Det är också anledningen till att Magnus Höij gjort sig känd som en förespråkare för en utbyggnad av ingenjörsutbildningarna med fler platser.

– Ingenjörerna i den här branschen har haft så mycket att göra att företagen tvingats säga nej till uppdrag och därför inte kunnat växa på det sätt som man har önskat.

Han menar att situationen inte heller är bra för de anställda.

– Ingenjörerna riskerar att bli stressade och utbrända.

Magnus Höij har både i debattartiklar och offentliga samtal pratat om behovet av ytterligare 500 utbildningsplatser om året för ingenjörer. Det innebär dock inte att arbetsmarknaden skulle få ett tillskott med lika många eftersom bara omkring hälften av de studenter som påbörjar en ingenjörsutbildning tar examen.

Sveriges Ingenjörer har istället pekat på behovet av stöd som leder till att fler klarar att avsluta sina studier.

– Våra medlemsföretag behöver fler duktiga och färdigutbildade civilingenjörer. Jag vill fortfarande att fler får möjlighet att läsa till ingenjör men jag kan tänka mig att omforma min slogan ”500 nya utbildningsplatser” till ”ge högskolan mer pengar”. Kanske är det dumt om vi eller politikerna lägger oss i hur det ska gå till att få fram fler examinerade ingenjörer.

Ibland hör också Magnus Höij företag i branschen säga ”vi behöver inte mer folk, vi behöver jobba smartare”. Men det tycker han inte ska uppfattas som ett hot mot ingenjörerna. Med smart teknik kan man frigöra mer tid för innovation, kreativitet och problemlösning. Dessutom är det ingenjörer som utvecklar robotar och digitala tjänster och därför är det svårt att föreställa sig att efterfrågan på deras kompetens kommer att minska.

Magnus Höij återvänder till rollen som arbetsgivarorganisation och samarbetet med fackförbunden. Utöver förhandlingar om centrala avtal på arbetsmarknaden vill han gärna se att fack och arbetsgivare arbetar mer tillsammans mellan avtalsrörelserna. Ett viktigt område är den psykosociala arbetsmiljön.

– Här kan vi göra mer men jag tror inte på hårdare reglering. Det handlar snarare om att förändra företagskulturer. Det arbetet måste komma igång på allvar i företagen och det är lika viktigt för oss som för fackförbunden.

1 kommentar

  • Gustav

    Kan inte medlemsföretagen ta in assistenter för de administrativa delarna som exempelvis planering, resebokning och tidrapportering så frigör det säkert 250 årsarbetande ingenjörer per år

    27 februari 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
  • Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

    Bildade förening: ”Vår röst väger tyngre nu”

    Att samarbeta kan vara en lösning för att bli starkare i det fackliga arbetet. Det är något som förtroendevalda på Vinnova och i Nyköpings kommun tagit fasta på.
Ingenjör tar silver i minnes-VM

Ingenjör tar silver i minnes-VM

När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
Fler artiklar