Följ med Skaraborgsdistriktet på familjedagar och studiebesök

Rolf Larsson (till höger) delar ordförandeskapet i distrikt Skaraborg med Robert Johansson (till vänster). Foto: Kari Waldenström, Sveriges Ingenjörer.

Skaraborg är ett av Sveriges Ingenjörers mindre distrikt men i regionen finns flera spännande företag. Studiebesök och familjedagar på science centers är aktiviteter som lockar flest.

Distriktsordförande Rolf Larsson, vem är du?

– Jag delar ordförandeskapet här i Skaraborg med Robert Johansson. Jag startade mitt yrkesliv som metallarbetare men fortsatte att läsa. Så småningom blev jag skyddsingenjör i arbetsmiljö och arbetade länge inom landstinget innan jag gick över till en privat företagshälsocentral. Numera är jag pensionär men fortsätter att jobba lite av och till.

Distrikt Skaraborg

Ordförande: Rolf Larsson, tidigare skyddsingenjör, numera pensionär som jobbar av och till och Robert Johansson, Layer 10.

Övriga i styrelsen: Micael Danielsson, Volvo personvagnar och Åke Mårdh (valberedning)

Antal medlemmar i distriktet: 1457, 23 procent kvinnor, 77 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Volvo Powertrain, Skövde
  • Kongsberg Automotive, Skövde
  • Volvo personvagnar, Skövde
  • Volvo Information Technology, Skövde
  • Högskolan i Skövde

Du lär vara en av veteranerna i distriktet. När började du?

– Det var någon gång under 80-talet. Jag var medlem i Ingenjörsförbundet som fanns då och satt i styrelsen i landstingets Sacoråd. Det var en kollega som fick med mig på en distriktsaktivitet. 2007 slog Ingenjörsförbundet ihop sig med Civilingenjörsförbundet och blev Sveriges Ingenjörer. Jag har fortsatt att finnas med i verksamheten här i distriktet.

Vilka aktiviteter har ni planerat i Skaraborg under 2019?

– Vi kommer att göra några studiebesök. Ett blir på Jula centrallager i Skara, som lär vara norra Europas största lager. Några familjeaktiviteter blir det också. Det är ett sätt för oss att nå den unga generationen och få dem intresserade av naturvetenskap och teknik.

Vad gör ni på familjedagarna?

– Vi brukar göra besök på science centers. För ett par år sedan hyrde vi en buss och åkte till Universeum i Göteborg. Vi har också besökt de två som ligger i regionen: Dalenium i Stenstorp och Balthazar i Skövde. I år kan det också bli en familjedag på Rubens maskinhistoriska samlingar i Götene men vi har inte fått klartecken än.

Vilken aktivitet var mest populär under 2018?

– Det var nog familjedagen på Balthazar i Skövde då vi var över 30 personer. Årsmötet förra året var också välbesökt. Då bjöd vi in arbetsmiljökonsulten Mikael Rehnberg som föreläste om stressrelaterad ohälsa i arbetslivet. Årets årsmöte var tyvärr inte lika välbesökt trots att det ingick ett besök på Volvos gjuteri med 3D-printning av gjutformar.

Vad tycker du är distriktets roll?

– Vi försöker inspirera medlemmar, främst genom studiebesök på teknikföretag, museer eller andra platser med spännande teknik. Innan sammanslagningen 2007 var distrikten valkorporationer som skickade delegater till fullmäktige. Många i distriktet var lokalfackligt engagerade på sina arbetsplatser och det var betydligt lättare att rekrytera till distriktsstyrelsen. I dag är istället de stora arbetsplatserna valkorporationer och vi har det lite svårare att få medlemmar att engagera sig i distriktets verksamhet.

Har ni fått med några teknologer?

– Nej, tyvärr inte och det önskar vi verkligen. Bland lärarna på högskolan i Skövde finns det en hel del medlemmar i förbundet. Det hade varit roligt, dessutom intressant för andra medlemmar, att komma till högskolan på ett studiebesök och knyta kontakter med teknikstudenter. Det skulle också kunna ge uppslag till examensarbeten.

Vad vill du skicka för hälsning till medlemmarna i distrikt Skaraborg?

– Först och främst, välkomna på våra aktiviteter. Sedan uppmuntrar jag alla ingenjörer att bygga lokala nätverk. Ta kontakt med dem som jobbar i närheten. Träffa varandra, bygg små nätverk och besök varandra. På så vis byggs starkare nätverk underifrån.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar